Folytatom a húsvéti receptek tesztelését, és ezzel is segítséget szeretnék nyújtani mindenkinek az ünnepi menü összeállításához. Én még mindig tanácstalan vagyok, sőt lehet egyre inkább, hogy mit is készítsek majd az ünnepekre, mivel a kipróbált receptek, mind-mind nagyon finomak. Ez a recept is igen könnyen elkészíthető, viszont legalább egy napig állnia kell ahhoz, hogy a tojás ilyen szép színt kapjon a céklától. Ezalatt az idő alatt a saláta ízei is jól összeérnek, és a töltött tojással együtt remekül kiegészítik majd egymást, és mindamellett még nagyon mutatós is. Ezt a receptet is bátran merem ajánlani mindenkinek a húsvéti asztalra.
Hozzávalók:
8 db főtt tojás
4 db cékla
2 db lilahagyma
4 db cékla
2 db lilahagyma
kb. 2 l víz
1 csipet só
kristálycukor (ízlés szerint)
1-2 ek tárkonyecet
1-2 ek majonéz
1 tk mustár
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
2 tk egész köménymag
1 csipet só
kristálycukor (ízlés szerint)
1-2 ek tárkonyecet
1-2 ek majonéz
1 tk mustár
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
2 tk egész köménymag
Az előzőleg keményre főzött tojás pirosra festésével
kezdjük.
A céklát alaposan mossuk meg, majd főzzük puhára. Ezután
szűrjük le, hűtsük ki, pucoljuk meg, és ízlés szerint vágjuk fel. (Én kisebb
kockákra vágtam.)
A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan
szeleteljük fel.
A vízhez adjuk hozzá a sót, ízlés szerint cukrot, az ecetet,
és a köménymagot, tegyük bele a felkockázott céklát és a felszeletelt
lilahagymát, majd melegítsük forráspontig. Amikor már majdnem forr, vegyük le a
tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. (Az ecetes-cukros levet ízlésünk szerint
ízesítsük.)
Ezután tegyük bele az előzőleg keményre főzött, és megpucolt
egész tojásokat, majd fedjük le az edényt és tegyük be egy napra a hűtőbe, hogy
a tojások szép színesek legyenek. (Ezalatt az idő alatt az egész tojások a
céklának a levétől szép színt kapnak.)
Másnap az ecetes léből szedjük ki a tojásokat, és
papírtörlővel töröljük szárazra.
Ezután mindegyiket vágjuk félbe, majd óvatosan emeljük ki a
sárgáját vigyázva, hogy a fehérje egyben maradjon.
Ezután tegyük egy tálba a tojássárgákat, villával nyomkodjuk
össze, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a majonézt és a mustárt,
majd keverjük simára. Ezután töltsük
vissza a fehérjébe a tojáskrémet, majd tálalásig tegyük be a hűtőbe. (Annyi
majonézt adjunk hozzá hogy ne legyen túl lágy a tojáskrém.)
A céklát és a lilahagymát egy kevés ecetes lével együtt
szedjük ki a léből, majd tálaláskor a töltött tojások és a főtt sonka mellé
kínáljuk.
de jól néz ki ez a" lilás" tojás!Ha olyan sok receptet teszel fel mint karácsonykor ,nem fogok tudni dönteni.Tojássaláta mellett már lettem a voksot,de most elbizonytalanodtam!És a süteméynek még sorra sem kerültek,mert gondolom azok is lesznek!:-)
VálaszTörlésÁÁÁÁ nagyon tetszik, de jól néz ki
VálaszTörlésJujj, de szépek! Nagyon tetszik.
VálaszTörlésMilyen jó ötlet a húsvéti ünnepeket!
VálaszTörlésoxoxoxoxo :)
Nayon jól mutanak azok a céklás tojások, ahogy a lila halványodik a közepe felé.
VálaszTörlésNagyon mutatósak!
VálaszTörlésOlyan üde,tavaszias.
Nagyon jól néz ki, mutatós kis falatkák!
VálaszTörlésDe jó, itt már Húsvét van:-)
VálaszTörlésGizikém!
Szilvi, a Laptopkonyhától üzent Neked a blogomban.
A nyereményed postán van, majd olvasd el légy szíves:-)
Gizus!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki,annyira jók a céklás receptjeid,megint lesz mit kipróbálni:-)Gyönyörű ünnepi a terítéked!
Vanocska!
VálaszTörlésMost azért nem teszek fel annyi receptet mint karácsonyra, de azért van még a tarsolyomba egy pár. Nézelődhetsz még a "Húsvéti receptek" között is, hátha találsz kedvedre valót. Sütemény is lesz, már agyalok rajta.:))
Ez a tojás, meg a céklasaláta isteni finom, csakis ajánlani tudom.
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Ugye milyen szép a színe??:))
Vea!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Maya!
VálaszTörlésMulţumesc!!
Simplu si foarte gustoase.:)
Cu stimă: Gizi
Anazar!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, és csakis ajánlani tudom.:)
Belly!
VálaszTörlésKöszi, igaz ma nem volt valami tavaszias az idő, legalább a kép legyen az.:)
Éva!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Gesztenye!
VálaszTörlésKöszönöm hogy átadtad az üzenetet. Voltam nálad és elolvastam. Megköszöntem Szilvinek a segítségét a blogjában. Most izgatottan várom az ajándékot.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm!! Érdemes kipróbálni, nagyon egyszerű, ám nagyon finom. A színe meg olyan klassz lett a céklától.:))
Hogy neked milyen jó ötleteid vannak Gizike!
VálaszTörlésGratula! Recept mentve! Puszi!
Már néztem a régi recepteket a répatorta recept el is nyerte a tetszésemet,de addig még megváltozhat a húsvéti sütemény...a Mangalica sonka a biztos pont!!!
VálaszTörlésMennyire jól mutat a lila tojás, hihetetlen :) Biztos nagyon finom is!
VálaszTörlésGizi Konyhája, TISZTA KREATIVITÁS !!!! Csúcsszuper ez a tojás. Jaj-jaj az én epémnek :) De azért ha negnézem ugye attól még semmi baj nem lesz? Csak az a baj, hogy lehet neg is csinálom :)
VálaszTörlésJuci!
VálaszTörlésKöszönöm!! Biztosan neked is ízleni fog, és egy kicsit mégis más, mint a sima tojás.:)
Vanocska!
VálaszTörlésAz a torta is nagyon finom, de idén tortát nem sütök, lesz helyette más.:)) Húúúú, a sonka biztosan nagyon finom lesz!!:)
Zsiri!
VálaszTörlésNagyon egyszerű elkészíteni és mégis kicsit más. A céklasalátával nagyon finom. Nyugodtan próbáld ki, biztosan sikered lesz vele.:)
Viki!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, olyan aranyos vagy!!! Bizony az epéd lehet hogy nem díjazza majd, na de a család többi tagjának azért biztosan ízleni fog. Olyan igazi húsvéti tojás színe van.:)
Ezt a céklás tojást tavaly már készítettem, nagyon jópofa és finom előétel. A héten akartam posztolni, most megelőztél:-)
VálaszTörlésNekem is nagyon megtetszett ez a tojás, és finom volt. Sajnálom hogy megelőztelek a posztolással.:)
Törlés