Lassan vége van az eperszezonnak, de ezt a morzsás süteményt mindenképpen megszerettem volna kóstolni. Nem bántam meg hogy kipróbáltam ezt a receptet, mert valóban nagyon finom volt. A rebarbarát eperrel párosítottam össze, és a morzsába került egy kevés darált dió is. Én reszelt narancshéjjal is megbolondítottam egy kicsit, de ez el is hagyható. (télen mindig megszárítom a narancshéjat, majd kávédarálón ledarálom, és ezzel ízesítem a süteményeket) A végeredmény pedig egy nagyon finom szaftos gyümölcs és a ropogós morzsa. Tejszínhabbal tálaltam, de egy-két gombóc fagylalt is remekül illik hozzá. Mindenkinek bátran merem ajánlani, eperrel az elkészítését, vagy eper hiányában cseresznyével.
Tészta:
8 dk liszt
8 dk darált dió (v. mogyoró)
8 dk barna cukor
10 dk vaj
csipet só
őrölt fahéj
vaníliás cukor
reszelt narancshéj
Töltelék:
30 dk rebarbara
30 dk eper
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
Egy tálba beletenni a lisztet és a vajat, majd elkezdeni összemorzsolni. Ha már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a darált diót, a cukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót és ízlés szerint fahajat, valamint reszelt narancshéjat.(a narancshéj el is hagyható, én tettem bele, mert finom ízt kap tőle a morzsa)
Végül gyors mozdulatokkal összemorzsolni.
Egy jénaitálat kikenni vajjal, majd beleszórni a feldarabolt rebarbarát és a félbevágott eperszemeket. Tetejét megszórni barna cukorral és a vaníliás cukorral.
Ezután a tetejére szórni a morzsalékos tésztát.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütni.
Tálalás előtt kicsit hűlni hagyni, majd tejszínhabbal, vagy fagylalttal tálalni.
Végül gyors mozdulatokkal összemorzsolni.
Egy jénaitálat kikenni vajjal, majd beleszórni a feldarabolt rebarbarát és a félbevágott eperszemeket. Tetejét megszórni barna cukorral és a vaníliás cukorral.
Ezután a tetejére szórni a morzsalékos tésztát.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütni.
Tálalás előtt kicsit hűlni hagyni, majd tejszínhabbal, vagy fagylalttal tálalni.
Ezt megkóstolnám.
VálaszTörlésVajon, ha csak csresznyével készíteném, rebarbara nélkül( az ugyanis nálunk nincs) , ugyanolyan finom lenne? Köszi a választ, előre is!!
VálaszTörlésRemek, csodás.....nagyon szeretném
VálaszTörlésMónika!
VálaszTörlésÉn pedig szívesen megkínálnálak.:)
Marika!
VálaszTörlésNyugodtan készítsed el cseresznyével, úgy is finom lesz. Én még esetleg tennék hozzá meggyet is, és akkor még finomabb lenne. Kérlek majd írd meg, hogy mivel készítetted el, és ízlett-e.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Küldöm!!!:))