2011. június 4., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Paprikás krumpli bográcsban, és pudingos eperkehely.



Szikrázó napsütés, igazi nyári meleg, nem is kívánhatnánk ennél többet, egy igazi jó bográcsozáshoz. Már csak az volt a kérdés, mi is kerüljön a bográcsba. Végül a paprikás krumpli mellett tettük le a voksot egyhangúlag. Szerintem nincs is olyan magyar konyha ahol ne készült volna már ez a finom étel. Legalábbis számunkra, igen finom. Képet és receptet most nem is írnák, főleg mivel egyik bográcsozásunk alkalmával már felkerült a blogba. Ha netán valakit érdekelne, hogy nálunk hogyan készült a receptet itt megtalálja. Persze azért egy kis ebédutáni desszertet is készítettem. Méghozzá egy nagyon finom, és egyszerűen elkészíthető pudingos eperkelyhet. Bevallom ez egy új recept, kicsit félve is fogtam hozzá, hogy vajon azt kapom-e tőle amit várok, de végül jelenthetem, hogy igen!!!! Igen azt kaptam, mint ízre, mint állagra. A boros-almalében felfőzött vaníliás puding és az eper remekül illetek egymáshoz. A recept szerint, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, hát én biztosan többféle változatban elfogom készíteni még a nyár folyamán. Mindenkinek bátran merem ajánlani, biztosan nem fog csalódni benne.





4 db kehelyhez:

2,5 dl édes fehérbor
2,5 dl almalé
1 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
10-15 dk cukor
30 dk eper
1 dl Amaretto(v. epres vodka)


A fehérbort az almalével egy serpenyőbe önteni.
A pudingport a cukorral egy tálba tenni és elkeverni, majd a boros almaléből egy keveset ráönteni és simára keverni.(cukrot mindenki ízlés szerint tegyen bele)

A maradék levet felforralni, majd a tűzről levéve állandó keverés mellett, hozzákeverni az elkevert pudingot.
Ezután visszatenni a tűzre, majd 1-2 perc alatt sűrűre főzni.
Végül átönteni egy tálba és langyosra hűteni. Hűtés közben 2-3-szor átkeverni.

Ha már csak langyos, állandó keverés mellett, belekeverni az Amarettot.(v. az epres vodkát, de ízlés szerint bármilyen likőrt)

Az epret alaposan megmosni, lecsepegtetni, majd negyedekbe vágni. Ezután szintén a langyos pudinghoz keverni.
Végül kelyhekbe kanalazni, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a tetejét ízlés szerint pörkölt mogyoróval, vagy mandulaforgáccsal megszórni.






A fehérbor helyett, készíthetjük pezsgővel is. Az eredeti receptben epres vodka került bele, én viszont Amarettot (mandulalikőrt kevertem bele, így is nagyon finom lett) Eper helyett, akár málnával, meggyel, vagy cseresznyével is elkészíthető.

10 megjegyzés:

  1. Mehetek, remek nyári menü :)

    VálaszTörlés
  2. Éhes lettem! :) Jöhetek? :)

    VálaszTörlés
  3. Pedig megnéztem volna képeket,de megnéztem az előzőt,nagyon fincsi így bográcsban,nagyon szeretjük!:-)

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Gyere csak szívesen látlak!!! Nagyon fincsi.:))

    VálaszTörlés
  5. Marika!
    Szívesen látlak, és jut neked is belőle.:)

    VálaszTörlés
  6. Ditta!
    Örülök hogy megnézted az előző képet. Most nem akartam lefényképezni, hiszen mindenki tud paprikás krumplit főzni. Mi is nagyon szeretjük, főleg így bográcsba főzve.:)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gizi!
    2012-es Erdelyi Konyha Kalendarium receptbeszerzésbe kezdtem.
    Egyelőre a május hónap receptjeihez.
    Ha van kedved tisztelettel felkérnélek pár receptet küldjél nekem, tiszteletpéldány ellenértékében.
    Ebben lehet előétel, leves, főétel és desszert. Előre is köszönöm Jutka.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Jutka!
    Nagyon nagy megtiszteltetésnek veszem a felkérésedet, és természetesen küldöm a recepteket.
    A 2011-es Kalendáriumot is nagyon igényesnek tartom, és szívesen forgatom a lapjait.
    Üdvözlettel: Gizi

    VálaszTörlés