2012. február 29., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta.



Nagy kedvencünk a palacsinta, legyen az lekváros, kakaós, túrós...... vagy mint éppen most húsos töltelékkel megtöltve. Mivel teljesen tanácstalan voltam mit is főzzek, viszont a hűtőbe ott árválkodott a darált hús, így kis gondolkodás után, na és mivel már igen régen ettünk, így a húsos palacsinta készítése mellet döntöttem. Ameddig a darált húsból elkészült a pörkölt, addig a palacsintákat is kisütöttem. Azután már csak megkellet tölteni a finom tejfölös-pörkölttel,  majd néhány percre bedugni a sütőbe, hogy kicsit átmelegedjenek, összesüljenek a palacsinták. Egyszerű, nagyszerű, és főként nagyon laktató. Maradék pörkölt felhasználására is kiválóan alkalmas ez a palacsinta. Amennyiben maradék húsból készül, akkor a már puhára főtt hús nem ledarálva, hanem apróra felvágva kerül a töltelékbe. Készíthetjük sertés, vagy éppen csirkehúsból, mindkét változat nagyon finom.





A szokásos módon kicsit vastagabb palacsintákat sütni, annyi különbséggel, hogy  a cukor helyett, sót kell keverni a tésztába. (mennyiségeket nem írok, mert gondolom mindenkinek megvan a saját, jól bevált palacsintatészta receptje)

A darált húst a pörkölthöz hasonlóan kell elkészíteni. A hús ízlés szerint lehet sertés, vagy éppen csirkehús. 

Az elkészült pörköltből a húst egy kevés szafttal kikanalazni, majd ízlés szerinti mennyiségű tejföllel összekeverni. Ezután ezzel a tejfölös-húsos keverékkel megtölteni a palacsintákat. Egy jénaitálba, vagy tepsibe egymásmellé fektetni a megtöltött palacsintabatyukat.
A visszamaradt szaftot szintén tejföllel összekeverni, majd a palacsinták tetejére csorgatni. (nekem kicsivel több szaft marad, és túl hígnak találtam a tejföllel való összekeverés után, így adtam hozzá egy pici lisztet, majd állandó keverés mellett, 1-2 perc alatt kiforraltam, kicsit besűrítettem, majd ezután csorgattam a palacsinták tetejére)




Végül a jénait előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe tenni, majd 10-15 perc alatt felmelegíteni, kicsit összesütni a palacsintákat.

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd tálalni. Nagyon finom, és laktató!!!!

26 megjegyzés:

  1. Az egyik kedvencem...:) Csak egy bajom van vele...nem szeretek palacsintát sütni...:) Nagyon guszta lett Gizi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszönöm!! Megsütöm és átküldöm Neked a palacsintákat, így jó lesz??:))

      Törlés
  2. Hú de jól néz ki!És én is milyen régen ettem. Elfogadnék egyet belőle ebédre *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!!! Kicsit megkésve, de már küldöm is.:)

      Törlés
    2. Ez annyira finom,hogy ebbol nem eleg egy:))

      Törlés
  3. Nagyon szeretem, nagy kedvencem (ez is), és igazán rég ettem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, nálunk is nagyon régen volt. Hajlamos vagyok, a régi jól bevált ételekről megfeledkezni.:)

      Törlés
  4. Az egyik kedvenc palacsintánk!Sokszor készül nálunk.Jól néz ki nagyon!Meg tudnám most is enni!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli köszönöm!! Nálunk is nagy kedvenc, de ennek ellenére ritkán készítek. Nem is tudom miért??

      Törlés
  5. OHHH, Az egyik kedvencem. A héten, nagyon megkínzol az a málnás csokis csoda és most ez :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki távol álljon tőlem, hogy megkínozzalak, inkább küldök mindegyikből kóstolót.:)) A tortáról ódákat tudnák zengeni, mert annyira finom volt. Na persze ez a palacsinta is gyorsan elfogyott.

      Törlés
  6. Jaj de guszta Gizus,nagyon kedvenc nálunk is ,szoktam úgy készíteni,ha már unjuk a pörköltöt(azért nem olyan sokszor van :),és a maradékot felhasználva.Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dittus köszönöm!! Pörkölt nálunk is megunhatatlan, igaz mostanában már ritkábban főzök.:)Puszi

      Törlés
  7. Válaszok
    1. Kriszti köszi, szerintem nincs is olyan aki ne szeretné a húsos palacsintát.:)

      Törlés
  8. Én már nagyon régen nem csináltam Hortobágyi palacsintát. Én csirke hussal töltöttem meg. Nagyon guszta, és finom, a szósz olyan szép rózsa szin, és sima mint egy "bársony":DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm!! Mi sertéshúsból jobban szeretjük, de lehet csak azért, mert az mindig van a fagyasztóba. A szaftot mielőtt összekevertem a tejföllel és a liszttel, szűrőn átszűrtem, hogy ne maradjanak benne húsdarabkák. Ettől lett ilyen szép sima.:)

      Törlés
  9. Nagyon guszta és finom ! Imádom ezt a fajta húsos palacsintát. Volt már úgy hogy csirkepörköltöm maradt és arról szedtem le a húst és csináltam ilyen palacsintát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva köszönöm!! Maradék pörkölt felhasználására éppen jó, és mégis egy másfajta finomságot tudunk tálalni.

      Törlés
  10. A hét végén darálthúsos receptet keresgéltem. Legközelebb ilyen finomságot fogok készíteni!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María, nekem is csak véletlenül jutott eszembe, pedig nagyon szeretjük.

      Törlés
    2. Elnézést, most csak itt tudok megjegyzést írni, de feltétlenül le akartam írni, hogy istenien néznek ki ezek a palacsinták! Jöhettek volna hozzánk így jénai tálastól, mindenestől... :)

      Törlés
    3. Gabriella, nem baj hogy csak így tudsz írni, látom más blogokba is csak így sikerül.
      Nagyon köszönöm, és szívesen küldöm az egész jénaival, biztosan ízleni fog, jó étvágyat hozzá.:)

      Törlés