Túróval töltött zsemlét szerintem már mindenki evett. Évekkel ezelőtt nagyon sláger volt, és én is sokszor készítettem egy kiadósabb leves mellé második fogásként, de desszertként is megállja a helyét. Főként akkor, amikor előző napról megmaradt néhány kissé szikkadt zsemle. A zsemléket pár, és csakis pár pillanatra kell langyos tejbe belemártani, (vagy meglocsolni) mert különben a zsemle szétázik, és csak nehezen tudjuk megtölteni. (na, meg látványra sem valami bizarr az elázott zsemle) Az ízesített túróval megtöltött, és a tojásfehérje habbal megkoronázott zsemléket aztán a sütőben süssük ropogósra, és szép aranybarnára. Az egész művelet nem tart fél óránál tovább, és máris tálalhatjuk az illatozó, ropogósra sült zsemléket.
Hozzávalók:
4 db zsemle (kissé szikkadt)
25 dkg túró
porcukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
10 dkg mazsola
reszelt citromhéj
2 dl tej
A zsemléknek a tetejét éles késsel vágjuk le, majd csipkedjük ki a belsejét.
A kicsipkedett tésztát keverjük össze a túróval, a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, és a két tojás sárgájával.
A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá egy evőkanál kristálycukorral.
A tejet langyosítsuk meg, majd pár pillanatra mártsuk bele a zsemléket, de vigyázzunk nehogy elázzon a tészta.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a tejbe mártott zsemléket. Ezután töltsük meg mindegyiket az ízesített túróval, majd helyezzük vissza a levágott zsemle szeletet. Végül halmozzuk rá a keményre felvert tojásfehérje habot.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a zsemlék ropogósak, és a tetején a habkorona szép aranybarna lesz.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd langyosan kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése