2012. december 10., hétfő

Marlenka.



Ezen a héten krémes süteményeket szeretnék ajánlani a karácsonyi asztalra. Marlenka receptet már kettőt is elmentettem régebben, de ezt a receptet most egy kedves ismerősömtől kaptam. Annyira dicsérte, hogy alig vártam hogy elkészüljön és letesztelhessem. Valóban nagyon finom puha lett a tésztája, a karamellás-diós krém pedig ezt még csakis fokozta. Az ismerősöm a karamellt sűrített dobozos tejből készítette, melyet én nem tudtam beszerezni. Így aztán a régi jól bevált tej és cukor keverékéből,  szép lassan főzött karamellkrémet készítettem el, majd az került bele a sütemény krémjébe. Szerintem ezzel a karamellel is lett olyan finom mintha doboz sűrített tejből készült volna. Másik nagy előnye pedig, hogy szerintem olcsóbb is, na meg legalább tudjuk hogy miből is készült. A lapokat akár előbb is megsüthetjük, majd az összeállításig hűvös helyen tároljuk. Lehet van aki kicsit óckodik a mézes lapok sütésétől, de ez a sütemény olyan finom, hogy megéri a kissé macerásnak tűnő elkészítést.






Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:


45 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek méz
10 dkg margarin
2 db tojás
1 púpos ek szódabikarbóna
1/2 ek 20%-os ecet


Egy fém tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot, és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. 
Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük éppen csak langyosra.

A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá)

Az összegyúrt tésztát osszuk el hat egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. Ezután egyesével enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátoldalára. (én egyszerre két papíron nyújtom ki, és két tepsire helyezem rá, majd egymásután felváltva sütöm készre a lapokat)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 7-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat. (úgy süssük meg a lapokat, mint a mézes krémeshez)

A sütőből kivéve, várjunk pár percet, majd egy spatulával alányúlva, lazítsuk fel a papírról a tésztát. Végül pedig óvatosan húzzuk át egy tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni.(mindegyik tésztalappal így járjunk el)


Krém hozzávalói:

2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg darált dió
1 l tejből készült karamell (kb. 50 dkg)

mandulalikőr a lapok lekenéséhez (el is hagyható!!!)


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék meleg tejhez. Ezután állandó kevergetés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre. 
Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk.

A margarinhoz adjunk hozzá 2-3 kanál teljesen kihűlt pudingot, majd robotgéppel kezdjük el kikeverni. A mikor már kezd krémes állagú lenne, apránként adjuk hozzá a maradék pudingot is. Addig keverjük, még jó krémes állagú nem lesz.

Amikor már kellően krémes a massza, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt karamellt.
Ezután kanalanként adjuk hozzá a darált diót, majd keverjük jó habosra. (Én a diót először a sütőben kicsit megpörköltem, majd kihűtöttem, és úgy daráltam le. Így sokkal finomabb ízt kaptam)


Sütemény összeállítása:


Egy teljesen kihűlt tésztalapot helyezzünk bele a tepsibe, majd kenjük le a mandulalikőrrel. Ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő lappal. (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot)
A maradék tésztalapokkal, és a krémmel szintén így járjunk el.

A sütemény tetejére utoljára ráhelyezett lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.

Ezután hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel


Házi karamell készítése:


Én a karamellt házilag készítettem el, mert nagyon egyszerű és finom. Akár napokkal előbb is elkészíthetjük, úgy legalább lesz ideje kellően lehűlni.

1 liter zsíros tejet öntsünk egy edénybe, majd keverjünk hozzá 30 dkg kristálycukrot, 1/2 kávéskanál szódabikarbónát, és 2 db vaníliaaromát.

Nagylángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és kb. két óra alatt szép lassan főzzük sűrűre.
Főzés közben 10 percenként kézi habverővel keverjük alaposan át, majd főzzük kellően sűrűre.(ha szükséges akkor lángelosztót is tegyünk alá, hogy szép lassan forrjon, és sűrűsödjön be)

Amikor elkészült teljesen hűtsük ki mielőtt a krémhez kevernénk. (érdemes előző nap megfőzni a karamellt, mert akkor lesz ideje kellően kihűlni. és besűrűsödni)

57 megjegyzés:

  1. Sosem ettem még Marlenkát, de olyan sokat hallottam, olvastam róla. Csodásan néz ki! Szívesen megkóstolnám és remélem eljön majd az idő, amikor belevágok! Most még csak csodálom:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én múlt héten sütöttem meg, csoda finom lett, megéri a munkát! Köszönöm, és bátran kezdjétek el!

