Egyszerű, és húsmentes tészta készült ebédre, sok-sok paradicsommal, friss bazsalikommal, sajttal, és bevallom ebben a nagy melegben nem is vágytam másra. Igaz a sütőt bekellet hozzá kapcsolni, de mivel ez még a kora reggeli órákban történt, így nem jelentett gondot. Mire a paradicsomos szósz elkészült a tészta is megfőtt, majd sütőformába rétegezve került a sütőbe. Kb. fél óra múlva pedig már el is készült, ebédidőre pedig éppen fogyaszthatóra hűlt. (igaz én akár hidegen is megeszem :) ) Én Barilla penne tésztát használtam, melyet az Itália ízei webáruházban bárki beszerezhet kedvező áron, így érdemes benézni.
Hozzávalók:
25 dkg durum penne tészta
1 kg paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikom
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk cukor
20 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista...)
2-3 ek olívaolaj
A paradicsomból tegyünk félre pár darabot, a többit pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot nagyjából vágjuk össze.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, majd keverjük hozzá a nagyjából összevágott bazsalikomot, és néha megkeverve, főzzük kb. 20 percig.
Amikor a paradicsom készre főtt, vegyük le a tűzről, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük.
Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le, adjuk hozzá a pürésített paradicsomot, és keverjük alaposan össze.
Ezután egy sütőformába (v. tepsibe) tegyük bele a paradicsomos tészta felét, szórjuk meg reszelt sajttal, majd öntsük rá a maradék tésztát.
A félretett paradicsomokat vékonyan szeleteljük fel, majd helyezzük a tésztára, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy a sajt ráolvadjon, és a teteje szép színt kapjon.
Tálalás előtt a sütőből kivett tésztát hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük tányérra, szórjuk meg friss bazsalikommal, majd úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 527 kcal
Fehérje: 24 g
Zsír: 22 g
Szénhidrát: 56 g
Annyira gusztán néz ki, hogy rögtön éhes lettem :)
VálaszTörlésImádom !!
Nagyon köszönöm hogy "Imádod"! Olyan egyszerű, és annyira finom. Melegen ettem ebédre, a maradékot pedig hidegen, de nem tudtam eldönteni hogy melyik volt finomabb. :)
Törlés1 kiló paradicsom 25 deka tésztához? Nem sok?
VálaszTörlésNekem nem volt sok, mivel sütés közben azért még magába szívja a tészta, és a tetejére is kell pár darabot szeletelni. Persze ízlés szerint kevesebbel is készülhet.
TörlésKöszönöm mindazoknak a jó és hasznos információkat, amelyek mindenkinek megosztottak, nagyon érdekes és nagyon hálás vagyok ezért, és nagyszerű volt enni.
VálaszTörlésเว็บท่องเที่ยว