Idén is elkapott a medvehagyma őrület, és igaz az időjárás kicsit közbe szólt, de végül mégis csak megjelent a zöldségesnél a medvehagyma. Így aztán ameddig szerencsém van és hozzájutok, szinte naponta készül belőle valami finomság. Most éppen egy medvehagymás sós kalácsot sütöttem, és mondhatom hogy nagyon finom lett. A tésztája igazán könnyű, és a medvehagymának köszönhetően nagyon ízletes. Reggelire, vagy éppen vacsorára, némi füstölt kolbásszal, vajjal, retekkel és újhagymával....... kínálhatjuk.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 tk kristálycukor
1 dl tej
1 dl víz
1,5 dkg só
8 dkg medvehagyma
1 tojássárgája (+ 1 tojás a lekenéshez)
szezámmag
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgával. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük hozzá a langyos tejet és a vizet.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd kanalazzuk rá a folyadék tetejére, végül pedig morzsoljuk rá az élesztőt és szórjuk rá a kristálycukrot.
Ezután dagasszuk meg a tésztát, majd osszuk el két részre. Az egyik részt tegyük bele a kilisztezett kelesztőtálba.
A medvehagymát botmixerrel pépesítsük, majd gyúrjuk bele a másik fele tésztába. (én visszatettem a tésztát a kenyérsütőgépbe, majd rászórtam az összeaprított medvehagymát és elindítottam a dagasztó programot és így kevertem bele a tésztába)
Ezután ezt a tésztát is tegyük bele a kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 30 percig.
Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
A megkelt tésztákat formázzuk sütőforma hosszúságúra, majd fonjuk össze. Ezután óvatosan helyezzük bele a formába, majd konyharuhával letakarva kelesszük 30 percig.
Amikor a tészta újra megkelt a tetejét kenjük le egész felvert tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában a kalácsot, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára vajjal, füstölt kolbásszal, és primőr zöldségekkel.
Gyönyörű a kalácsod is, a fotód is, a kínálat is, jól meg is éheztem. Csak nyelek nagyokat.
VálaszTörlésCsodaszép lett és nagyon jó ötlet ez a medvehagymás kalács. Kár, hogy nekem nincs:)
VálaszTörlésHm, ez nagyon finom lehet! Igazi magyaros ízkavalkád!
VálaszTörlésNagyon finom lehet! Jó párosítás :)
VálaszTörlés