      Törlés
    2. Kedves Márti! Nagyon örülök hogy megsütötted, és annak is hogy nem csalódtál a receptben, és ízlett. Szerintem is megéri a munkát, mert nagyon finom. Én nemrégiben egy kedves ismerősöm születésnapjára sütöttem meg tortaformában.:)

      Törlés
    3. Nagyon jó a recept👌Már 2x megcsinátam a családom imádja. Két napra osztom el a készítését, elég macerás de nagyon-nagyon megéri. Semmi más sütit nem kért a családom csak marlenkát.Köszönöm a receptet. Üdvözlettel

      Törlés
    4. Nagyon örülök hogy a kedvencetek lett a Marlenka, mi is nagyon szeretjük. :) Én is előre megfőzöm a karamellt és a hűtőben tárolom, így amikor a krém készül már nincs vele gond. A napokban készítettem egy egyszerűbb, és gyorsabb karamellt, azzal is nagyon finom lett a krém. Belinkelem a receptet: https://gizi-receptjei.blogspot.com/2021/12/marlenka.html

      Kellemes ünnepeket kívánok!
      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés
  2. Hű, de guszták! A bolti Marlenkát sosem kívántam, túlságosan műnek gondolom, de ez a házi változat az összetevők alapján biztos sokkal finomabb :)

    VálaszTörlés
  3. Éppen a múlt héten vett a kolléganőm ilyen süteményt. Nekem nagyon ízlett, pedig bolti volt. Gondolom a házi ennél is finomabb. Azt hiszem én is le fogom tesztelni... Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Különleges finom sütemény, most nagyon megkóstolnám...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem a karamelles sütit. Jó lenne egy falatot megkóstolni belőle! Te mindig nagyon fincsi dolgokat készítesz!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet, a boltit én sem szeretem, sokszor száraz és tényleg műanyag íze van. Ez szerintem meg sem közelíti. Nagyon ügyes vagy, szépen van megvágva!

    VálaszTörlés
  7. Csodásan néz ki a tányéron! Jó lenne megkóstolni:-)

    VálaszTörlés
  8. Készülök már egy ideje megsütni... ki tudja mikor lesz belőle valami?
    Nagyon szép nálad, imádok minden olyan sütit, ami diós. Szívesen leemelnék egyet a szépen felsorakoztatott kínálódról... :)

    VálaszTörlés
  9. Irtó jól néz ki, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!

    Én is jó régen készültem megsütni, de valahogy hosszadalmasnak találtam a lapok sütését. Viszont az ismerősöm olyan lelkesedéssel mesélte hogy milyen finom, hogy nem tudtam nem megsütni. Nektek is csak ajánlani tudom. A lapok szinte a töltés után megpuhultak, de csak másnapra lett igazán finom az íze. A kissé megpörkölt diótól valami isteni finom lett. Boltba még soha nem vettem, de ezután már biztos hogy nem is fogok.:)

    VálaszTörlés
  11. Isteni finom lehet, itt az ideje, hogy én is megsüssem, annyira guszták!:)

    VálaszTörlés
  12. Imádom a marlenkát, a sütéséhez még gyűjtöm a bátorságot. Talán szilveszterig összeszedem magam. :-D

    VálaszTörlés
  13. Én már sütöttem marlenkát.Az első isteni lett,a második nem.Most a héten ki fogom a receptedet próbálni.A páromnak névnapja lesz és ez a kedvence!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog névnapot kívánok a párodnak, neked pedig, hogy egy nagyon finom marlenkával kápráztassad el. Nekünk nagyon ízlett, és reménykedem, hogy neked sem fog csalódást okozni a recept.

      Törlés
  14. Kedves Gizi!
    Nem tudom olvasod e még az üzeneteket,de most találtam rá. Anyáknapi csoda édességet kerestem , megtaláltam, megsütöttem,mind megettem volna,...
    de anyák napja holnap lesz. A széleit vágtam le és tesztelte. Isteni!! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ica! Igen, olvasom az üzenetek, ugyanis úgy van beállítva a hozzászólási funkció, hogy előbb én látom, és csak utána jelenik meg a receptnél. Nagyon örülök hogy rátaláltál a receptre, és annak pedig még jobban, hogy Neked is ízlik. Holnapra még finomabb lesz, mert összeérnek az ízek. Én is nagyon szeretem a Marlenkát, és igaz először kicsit félve álltam neki, de azóta a család kedvence lett, és többször megsütöttem.
      Kellemes hétvégét, boldog anyák napját, és jó süteményezést kívánok!!

