A palacsintát gondolom mindenki szereti, ezzel így vagyunk mi is. Lehet akár túrós, lekváros, kakaós...... zabpehellyel készült, vagy éppen a tésztába kevert mákkal, citrommal, reszelt almával sütött amerikai palacsinta. Jöhet bármelyik, csak sok legyen belőle. Tehát a hétvégére mindenképpen palacsintát terveztem be, amikor is eszembe jutott, hogy nemrégiben Jamei Oliver egy egyszerű, ám igen mutatós palacsintatortát készített gyerekek társaságában. Ezen felbuzdulva, úgy döntöttem, hogy követem a példáját, és tejszínhabos-mogyorókrémes palacsintatortát varázsolok a hétvégi asztalra. Az egyszerű palacsintatésztából kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem és teljesen kihűtöttem, majd felváltva mascarponés mogyorókrémmel és keményre felvert tejszínhabbal rétegezve töltöttem meg. Végül pedig olvasztott csokoládéval csorgattam meg az elkészült tortát, melynek nagy sikere volt.
Hozzávalók a palacsintához:
4 dl liszt
4 dl tej
4 db tojás (közepes)
1-2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 tk sütőpor
csipet só
olaj a sütéshez
Az egész tojásokat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, és a tejjel. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd kézi habverővel keverjük simára. (egy sűrűbb palacsintatésztát fogunk kapni)
A palacsintasütőt kenjük ki egy kevés olajjal, majd tegyünk bele egy nagyobb merőkanállal a tésztából. Ezután a palacsinták mindkét oldalát, kisebb lángon süssük szép pirosra.
Ezután teljesen hűtsük ki a palacsintákat mielőtt megkennénk a mogyorókrémmel és a tejszínhabbal. (mindenképpen hűtsük ki, mert különben kifolyik a töltelék, és csak nagyon nehezen lehet majd szeletelni)
Ezután teljesen hűtsük ki a palacsintákat mielőtt megkennénk a mogyorókrémmel és a tejszínhabbal. (mindenképpen hűtsük ki, mert különben kifolyik a töltelék, és csak nagyon nehezen lehet majd szeletelni)
Töltelék hozzávalói:
25 dkg mascarpone
3-4 ek mogyorókrém
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. hulala)
10 dkg étcsokoládé
A mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a mogyorókrémmel.
A habtejszínt (v. hulalát) verjük fel kemény habbá.
Helyezzünk a tányérra egy teljesen kihűlt palacsintát, majd ízlés szerint kenjük meg a mascarponés-mogyorókrémmel. Ezután helyezzünk rá a következő teljesen kihűlt palacsintát, majd kenjük meg a felvert tejszínhabbal. Addig ismételjük, még az utolsó palacsinta a tetejére nem kerül.
A maradék mogyorókrémet, keverjük össze egy kevés tejszínhabbal, majd azzal kenjük meg a palacsintatorta tetejét.
A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd kevergetve hűtsük ki. Ezután ízlés szerint csorgassuk a torta tetejére.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (én az elkészült palacsintatortát betettem a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a töltelék, így könnyebben tudtam szeletelni)
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (én az elkészült palacsintatortát betettem a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a töltelék, így könnyebben tudtam szeletelni)
Istenien néz ki, kész bűnbeesés így az esti órákban... :)
VálaszTörlésEl is hiszem, hogy nagy sikere volt;-)
VálaszTörlésMegint remeket alkottál Éva! :-) Nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésGyönyörű, csak úgy kínáltatja magát :-)
VálaszTörlésItt is csurgatom rá a nyálamat:)))
VálaszTörlésBrutál jó néz ki!
Te jó ég, ez valami brutálisan jól néz ki!! :)
VálaszTörlésEgyszerűen PAZAR! Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésElkészítettem ezt a palacsinta tortát. Nagyon-nagyon finom!
VálaszTörlésA képek alapján úgy tűnik az enyém laposabb lett.
Köszönöm a receptet! Judit
Kedves Judit én köszönöm, hogy a receptemet választottad, és örülök hogy ízlett. Lehet te nagyobb és vékonyabb palacsintákat sütöttél, és azért lett vékonyabb. Végül is nem a kinézete, hanem az íze a fontos, és amint olvasom, az tökéletes volt.
TörlésTovábbi jó sütést-főzést kívánok!!
Üdv.: Gizi