2011. december 8., csütörtök

Skót krémes.




Egyre közelednek az ünnepek, és lassan el kell dönteni, hogy milyen krémes süteményeket fogok megsütni. Az előző napokban száraz aprósüteményeket, mézes puszedlit és bejglit sütöttem, persze mondanom sem kell, hogy szépen el is fogyott mindegyik. Finomak voltak, és most nehéz helyzetbe vagyok, hogy melyeket is süssem meg az ünnepekre újra. Persze azért az igazi kedvenceim a krémes sütemények, és végre eljött azoknak a tesztelési ideje is. Elsőként egy finom skót krémesre esett a választásom. Három lapból álló sütemény, de ez senkit ne riasszon el, mert igen rövid idő alatt meglehet sütni a lapokat. A lapok megtöltéséhez pedig egy nagyon finom, főzött krém készült. Mivel általában a lapokból álló süteményeket legalább egy nappal a fogyasztás előtt meg kell sütni, hogy kellően megpuhuljon, és az ízek összeérjenek, így ez a sütemény is így készült. A pihentetési idő alatt a lapok szépen megpuhultak a krémtől, a végeredmény pedig egy nagyon puha, és krémes sütemény, melyet egyszerűen nem lehet abbahagyni.






Hozzávalók a 3 tésztalaphoz:

 35 dkg liszt
7 dkg Rama margarin (v. vaj)
5 dkg porcukor
1 tojás (nagy)
1 cs sütőpor
csipet só
kb. 0,5 dl hideg tej



A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd szitáljuk át.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges akkor adjunk hozzá még tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután osszuk el három egyenlő részre a tésztát, majd gyúrjuk gombóccá.

Egy sütőpapírt szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta az egyik tésztagombócot 22x32 cm nagyságú téglalappá. Ezután sűrűn böködjük meg villával, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel a tészta. (a maradék két tésztagombóccal is így járjunk el)

Ezután a tésztát a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsi hátlapjára, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 6-8 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre. (Én 160 fokon, 7 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapot és hűtsük ki teljesen.

Tipp:
Amikor levesszük a tepsi hátlapjáról sütőpapírral együtt a megsült tésztalapot, rögtön rátehetjük a következő, sütőpapíron kinyújtott tésztalapot, és már mehet is be a sütőbe.)





Főzött krém hozzávalói:

25 dkg porcukor
4 db tojás (nagy)
3 cs vaníliás cukor
15 dkg liszt
1 l tej
5 dkg kristálycukor



A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként  adagoljuk hozzá a kristálycukrot, és verjük fel kemény habbá. Ezután tegyük félre.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy kevés tejet, a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre.

Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a maradék hideg tejet, és szintén keverjük simára.

Ezután tegyük fel a tűzre, és kisebb lángon, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről.

Ezután a keményre felvert tojáshabot, apránként keverjük hozzá a forró masszához úgy, hogy egy sima krémet kapjunk, majd hagyjuk kihűlni.

Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik, kihűlt tésztalapot, majd egyenletesen kanalazzuk rá a szintén kihűlt krém felét.

Ezután helyezzünk rá egy tésztalapot, egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet, majd helyezzük rá a maradék tésztalapot.

A felső tésztalapot ezután tenyérrel nyomkodjuk le, majd helyezzünk rá egy tepsit nehezéknek, és így hagyjuk 1-2 órát állni, majd vegyük le a tepsit..... (Én a tepsibe tettem még 1 kg lisztet is, hogy jól lenyomja.)

Az elkészült süteményt hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok felpuhuljanak, a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
 

22 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom sütemény Gizus,igazi ünnepi:-)Puszi.

    VálaszTörlés
  2. Látom a nagy tesztelések időszaka van Nálad.Gondolom a család meg élvezi.Felsoroltam pár sütit kérdezem a családot mit süssek.Hát ahogy felsoroltad ebben a sorrendben nagyon jó lesz,volt a válasz.Te előre el is készited,no ezt nem mondom el a népnek mert még megszavazzák a kóstolót.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta süti, igazi ünnepi:) Csak az ünnep tud engem rávenni lap sütögetésre, még akkor is, ha gyorsan megvan:)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg egyszerűen elkészíthető, jól néz ki és finom!
    A bőség zavarával küszködök. Annyi jó receptet találtam már, dehát mindet mégse süthetem meg...