      Törlés
  15. Éppen most készül... Majd referálok milyen lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbara, kíváncsian várom a véleményedet. :)

      Törlés
  16. Éppen most csinálom majd elmeselem milyen lett... A Lidlis cukrozott sűrített tejből egyszerűen csodás lett a karamell és egy gramm plusz cukor nem kell hozzá! Gyors és nagyon finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbara, gondolom már elkészült, izgatottan várom hogy milyen lett. :)
      Én is a Lidl-be járok vásárolni, köszönöm hogy megosztottad velünk is. Legközelebb beszerzem a sűrített tejet ott, mert eddig még nem is gondoltam rá. Még egyszer köszönöm.

      Törlés
  17. Nagyon szépen köszönöm a receptet. Valami karamellás sütireceptet kerestem, így ugrott be a marlenka, aztán jött a bőség zavara: elég sokféle recept bukkant fel. Szuper döntés volt, hogy a tiedet választottam, minden klappolt a leírás szerint és isteni finom lett, pontosan erre vágytam (kb három órája állítottam össze, de az egyik szélét már lemeóztuk, csak remélni tudom, hogy a többi részének lesz ideje összeérni :) ). Még egyszer köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, nagyon örülök hogy nem csalódtál a receptben, és köszönöm hogy éppen az enyémre esett a választásod. Én is sokáig kerestem a tökéletes receptet, majd egy ismerősöm ajánlotta ezt. Ő rendszeresen sütötte, és nagyon dicsérte. Ugye azért volt ideje összeérni, vagy már éppen egy újabb adag sütésén gondolkodol?

      Még egyszer köszönöm hogy megírtad, és jó étvágyat kívánok hozzá.

      Törlés
    2. Én szoktam venni karamell konzervet es azzal nagyon finom a krém. De ha az nincs a legolcsóbb tejkaramellát felolvasztom vízgőz felett es ebbe teszem a többi hozzavalót.

      Törlés
    3. Sajnos én még nem találkoztam konzerv karamellel, de lehet csak figyelmetlen vagyok vásárlás közben. :) Szívesen kipróbálnám, mert azzal biztosan egyszerűbb, és éppen olyan finom. A tejkaramella is jó ötlet,köszönöm hogy megírtad!!! Kifogom próbálni. :)

      Törlés
  18. Sole-mizo gyártmányú tubusos sűrített tej (nekem ez lett a finomabb, pedig ez az olcsóbb), azonnal ehető lett (a tésztát nem sütöttem barnára, csak világos zsemle színűre). Köszönöm a receptet, nekem ez a tuti. Már többször megsütöttem, a család már többször mind megette (max 2 napig tartott). Még egyszer KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves F.Kriszta! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem is sűrített tejet, legközelebb keresni fogom a boltba. Örülök, hogy ennyire ízlik a családodnak, mi is nagyon szeretjük, és bizony nehéz megállni, hogy 2 napnál tovább tartson.
      További jó sütkérezést kívánok!

      Üdv. Gizi (Éva)

      Törlés
  19. A LIDL-be időnként lehet venni dobozos sűrített tejet. 2 óráig főzöm kuktában,és karamell lesz belőle. Nagyon szeretem, már kéázült vele süti. A marlenka nagyon finom vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olgi, köszönöm hogy megosztottad velünk hogy te hogyan készíted a karamellt. Nekem sajnos még soha nem sikerült doboz sűrített tejet kifognom a Lidl-be, de ezután is keresni fogom.

      Törlés
  20. Kedves Gizi!!! A sűritett tejből hogy kell a karamellt készíteni??

    Válaszodat köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jutka! Én még nem készítettem sűrített tejből karamellt, de úgy olvastam, hogy a sűrített tejet befőttes üvegbe kell tenni, csavaros tetővel lezárni, majd egy tepsibe vizet kell önteni,és beleállítani. Ezután legalább 2 órára be kell tenni a sütőbe. Ezalatt besűrűsödik, és megkaramellizálódik. Amikor kihűl, csak akkor szabad levenni a tető. Én még nem próbáltam......

      Fentebb olvashatod Olgis hogyan készíti dobozos sűrített tejből.

      Törlés
  21. Köszönöm szépen !! Marad a Te verziód!!!! Üdv,és köszönet a receptért.

    VálaszTörlés
  22. Most készítem a tésztát,de sajnos nem akar össze állni.Tettem hozzá egy kis zsirt és tejet ,jól tettem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika! Sajnálom hogy nem áll össze tészta, mert az eddigi hozzászólásokat visszaolvasva mindenki elégedett volt a recepttel, és gond nélkül sikerült a süteményük.

