Ennek a joghurtos süteménynek a receptjét a sógornőmtől kaptam, és abban az időben igen sokszor, és különböző gyümölccsel meg is sütöttem. Aztán valahogy feledésbe merült a recept, nem is tudom miért, pedig igen egyszerű, és nagyon finom. A napokban nézelődtem a receptjeim között, melyek anno még kisebb-nagyobb cetlikre lettek ráfirkantva, és akkor került a kezembe ez a régen feledésbe merült recept. Gondoltam, mivel a mai napra bográcsozást terveztünk be, és a marhapörkölt után jólesik majd egy-két szelet meggyes sütemény, így hozzá is fogtam a sütéshez. Volt itthon meggybefőtt, így most azt szórtam a tetejére, és mondhatom nagyon finom lett. (ha frissen szedet meggyből sütjük, akkor előtte cukrozzuk le a gyümölcsöt, és hagyjuk pár órát állni, hogy ne legyen túl savanyú) Egy nagyobb méretű tepsibe sütöttem meg, így a tésztája kicsit vastagabbra sikeredett, viszont sütés közben eszembe jutott, hogy ez a mennyiség egy gáztepsihez való, így legközelebb majd abban sütöm. Az idő is a kegyeibe fogadott bennünket, mivel a beígért eső, és hideg helyett azért a nap is kisütött időnként. Egy biztos, hamarosan újra megsütöm ezt a joghurtos süteményt frissen szedett gyümölccsel.....
Hozzávalók egy gáztepsihez (kb. 37x35 cm-es):
3 dl natúr joghurt (v. meggyes Danone joghurt)
4 db tojás (nagy)
6 dl porcukor
1 ek kristálycukor
3 dl étolaj
9 dl liszt (Nagyi titka)
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
1 ü. magozott meggy (v. ízlés szerinti gyümölcs)
Egy tálba tegyük bele a joghurtot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáját, majd robotgéppel keverjük simára.
Keverés közben csorgassuk hozzá az olajat, majd kanalanként adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és szintén keverjük simára.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, szórjuk hozzá a kristálycukrot, majd verjük kemény habbá.
Ezután a keményre vert habot fakanállal, apránként, óvatosan keverjük hozzá a masszához.
Egy gáztepsit (vagy egy nagyobb tepsit) béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
A meggybefőttet alaposan csepegtessük le, majd szórjuk meg egy teáskanál étkezési keményítővel (v. liszttel) és keverjük össze.
Ezután szórjuk rá a tepsiben lévő tészta tetejére. (azért szórtam meg étkezési keményítővel a meggyet, mert így nem ül le sütés közben a tészta aljára)
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb.50 perc alatt süssük készre. A sütési idő lejárta előtt tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta, és ha szükséges akkor süssük tovább. (sütés közben, ha kezdene a teteje túlsülni, le kell takarni alufóliával, vagy sütőpapírral, és úgy sütni tovább)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint bármilyen idénygyümölccsel, vagy befőttel megsüthetjük.
Elfogadnék egy szeletet most ebből, nagyon ínycsiklandóan néz ki.
VálaszTörlésJó kis süti lehet ez!Nem is kell hozzá sok minden.Elviszem a recit!:-)
VálaszTörlésGizus,én is szoktam sütni ilyen sütit,és tényleg nagyon finom süti,a marha pörit is bevállalnám,nagyon tetszik a tűzhelyed!:-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a sütid, hasonlót tudok annak meggyes lepény a neve. Ezt is kifogom próbálni.Nagyon praktikus hogy szabadban tudsz sütni, főzni.
VálaszTörlésNagyon guszta lett a süteményed, hasonlót szoktam én is sütni. A tűzhelyről meg ne is beszéljünk, én is szeretnék egy ilyet.....:))
VálaszTörlésVan nekem is hasonló tűzhelyem, egy kincs! Nyáron azon szoktam főzni/abban szoktam sütni, olyan, mint az álom!
VálaszTörlésEzt a sütit mi is imádjuk! A legeslegkirályabb sárgabarackkal ;-))
Átéreztem a hangulatot, ahogy leírtad a mai programotokat. Isteni lehetett a pörkölt, főleg, hogy bográcsban főtt. A mi fagyasztónkban is várakozik 2 kg marha lábszár, remélem hamarosan lesz alkalmunk megfőzni.
