Szomorúan, borúsan kezdődik ez a hét, és még ráadásul hideg is van. Nem szeretem az ilyen időjárást, teljesen lehangolt leszek tőle. (gondolom sokan vagyunk így ezzel) Sütőtök sütéshez készülődtem, és mivel egy jókora példányt választottam, gondoltam főzök egy finom krémlevest is belőle. Sütőtökimádó lévén, minden receptet kipróbálok, ami csak a kezem ügyébe kerül. Ezt a receptet is már jó ideje rakosgatom egyik helyről a másikra, na de most elérkezett az idő, és végre elkészült ez a finom krémleves. Lehet kicsit furának tűnik a fűszerezése, na meg az is hogy tejföl került bele, de állítom, nagyon finomra sikerült. Tetejére tálalás előtt pirított tökmagot szórtam, mely jól illik a leveshez.
Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
1 db lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
gyömbér (kb 1 cm-es darabka)
chilipor
1 tk őrölt koriander
1 db babérlevél
1 db húsleveskocka
só
őrölt fehérbors
olaj
7 dl víz
2 dl tejföl
A hagymát megpucolni és apróra felvágni. A sütőtököt kisebb kockákra vágni.
Egy edénybe olajat önteni, majd hozzáadni az apróra vágott lilahagymát és elkezdeni üvegesre párolni. Pár perc után belenyomni a fokhagymát, majd hozzáadni a felkockázott sütőtököt, és összekeverve kicsit párolni. Közben ízlés szerint megszórni az őrölt borssal, chilivel, belereszelni a gyömbért, hozzáadni a húsleveskockát és az őrölt koriandert. Alaposan összekeverni, majd felönteni a vízzel. Ezután beletenni a babérlevelet, majd puhára főzni.
Amikor már kellően megpuhult a tök, kiszedni a babérlevelet, majd botmixerrel pépesíteni a levest.
A tejfölt simára keverni egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, a forrásba lévő levesbe csorgatni. Jól kiforralni, és pár percig tovább főzni.
A tökmagot egy teflon serpenyőbe tenni, majd állandó kevergetés mellett, 1-2 perc alatt megpörkölni. (amikor már kellően megpörkölődött, rögtön ki kell önteni a serpenyőből, mert különben megég)
Tálaláskor ízlés szerint a leves tetejét megszórni a pörkölt tökmaggal.
A pirított tökmag nálunk is elmaradhatatlan! Klassz a fűszerezése is. :)
VálaszTörlésNagyon finom melengető leves:) Nálunk is leves volt ma, igaz nem ilyen, de ilyen hidegben nagyon jólesik.
VálaszTörlésNagyon jó ez a recept, biztos kipróbálom! Minden hozzávaló van itthon, kivéve a tökmagot. Mert ehhez héj nélküli tökmag kell, úgy látom.
VálaszTörlésHétvégén mi is sütőtök krémlevest ettünk, csak édes variációban, megunhatatlan a felhasználása!
VálaszTörlésMost már én is tudom milyen a sütőtök krémleves, ez a változat is jól hangzik.:)
VálaszTörlésNagyon finom lehetett!Mi is mindig teszünk a tetejére tökmagot.
VálaszTörlésMég van tököm, lesz levesem is! Guszta, viszem!
VálaszTörlésSzép napot!
Nekem ez a sós változat jobban bejön, a gyerekek így elfogadják. Nagyon ízletes!
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésElőször kicsit aggódtam milyen lesz az íze, de nagyon finom volt.:)
trollanyu!
VálaszTörlésGondolom felétek még hidegebb van mint itt. Télen sokszor főzök levest, és mostanában a krémlevesek a kedvenceim.:)
Marisz57!
VálaszTörlésMár biztosan el is készült a levesed, és csak reménykedni tudok, hogy ízlett. Igen a tökmag héj nélküli, de el is hagyható.:)
Vicuska!
VálaszTörlésÉn is szeretem az édes változatot is, vagyis mindegy csak tök legyen. Volt idő, amikor el sem tudtam volna képzelni, csak sütve.:)
Kati!
VálaszTörlésÉrdemes sós változatban is megkóstolni, mert így is nagyon finom.:)
Nelli!
VálaszTörlésIgen finom volt!! A tökmagot nagyon szeretjük mi is, nem csak a levesbe, de sós sütemény tetején is.:)
Seafalcon!
VálaszTörlésKöszönöm!! Jó étvágyat hozzá!!!:)
Juci!
VálaszTörlésKöszi.Sósan is, édesen is finom, de ha a gyerekeid sósan szeretik, akkor azzal kedveskedjél nekik!!!
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)