      A recept leírást pontosan követted?? Ha így már összeállt a tészta, akkor jól tetted hogy tettél hozzá egy kevés tejet és zsírt. Reménykedem, hogy ezek után már sikerül a sütemény, és elégedett leszel vele.

      Kérlek, írd majd meg, hogy milyen lett a süteményed.

      Törlés
  23. Évek óta tervezem kedvenc sütim, a marlenka sütését, de valahogy mindig egyszerűbb volt megvenni:))))
    Nagyon nagyon sok recept közül ez volt a legszimpatikusabb, a Tiédre esett a választás.
    Most állok neki a karamell főzésénék! Mindenképp jelzem az eredményt :)

    VálaszTörlés
  24. Nagyon köszönöm, hogy az én receptemet találtad a legszimpatikusabban.
    Én is sokat kísérleteztem, még egy kedves ismerősömtől megkaptam ezt a receptet. Többen is jelezték, hogy megsütötték, és nagyon jól sikerült, elégedett volt mindenki. A házi karamell kicsit talán időigényesebb, viszont nagyon finom. Izgatottan várom a visszajelzésedet, és reménykedem benne, hogy nem fogsz csalódni.

    Kellemes hétvégét, és jó sütkérezést kívánok!

    VálaszTörlés
  25. Kedves Gizi!
    Csak holnap este tudom az ízét és állagát referálni, de eddig azt tudom mondani, hogy csodálatos! Tökéletes recept!
    Mindent pontosan betartva készítettem (dupla adagot:))) és gördülékenyen ment, minden egyből és könnyen összeállt, a tészta is tökéletes volt, mikor összegyúrtam. A karamellt főztem,az is sikerült, bár nekem nem 2 óra volt hanem 3-4, mire besűrűsödött. Nagyon időigényes sütike, de megéri a munkát. Kár hogy fotót nem tudok idetenni, fotóztam a készítése közben is:) és a végeredmény tényleg nagyon szép,,,KÖSZÖNÖM!!!♡
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Applehead!
      Nagyon örülök, hogy nem csalódtál a receptben, és minden gördülékenyen ment. Ezek után már csak abban bízom, hogy kóstolás után is elégedett leszel a süteménnyel. Jó hosszú idő kellett Neked a karamellhez, sajnos nem tudom megmondani hogy miért. Én mindig így csinálom, igaz van hogy a vége felé egyfolytában kevergetem, lehet azért sűrűsödik be előbb. Nagyobb adagot is szoktam csinálni, mert a hűtőben eláll, és más süteményekhez is finom. Nagyon sajnálom, hogy ide nem lehet képet feltölteni. A facebookon is megtalálod a Gizi receptjei oldalt, ha esetleg ott fent vagy. Ott pl. feltudod tölteni a képeket, ha gondolod.

      További szép hétvégét, és jó étvágyat a süteményhez!

      Törlés
  26. Kedves Gizi, megsütöttem, a recept tökéletes! Bár még csak a széleit kóstoltuk, de tartok tőle, hogy nagyon hamar el fog parologni:). Kérdésem, hogy kell-e hűtőben tárolni, vagy eláll/lesz-e baja szobahomersekleten? Köszönettel, Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófi! Nagyon örülök hogy meg vagy elégedve a recepttel, köszönöm!! Egy napig mindenképpen eláll szobahőmérsékleten is, de ha hosszabb ideig marad belőle, akkor érdemes hűtőbe tenni, vagy hűvös helyre. Akkor szeletelni is könnyebb, és a tészta széle sem szárad ki. (pl. kamrába, spejzba...)
      Kellemes hétvégét kívánok! Gizi

      Törlés
  27. Bocsánat hogy közbekotyogok, én dupla adagot sütöttem, és 2 szeletenként lefagyasztottam kis dobozokba. Elővéve nagyon finom, állagra ugyanolyan mint a friss.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy "közbekotyogtál", annak pedig még jobban, hogy rögtön dupla adagot sütöttél! :) Én is mindig teszek a fagyasztóba, és lehet még finomabb is amikor előveszem, mert jól összeérnek az ízek. Szinte minden süteményt, és tortát lefagyasztok, mindig van pár dobozzal a hűtőbe, így ha megkívánjuk csak előveszem, és 1-2 óra múlva már ehető, de gondolom Te is így csinálod.

      Törlés
  28. Kedves Gizi!
    Szeretném megkérdezni,van karamellás szaloncukrom,vagy 2 kg ,azt is fel tudom használni a marlenkához,vagy az a karamell nem jó hozzá? Köszönöm ha válaszolsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jolán!

