2011. december 18., vasárnap

Gesztenyés szelet.



Egy újabb karácsonyi gesztenyés sütemény, melyet igazság szerint nem is terveztem be. Sütéshez Dr.Oetker  vaníliás cukrot használok, és a csomagban mindig találok egy-egy finom süteményreceptet. Így történt ez most is, megláttam a gesztenyés szelet képét, és rögtön el is döntöttem, hogy megsütöm. A képpel ellentétben viszont a recept egy kicsit sem tetszett, sőt a hozzávalók mennyiségéből még csak elképzelni sem tudtam, hogy a képen látható finomságot hogyan tudnám megsütni. Mivel már annyira beleéltem magam, hogy nekem kell ez a sütemény, így megsütöttem a saját verziómat. Azt nem tudom, hogy a recept szerint milyen lett volna a sütemény, de az én általam megsütött gesztenyés szelet, nagyon finomra sikerült. A tésztája egy diós piskóta melyet rebarbarás-szilvalekvárral kentem meg. A krémbe került mascarpone és tejszínhab, majd az egészet a rumos gesztenye, na meg egy kevéske olvasztott csokoládé koronázta meg. A végeredmény pedig olyan finom, hogy karácsonyra bátran merem ajánlani mindenkinek.






Tészta hozzávalói:

4 db tojás
12,5 dkg liszt
5 dkg darált dió
12,5 dkg porcukor
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
1 mk sütőpor
1 tk mézes-fűszerkeverék

A keverőtálba beletenni a porcukrot, majd hozzáadni az egész tojásokat. Robotgéppel jó habosra keverni. (legalább háromszoros mennyiséget kapjunk!!!!)
Ekkor állandó keverés mellett belecsorgatni a vaníliaaromát, majd kanalanként hozzáadni a forró vizet. Még pár percig így keverni tovább.

A lisztet összekeverni a sütőporral, és a masszához szitálni, majd rákanalazni a darált diót és a mézes-fűszerkeveréket. Ezután fakanállal óvatosan összeforgatni.
Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb.15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a sütőpapírt lehúzni a tésztáról, majd rácsra tenni és teljesen kihűteni.




Krém hozzávalói:

15 dkg mascarpone
2 dl Hulala(v. habtejszín)
porcukor
1 cs vaníliás cukor

pár kanál savanykás lekvár

Tetejére:

15-20 dkg rumos gesztenyemassza
olvasztott csokoládé

A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral. A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverni. (habtejszínhez, habfixáló is kell, mert különben összeesik a hab)

A teljesen kihűlt piskótát két egyenlő részre elvágni, majd az egyik lapot megkenni savanykás lekvárral. Ezután ráhelyezni a másik lapot, és annak a tetejére egyenletesen rákenni a mascarponés-habos krémet. 
A krém tetejére ráreszelni a gesztenyemasszát, majd a tetejére olvasztott csokoládét csorgatni.
 (én a csokoládét felszeletelés után csorgattam a gesztenye tetejére)

Egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek, majd ízlés szerint felszeletelni.

14 megjegyzés:

  1. Ha te egyszer nekiállsz helyrerakni egy receptet... abból csak jó lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper lett! Biztos nagyon finom > legalábbis a fotók mindenképp ezt mutatják! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Most akkor mi volt egyáltalán a vaníliás porcukorra írva? Ezt a receptet amit most leírtál ezt kellett volna a papírra írni, mert ez biztos hogy finom !!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta sütit hoztál nekünk újra és a fotók is gyönyörűek:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek, én még sehol sem állok a karácsonyi sütkölőzéssel:)

    VálaszTörlés
  6. Már megint egy jó recept! A képeid meg, meg, meg nem tudok mit mondani...Miért nem lehet levenni egyet?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gizi! Gratulálok a sikeres diós, gesztenyés, mascarcponé habos fantaszikus süteményedre!
    Nem győzök gyönyörködni a büveletes kreációdra, amit ide tettél, hogy csorogjon a nyálunk, ha, ha!

    VálaszTörlés
  8. Petra!
    Nagyon köszönöm!!! Bizony olyan jól "helyreraktam" a receptet, hogy nem győztük enni. A tésztája puha, a krém isteni finom, és a lekvár nagyon jól feldobta az egészet.

    VálaszTörlés
  9. Gabriella!
    Köszönöm!! Valóban nagyon finom, bátran merem ajánlani.:)

    VálaszTörlés
  10. Éva!
    Nagyon köszönöm!!! ég csak hasonló sem volt a receptbe írva, viszont a kép nagyon mutatós volt. Lehet ki kellene cseréltetnem a receptet, a vaníliáscukros zacsin.:))))

    VálaszTörlés
  11. trollanyú!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  12. Kati!
    Köszönöm!! Amit eddig sütöttem az el is fogyott, és csak tegnap kezdtem el az ünnepekre a sütést én is.

    VálaszTörlés
  13. IllésKrisz!
    Nagyon köszönöm, de hol vannak ezek a képek a Tieidhez!!! Lehet szerencsénk, hogy nem tudjuk levenni, mert én végigenném a blogokat.:)))

    VálaszTörlés
  14. Kedves Elisabeth!
    Nagyon köszönöm!!!!Olyan egyszerű recept, bátran merem ajánlani Neked is. Az ízét leírni nem is tudom, mert annyira finom.

    VálaszTörlés