Egy finom tejfölös krumplileves mellé készült ez a palacsinta. Húsmentes levesekhez általában palacsintát, vagy tésztát szoktam készíteni, így történt ez most is. Először csak a palacsinta gondolata fogalmazódott meg bennem, aztán megláttam az almákat a gyümölcskosárba, és rögtön beugrott, hogy akkor legyen almás palacsinta. Az almát lereszeltem és a palacsintatésztába kevertem bele, majd kisebb, de vastagabb palacsintákat sütöttem. Mivel így nem került megtöltésre, készítettem hozzá egy finom fahajas-vaníliás mártást. A fahajas mártással együtt nagyon finom volt a különben is szaftos palacsinta. Persze nem mindig készül hozzá mártás, olyankor csak fahajas porcukorral szórom meg. Gyors, egyszerű, ám igen finom volt az ebédünk, és a hús egyáltalában nem hiányzott.
Hozzávalók:
15 dk liszt
2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1mk szódabikarbóna
csipet só
2 db tojás
2 ek olvasztott vaj
2 dl tej
2 db alma
őrölt fahéj
Egy tálba beletenni a tojásokat, a csipet sót, cukrot, vaníliás cukrot, ízlés szerint őrölt fahajat, és a tej felét, majd kézi habverővel jól összekeverni.
A lisztet összekeverni a sütőporral, és a szódabikarbónával, majd az előzőleg összekevert masszához szitálni, és szintén összekeverni.
Ezután nagyobb lyukú reszelőn, belereszelni az előzőleg meghámozott almákat, majd belekanalazni az olvasztott vajat, és hozzáönteni a maradék tejet. Alaposan összekeverni, hogy egy sűrűbb palacsintatészta legyen.(ha szükséges, még tejet önteni hozzá)
A teflon palacsintasütőt egy pici olajjal megspriccelni, majd a masszából kisebb halmokat kanalazni bele. (nem kell elteríteni, csak amennyit a massza magától szétterül, így vastagabb palacsinták lesznek)
Végül a palacsinták mindkét oldalát szép lassan aranybarnára sütni.(sütés közben egy spatulával óvatosan átfordítani)
Fahajas-vaníliás mártás:
1 cs vaníliás pudingpor
6 dl tej
2 dl tejszín
fahéj
2 cs vaníliás cukor
cukor
reszelt narancshéj (el is hagyható)
A vaníliás pudingport, a vaníliás cukrot, az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a fahajat, és a reszelt narancshéjat 2 dl tejszínnel simára keverni.
A tejet felmelegíteni, majd állandó keverés mellett hozzákeverni a tejszínes-pudingos keveréket. Pár percig kevergetve főzni, hogy kicsit besűrűsödjön.
Tálaláskor a palacsinta tetejére kanalazni a fahajas-vaníliás mártást. Mártás helyett, ízlés szerint megszórhatjuk fahajas porcukorral tálalás előtt.
(A szárított, ledarált narancshéjat én magam készítem el a téli időszakban, majd lezárható üvegben tárolom, és egész évben azt használom a süteményekbe. Pontos leírás itt megtalálható)
Nagyon finom, nem csoda, hogy nem hiányzott a hús! De régen készítettem!!
VálaszTörlésNagyon guszta ez a palacsinta így ezzel a mártással! Biztosan nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésAnyukám gyakran sütött almás palacsintát:) Én nem sütök gyakran, mert a palacsintasütés a mumus nekem:) De ez a mártás is nagyon izgalmas, finom lehet együtt:)
VálaszTörlésDe jó, na ezt is ki kell próbálnom, a párom mindent díjaz ami almás:)
VálaszTörlésFinom ebédetek volt Gizus!:-)A mártás is nagyon finom volt biztosan!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, én is szoktam csinálni de csak fahajas cukorral fogyasztjuk. Szerintem a mártás kipróbálós hamarosan.
VálaszTörlésHú de finom lehet Gizusom,főleg így a mártással:-)
VálaszTörlésegyik kedvencem. :) képzeld, nálunk otthon sokáig élesztővel készült (kelt almás palacsinta névvel azt hiszem planétás recept), mostanában meg bármiféle térfogatnövelőszer nélkül, csak keményre felvert tojáshab hozzáadásával készítem. nagyon szeretjük, a fahéj elengedhetetlen fűszere :)
VálaszTörlésNekem bejön az a mártás! :) Mindig szemre készítem az almás palacsintát, most végre szembesültem a pontos recepttel :D
VálaszTörlésMária!
VálaszTörlésNéha kell egy húsmentes nap is, és a palacsintát nagyon szeretjük mi is.:)
Éva!
VálaszTörlésKöszönöm!! Egy kicsit változatosabb volt így a mártással, de fahajas porcukorral is imádom.:)
trollanyu!
VálaszTörlésMiért mumus a palacsintasütés neked??? Ez a fajta lehet vastagabb, így bátran nekiláthatsz a sütésnek.
Kati!
VálaszTörlésAkkor ez a palacsinta biztosan ízleni fog a párodnak. Nálunk is nagy kedvenc minden almás sütemény.:)
Nelli!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Tündi!
VálaszTörlésKöszönöm!! Érdemes kipróbálni a mártást, nagyon finom a palacsintával.:)
Ditta!
VálaszTörlésBizony nagyon finom volt, neked is ajánlani tudom.:)
starfi!
VálaszTörlésÉlesztővel még nem próbáltam, viszont volt hogy sütőport tettem bele. A tojáshab szuper ötlet, köszi hogy megosztottad velem. Legközelebb kipróbálom, biztosan sokkal könnyedebb lesz a tésztája.Az almás süteményeket, én sem tudom elképzelni fahéj nélkül.:)
Vicuska!
VálaszTörlésÉn is szemre készítem a palacsintát, de most pontosan mindent lemértem, hogy megtudjam adni miből mennyi kell.:))