      Elnézésedet kérem, hogy csak most válaszolok a kérdésedre, de nem voltam itthon, és nem voltam internetközelben.

      Sajnálom, de szerintem a karamellás szaloncukrot nem tudod felhasználni a krémhez. Viszont házilag is eltudod készíteni a karamellt, és hűtőben hosszabb ideig is eltartható. Nálunk ugyan nem sok esély van rá, mert olyan finom, hogy csak úgy magában is elkanalazgatjuk.

      Törlés
  29. Sziasztok, kedves Gizi ! Tavaly óta ez a karácsonyi sütink :) köszönet a receptért. Tavaly még az itt leírtak szerint csináltuk a karamellt, szuper lett. Most épp sűrített tejeset próbáltam, de nem sikerült, pedig 4 órát főtt. Savanykás, íztelen, barna folyadék lett. Biztos különböző sűrített tejek tejek léteznek. Én Kondenzmilch-et használtam, a németeknél ezt kapni. Mivel nincs időm még két órát karamellt gyártani, találtam egy angol oldalt, ahol finomítatlan barna cukor, vaj és tejszín, vagy sűrű tej összefőzéssel 3 perc alatt karamell gyártható. Így feljavítható az elrontott karamell :)
    Ha esetleg más is így járna !
    Jövőre inkább időben 2 óra kavargatás ;)
    Kellemes karácsonyi ünnepeket !
    Barbara

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbara!
      Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a sűrített tejes karamell, én még soha nem próbáltam, de köszönöm hogy megírtad, mert így maradok a jól bevált, kevergetős receptem mellett. A 3 perces vajkaramellt ismerem, és pl. sós karamell készítésekor azt szoktam én is csinálni.

      Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés
    2. Kedves Gizi! megosztanád a 3 perces karamell receptjét? Köszönöm!

      Törlés
    3. Kedves Bézsé! Ugyan 3 perces karamellnek hívják, de azért egy kicsivel több idő kell hozzá. Ez egy sós karamell, de a sót ki is hagyhatod belőle. Én mézeskalács tortához csináltam, belinkelem ha gondolod nézd meg az egész receptet: https://gizi-receptjei.blogspot.com/2018/12/sos-karamellas-mezeskalacs-torta.html

      Sós karamell hozzávalói:

      20 dkg kristálycukor
      4 dl Hulala (v. habtejszín)
      1 tk tengeri só


      A Hulalát (v. habtejszínt) melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.

      A kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe, kevergetve karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá az előzőleg megmelegített tejszínt, a sót, és keverjük össze. (Amikor a meleg tejszínt hozzá adjuk a karamell kissé megkeményedik, de főzés közben majd teljesen feloldódik.)

      Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig, hogy kellően besűrűsödjön a karamell. (egy sűrűbb, de még folyós állagú karamellt kell hogy kapjunk)

      Az elkészült sós karamellt ezután szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk.

      Törlés
  30. Üdv!
    Mi dupla adagot csináltunk és a krém rettenetesen folyós lett 3.5 ótát főztük... es 3.5% os tejből csináltuk.... mit lehet tenni hogy a krémet feljavítsuk???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom, de fogalmam nincs mit rontottál el, lehet külön kellett volna főzni a karamellt, mert eddig még mindenkinek sikerült. A karamellt érdemes már előző nap, de akár több nappal előbb is elkészíteni hogy legyen ideje teljesen kihűlni, besűrűsödni. Kérlek olvasd el a többi hozzászólást, abból is láthatod, hogy másoknak sikerült....

      Törlés
  31. én még nem sütöttem de meg fogom próbálni, viszont az Auchenben kapható a Boromir nevű tortalap egy román készítmény 1190.-ft, 2 féle: kakaós, kakakaó nélküli. Ezt kipróbáltam, nagyon jó lett, a lapokat kevés tejes katamellal megkentem utána töltöttem meg krémmel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margit! A Marlenka igen időigényes, ezért én is csak ritkán sütöm meg, viszont köszönöm hogy megosztottad velem hogy hol lehet a kész tortalapokat megvásárolni. Biztosan nagyon finomak volt a kakaós vagy éppen a nélküli lapok a karamellkrémmel. Bevásárláskor keresni fogom az üzletben, és kifogom próbálni.

      Törlés
    2. SZERETNEM ÉN IS NAGYON KI PRÓBÁLNI REMELLEM FOG SIKERÜLNI

      Törlés
    3. Biztosan sikerülni fog, igaz kicsit időigényes, viszont nagyon finom.

      Törlés