Dubarry szeletet gyakran készítek ősszel, amikor olcsóbban belehet szerezni a karfiolt. Csodálkoztam is a bevásárlás alkalmával, hogy most a téli időszakban is elég kedvező áron hozzá lehetett jutni. Mivel a karfiol a kedvenc zöldségeim közé tartozik,és már elég régen volt dubarry szelet, így nem is gondolkodtam azon, hogy megvegyem-e. Köretnek rizst készítettem hozzá, de ízlés szerint akár krumplipürével is kínálhatjuk. A karfiolt pedig ízlés szerint brokkolira cserélhetjük, azzal is éppen olyan finom lesz mint a karfiollal.
Hozzávalók:
8 szelet karaj
só
őrölt fehér bors
2-3 ek kukoricaliszt
2-3 ek olívaolaj
1 kisebb karfiol
besamel mártás
Szóráshoz reszelt sajt és zsemlemorzsa.
A karajszeletek széleit néhány helyen vágjuk be, (így sütés közben nem fog összezsugorodni a hússzelet) majd klopfoljuk ki. Ezután sózzuk be és hagyjuk legalább egy fél óráig állni, hogy a só átjárja.
A besózott, és levet engedett hússzeleteket töröljük papírtörlővel szárazra, majd ízlés szerint szórjuk meg az őrölt borssal. Ezután forgassuk bele a kukoricalisztbe, majd helyezzük bele a felmelegített olajba, és lassan mindkét oldalát süssük szép pirosra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük le olívaolajjal. Ezután helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb az elősütött hússzeleteket.
A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük félpuhára. Ezután szedjük ki a főzővízből és alaposan csepegtessük le.
A tepsiben lévő hússzeletek tetejére halmozzuk rá az előzőleg alaposan lecsepegtetett karfiolrózsákat, majd kanalazzuk rá a besamel mártást.
Besamel mártás hozzávalói:
6 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dl tej
2 db tojássárgája
1 dl főzőtejszín
só
őrölt fehér bors
szerecsendió
Egy serpenyőbe hevítsünk fel 6 dkg vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett csináljunk világos rántást. (nem szabad megpirítani a lisztet) Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejet. Ezután kézi habverővel keverjük simára, csomómentesre, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük sűrűre.
Amikor már besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk pár percig hűlni. Ezután adjuk hozzá a megmaradt vajat, a tojássárgákat, és a tejszínt, majd keverjük simára. Végül egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes mártást kapjunk.
Az elkészült mártást kanalazzuk rá a karfiol tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje. Ezután szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, és egy kevés zsemlemorzsával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
Tálaláskor ízlés szerint rizzsel vagy krumplipürével kínáljuk.
Nagy kedvenc! Már csak azért is, mert életemben először ehhez sikerült rendesen eltalálnom a besamel mártást :)
VálaszTörlés