Csodálatosan szép, napsütéses tavaszi hétvégének nézünk elébe, és gondolom a hosszúra nyúlt hideg téli napok után mindenki szívesen tölti az idejét, kint a szabadban. Így aztán erre a hétvégére egy olyan receptet hoztam, melyet a sütőben készíthetünk el, és csak minimális időt kell az előkészületekkel a konyhában eltöltenünk. A receptet az "egy falat... Franciaország" című szakácskönyvben találtam, és örülök, hogy elkészítettem, mert bizony nagyon finom, szaftos hússzeleteket tudtam feltálalni. Köretként krumplipürét, és szintén a könyvben szereplő recept szerint készített párolt vörös káposztát (receptet hamarosan megosztom) kínáltam.
Hozzávalók:
6 szelet szaftosabb sertéshús (pl. hasaalja, v. bőrös malachús)
5 dkg vaj
1 dl fehérbor
5 dl csirkehúsleves
1,5 dl főzőtejszín
1,5 ek dijoni magos mustár
4-5 zsályalevél (v. szárított zsálya ízlés szerint)
só
őrölt bors
kukoricaliszt
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és állni hagyjuk kb. 30 percet.
Ezután egy serpenyőbe felhevítjük a vajat, majd a kukoricalisztbe forgatott hússzeleteket belehelyezzük, és pár perc alatt mindkét oldalukat szép pirosra sütjük.
A pirosra sült hússzeleteket ezután egymásmellé helyezzük egy tepsibe.
A visszamaradt zsiradékhoz hozzáöntjük a bort és a levest, beletesszük az apróra vágott zsályát, majd összekeverjük. Ezután óvatosan ráöntjük a hússzeletekre, majd fóliával lefedjük a tepsit.
Előmelegített sütőbe helyezzük, és 40-45 perc alatt puhára pároljuk. Ezután kivesszük a sütőből, majd a szaftot átöntjük egy serpenyőbe, a húst pedig melegen tartjuk.
A szaftot ezután felforraljuk, majd kis lángon, kevergetve a kétharmadára besűrítjük. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és a mustárt, majd kevergetve addig főzzük, még kissé besűrűsödik a szaft.
Az elkészült szaftot ezután ráöntjük a hússzeletekre, majd pár percre visszatesszük a meleg sütőbe, hogy egy kicsit összeforrjanak az ízek.
Tálaláskor ízlés szerinti körettel, és salátával kínáljuk. Én krumplipürével, és párolt vörös káposztával tálaltam.
Hm...Ínycsiklandó! Este van már bőven, de meg tudnám enni..
VálaszTörlés