Visszatért a tél, cudar hideg van, fújj a szél, esik a hó, nem is sorolom tovább. Pedig tegnapelőtt még úgy nézet ki, hogy végre itt a tavasz. Még az ablakon kinézni sincs kedvem, nemhogy kimenni. Mire is vágyna jobban ilyenkor az ember, mint egy finom, forró levesre. Így aztán spenótos lencsekrémlevest főztem, melyet tejszínnel megcsorgatva, és ropogósra sült baconnel megszórva tálaltam. A friss spenótlevelek, a zöldségek, és a zöld lencse (természetesen bármilyen lencsével, elkészíthető) igazán jól illetek egymáshoz. Egy bő fél óra alatt elkészül ez a krémleves, így a munkából hazaérve, átfagyottan, minden spenótkedvelőnek bátran merem ajánlani az elkészítését.
Hozzávalók:
10 dkg zöld lencse
10 dkg spenót
1 db szárzeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
2 ek olívaolaj
7 dl zöldségalaplé
1 dl tejszín
só
őrölt bors
szerecsendió
6 szelet bacon
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sárgarépát, és a szárzellert vágjuk fel kisebb darabokra. A lencsét alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.
Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és kezdjük el párolni. Amikor már kezd üveges lenni adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, az összedarabolt sárgarépát, és a szárzellert, majd kevergetve pároljuk még pár percig. Ezután adjuk hozzá a lencsét és keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és szerecsendióval, majd főzzük puhára.
Amikor a lencse már megpuhult adjuk hozzá a spenótot és főzzük még pár percig, hogy a spenót megfonnyadjon.
Vegyük le a levest a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Forraljuk ki, ha szükséges még ízesítsünk utána, majd zárjuk el a gázt, mert főzni már nem kell tovább.
Egy serpenyőbe hevítsünk fel egy pici olajat, majd helyezzük bele a baconszeleteket és süssük szép pirosra, ropogósra.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd csepegtessük meg tejszínnel, és morzsoljuk rá a ropogósra sütött bacont.
Mindkettőt imádom, kipróbálandó.)
VálaszTörlésszia.nagyon guszti.
VálaszTörléslátogasss el az új blogomra .
http://recept-tura.blogspot.hu/
Spenót jöhet nekem mindenféle módon. Így levesként is. Lencsével még nem párosítottam, de biztos finom!
VálaszTörlésHmmm :) Nagy kedvencem a spenót és a lencse - jöhet a 2 együtt is :)
VálaszTörlés