Kezdjük a hetet egy egyszerű, és finom brokkolis tésztával. A zöldségesnél megláttam a brokkolit, és mivel az utóbbi időben elég jó barátságot kötöttünk egymással, így rögtön meg is oldódott a kérdés, hogy mit is főzzek ebédre. Ameddig a tészta, és a brokkoli roppanósra főt, addig a besamel mártás is elkészült. Ezzel az én szerepem itt véget is ért, mert a többi már a sütő dolga volt. Bő fél óra alatt a sajt szép pirosra sült a tetején, így aztán már tálalhattam is. Ízlés szerint a brokkolit lecserélhetjük karfiolra, mert azzal is nagyon finom. (én legalábbis szeretem a karfiolos változatát is)
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
15-20 dkg tészta
10 dkg sajt
3 dkg vaj
Besamel mártás hozzávalói:
6 dkg vaj
4 dkg liszt
3 dl tej
só
őrölt fehér bors
szerecsendió
1 tojássárgája
1 dl tejszín
A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe főzzük pár perc alatt puhára. Ezután szűrjük le, és csepegtessük alaposan le.
A tésztát szintén főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd csepegtessük alaposan le. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a tésztát)
A besamel mártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. (vigyázzunk hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen)
Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet, és keverjük hozzá a tojássárgát. Addig keverjük hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik a mártás.
Amikor már kellően besűrűsödött vegyük le a tűzről, majd hagyjuk pár percig hűlni. Ezután keverjük hozzá a maradék vajat, és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk. (én átszűrtem, de ettől el is tekinthetünk)
A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamel mártást. Ezután óvatosan forgassuk össze.
Egy sütőformát (v. tepsit) kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Ezután reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a sajt ráolvad, és szép világos színt kap.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd kínáljuk.
Pont van egy brokkolim, holnap megsütöm és viszem magamnak ebédre...tetszik.
VálaszTörlésKedves Gizi, Isteni lett, nagyon köszönöm a receptet:) Csak egy kérdésem lenne, hogy a tojás sárgáját, mikor kell beletenni? Köszönöm, Noémi :)
VálaszTörlésKedves Noémi! Nagyon köszönöm, hogy elkészítetted a receptemet!!! Sajnálom, hogy a receptből véletlenül kimaradt a tojássárgája, de már pótoltam is. Én a tejjel együtt keverem hozzá a világosra pirított liszthez, de ha kimarad sem probléma. Még egyszer elnézésedet kérem a hibáért.
Törlés