    VálaszTörlés
  5. Csuda guszta ez a krémes! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Húúú de jól néz ki!! Nagyon guszta és tényleg nem lehet nagy ördöngösség.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon fincsinek néz ki, és csodaszépen felszeletelted! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép lett és hihetetlenül guszta, valahogy én is a krémes sütikre vágyom mostanság, de idő hiányában nem sütök. :(

    VálaszTörlés
  9. A citromszelet ikertestvére, igaz?
    Nagyon finom ez a süti, olyan rég sütöttem.

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    Köszönöm, valóban igazi ünnepi finomság. Sokat gondolok rád(rátok) puszillak.:)

    VálaszTörlés
  11. nyanyus!
    Nálunk azért van minden évbe ez a teszteléses időszak, mert ilyenkor kedvünkre süteményezhetünk apával. Karácsonyra már csak a töredéke készül el újra. Január 1-től pedig vége a dőzsölésnek, és megkezdődik a fogyókúra. Sütemény kizárólag csak egyszer egy héten.:))

    VálaszTörlés
  12. trollanyu!
    Köszönöm. Pedig olyan egyszerű lapokat sütni, és így a papíron kinyújtva, gyorsan egymásután mehet be a sütőbe. Próbáld ki, hátha kedvet kapsz hozzá.:)

    VálaszTörlés
  13. marisz57!
    Köszönöm!! Na ezzel én is így vagyok, szinte naponta találok jobbnál-jobb recepteket.:)

    VálaszTörlés
  14. Éva!
    Köszönöm!! Nagyon finom, nyugodtan próbáld ki, ha még nem ismernéd a receptet.:)

    VálaszTörlés
  15. Tündi!
    Köszönöm!! Tényleg nagyon egyszerű, és finom puha krémes.:)

    VálaszTörlés
  16. Gabriella!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  17. Barbi!
    Nagyon köszönöm!! Nálunk is a krémes sütemények a kelendőbbek, na ez gyorsan el is fogyott.:)

    VálaszTörlés
  18. Juci!
    Csak hasonló, mert itt nem szalakáléval kell sütni a lapokat. Mindkettőt nagyon szeretjük.:)

    VálaszTörlés
  19. Nagyon jó finom a tésztàja ès könnyű süti..nagyon köszönöm. .:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viktoria! Örülök, hogy tetszik a recept. Jó sütögetést kívánok. :)

      Törlés
  20. Pontosan úgy készítettem, ahogy ide van írva. De az adagok nagyon el vannak számolva.Ehhez a mennyiségű tejhez több, mint 1kg liszt kellett, hogy gyúrható, nyújtható tésztát kapjak. Mert egyébként úgy folyik, mintha palacsintát kevertem volna be. Így az összes többi hozzávaló adagja is más, mint ami itt van. Ez kuka lett. Közben megtaláltam a mamám receptjét, na az valami fenséges puha és finom. Ebben itt viszont ismét csalódtam. Ja, a krémről ne is beszéljünk. Használhatatlan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha pontosan úgy készítetted volna mint ahogyan itt le van írva, akkor nem kellett volna kidobnod!!! Én már többször megsütöttem, sőt az ismerőseim is, és arról már nem is beszélve akitől a receptet kaptam. A tésztába kb. FÉL DECILITER!!!!!! hideg tej kell.... Te annyit tettél hozzá???? Vagy esetleg a mértékegységeket nem ismerve Nálad fél litert sikerült hozzáönteni. Ha pedig van saját "mama" féle recepted, és az "valami fenséges", akkor lehet azzal kellett volna kezdeni..... és nem más receptjét lefikázni, mert összekeverted a fél deciliter a fél literrel. Amennyiben pedig ismét csalódtál a receptemben, akkor minek jársz ide nézelődni????

      Törlés