VálaszTörlésA süti pedig a kedvencem, imádom az ilyen egyszerű édességet. Én ma egy sima lekváros piskóta tekercset sütöttem. Megállapítottuk gyerekemmel, hogy nincs is jobb egy finom házi lekvárral töltött tekercsnél. :)
Nagyon szép és hangulatos fotókat készítettél, a tűzhelyedet pedig szívesen elfogadnám:-))
VálaszTörlésHasonló tűzhelyem nincs de sütireceptem az van!
VálaszTörlésSzép fotókat készítettél Gizike!
A süti pedig nagyon a kedvemre való!
De jó kis masinád van Gizi...ezt a fajta tűzhelyet csak így hívom...eszméletlen jól süt a sütője...és nem utolsó sorban,télen nagyon jó meleget tud csinál a nyári konyhában,olyan mint egy kemence:)))
VálaszTörlésDe irigy, isteni lehetett
VálaszTörlésSzia :) nem találok szavakat nagyon guszta lett!!:))...és hát a tűzhely is ismerős.A recepteket én is böngészem rakom őket sorba. Tudod ezek még az én nagyikám receptjei és receptes könyve :$ úgyszintén sok a cetlire írt recept amit nem szeretnék elhagyni. puszillak:))
VálaszTörlésKati!
VálaszTörlésSzívesen küldök neked akár két szeletkét is.:)
Nelli!
VálaszTörlésValóban egyszerű, de annál finomabb. Friss cseresznyével annak idején többször megsütöttem. Most várom, hogy érjenek a hozzávalók.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszi, hát bizony jó kis szerkezet, igaz már csak bográcsozáshoz használjuk.:) A süti látom nálatok is kedvenc.
Éva!
VálaszTörlésSok egyforma recept kering körbe, és a végén derül csak ki, hogy ugyanarról beszélünk.:)
Liza!
VálaszTörlésKöszönöm! Mostanában jártam egy üzletbe és ott láttam ilyen tűzhelyet, mondanom sem kell, hogy észveszejtő áron.:)
Viki!
VálaszTörlésUgye milyen jó egy ilyen tűzhely a háznál!!!:)))
Sárgabarackkal még nem sütöttem, de szerencsére idén roskadozik a fa(remélem be is fog érni). Feltétlen megsütöm úgy is.:)
Thrini!
VálaszTörlésValóban szuper napunk volt és az ebéd is remekül sikerült. ÓÓÓÓÓÓÓ, piskóta tekercs, házi lekvárral, de jó is lenne egy szeletke. Én is imádom, nem is tudom miért feledkeztem meg róla mostanában. A sok flancos sütemény között, elfelejtjük a régi, ám nagyon egyszerű és finom süteményeket. hamarosan sütök is egy tekercset.:)
Citromhab!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Szívesen küldök egy kis kóstolót a süteményből.:)
Niki!
VálaszTörlésDe jó, neked is van ilyen masinád!!! Eddig nekünk is a nyári konyhába volt, most felkerült a teraszra, és ha így emelkedik a gáz ára, lehet hamarosan a lakásba is bekerül.:)))Régen csakis ilyenbe sütöttek, mégis isteni sütemények születtek.:)
Bianka!
VálaszTörlésElárulom neked, két ilyen tűzhelyem van!!! Elküldjem neked az egyiket????:)
Szia Réka!
VálaszTörlésGondolom az anyukádéknál van ilyen tűzhely. Ő is használja még? Nekem is van több cetlim a nagymamától, és van amelyiken már alig látszik a recept olyan régi. Így most átírom őket, mert nem szeretném ha feledésbe merülnének.:)
én is azért írom le a nagyi receptjeit, hogy ne tűnjön lel :)) A tűzhely a nagyiéktól ismerős amikor kicsi voltam mindig azon melegítették a vizet és van amikor azon főztek és télen azzal fűtötték be a hálószobát.:))
VálaszTörlésRéka!
VálaszTörlésNagyon jól teszed, ha egybegyűjtöd a nagyid receptjeit, mert azok sokkal finomabb sütemények, mint amiket ma sütünk. Nálunk is erre használtuk a tűzhelyet, és lehet újra igénybe vesszük majd.:)
Köszi,nagyi receptjei kaptak helyet a receptes blogomba :)) ott aztán biztos nem tűnnek el és ti is eltudjátok készíteni. ;)A család egyik kedvence a csoda kifli és a méteres kalács.:)).. és nagyon helyes, hogy a tűzhelyet újra igénybe veszitek.. Legyen szép napod puszi.
VálaszTörlésNagyon szép! Imádom az ilyen könnyű sütiket!
VálaszTörlésÜdv
Yolika