A megszokott hétvégi receptajánló helyett most, így az ünnepek előtt, inkább egy finom máktortát szeretnék ajánlani, melyet citromos krémmel töltöttem meg. Mindenképpen citrom ízesítésű tortát szerettem volna sütni, mivel néhány lereszelt héjú citrom várakozott a hűtőbe. Ezt a tésztát már megsütöttem egyszer, igaz akkor vaníliakrémmel, és úgy is nagyon finom volt. A tésztán most csak annyit változtattam, hogy picivel kevesebb mák került bele. A citromkrém pedig egy főzött krém, melyet keményre felvert Hulalával kevertem össze. A főzött krém, és a tejszínhab keverékéből, pedig egy habkönnyű citromos krémet kaptam. A torta nagyon finom lett a tésztában lévő ropogós mákszemekkel, és a kissé pikáns habos-citromkrémmel. Az ünnepi asztalra is bátran merem ajánlani mindenkinek.
Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 tk sütőpor (púpozott)
5 dk mák (egész!!!!)
3 db tojás
A keverőtálba beletenni a porcukrot és az apró darabokra vágott margarint majd robotgéppel elkezdeni kikeverni. Pár perc után állandó keverés mellett, egyenként hozzáadni a tojásokat. (mindegyik tojással alaposan összekeverni)
Ezután beleszitálni a sütőporral összekevert lisztet, majd szintén jól kikeverni.
Végül állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadni a mákot is, majd krémszerű masszává keverni.
Egy 20 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyni egy kicsit hűlni, majd rácsra tenni és teljesen kihűteni.
Krém hozzávalói:
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
80 ml citromlé
6 dkg margarin
3 tojássárgája
1 cs vaníliás pudingpor
3 dl Hulala (v. habtejszín)
Egy serpenyőbe beleönteni a citromlevet és hozzáadni a porcukrot, a vaníliás cukrot és a margarint. Ezután feltenni a tűzre és kevergetve addig melegíteni még a margarin teljesen felolvad. (ha túl savanykásnak találjuk, még cukrot lehet hozzá adni)
A tojások sárgáját simára keverni a pudingporral, majd pár kanál margarinos-citromlevet rákanalazni és simára keverni.
Ezután állandó keverés mellett beleönteni a serpenyőbe, majd sűrűre főzni.
A tűzről levéve, teljesen kihűteni a masszát.
A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként, robotgéppel a teljesen kihűlt, citromos masszához keverni. (ha habtejszínt használunk, akkor habfix is kell bele, mert különben összeesik a krém)
A teljesen kihűlt tortát éles késsel kettévágni, majd az alsó lapot ízlés szerint megkenni a habos krémmel. Ezután ráhelyezni a tetejét, és a maradék krémmel kívülről is bevonni a tortát, majd mákszemekkel megszórni.
Végül 1-2 órára a hűtőbe tenni, hogy a krém kicsit megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Közvetlen tálalás előtt a hűtőből kivenni, és ízlés szerint felszeletelni.
Hát ez nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésCsodás ez a torta!
VálaszTörlésKlasszul néz ki, az asszonynak kellett a recept!
VálaszTörlésIgazi finomság lehet :)
VálaszTörlésMák és citrom nyerő páros nálam:) Nagyon guszta lett a tortád.
VálaszTörlésNagyon finom lehet..!:)
VálaszTörlésIsteni lehet ez a torta!! És gyönyörű is :)!!
VálaszTörlésAzt az egy szeletkét most nagyon szívesen eltüntetném. Isteni!
VálaszTörlésCsodásan néz ki ez a torta, és szépek az angyalkás fotóid is! :))
VálaszTörlésÉn még ennyi finom mákot nem láttam soha tortában, és a krémben. Imádok bármilyen mákos dolgokat, ez a torta meg egy isten szuper finom. Jajj de szeretnék egy szeletet belőle. Nálunk itt a mák nagyon drága, és mintha aranyat vennél, mert csak egy kicsi kis füszer üvegben árulják, disznek. Külön szoktam rendelni egy Magyar import üzletböl.
VálaszTörlésmarisz57!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Vicuska!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Seafalcon!
VálaszTörlésKöszönöm, és örülök hogy az "asszony"-nak is tetszett. Érdemes kipróbálni mert nagyon finom.:)
Vikvi!
VálaszTörlésBizony az!!Szerintem finomabb mint a vaníliakrémmel.:)
trollanyu!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Liza!
VálaszTörlésNagyon finom volt, bátran merem ajánlani.:)
María!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Petra!
VálaszTörlésKöszönöm, és már küldöm is a szeletkét.:)
Gabriella!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Elisabeth!
VálaszTörlésTeljesen meglepődtem, hogy ilyen drága ott a mák, nem is gondoltam volna. A torta nagyon finom volt, és sokkal kevesebb mákkal is meglehet sütni. Nagyon finom a tésztába a ropogós mák, és a krém is nagyon finom habos. Látom nagyon szereted a mákot, akkor csakis ajánlani tudom neked, akár karácsonyi tortaként, a családod biztosan szeretni fogja.
Természetesen már küldök is belőle kóstolót, akár több szeletet is.:)
Gyönyörű a torta és nagyon jól hangzik a recept, én is meg szeretném csinálni, de csak darált mákom van otthon. Azzal is működik vajon a recept? Előre is köszönöm a választ!
VálaszTörlésÉdeskonyha, nagyon sajnálom hogy csak most vettem észre a kérdésedet.:( Megpróbálhatod darált mákkal is, szerintem azzal is sikerülni fog. Én azért tettem bele egészbe, mert szeretem ha ropog a fogam alatt.
Törlés