2011. április 26., kedd

Főtt tarjás-kukoricás-tejszínes ragu tésztával.



Vége van a húsvéti ünnepeknek, és ilyenkor már a főtt sonkára, tojásra rá se tudunk nézni. Igaz azért a maradékot valahogy hasznosítani kell, ennek jegyében készült a mai ebéd. Idén sikerült valami nagyon-nagyon finom főtt-füstölt tarját vennem, mely mint ízre, mint állagra igen kedvemre való volt. Viszont így is maradt egy darabka, hát agyalni kezdtem, mi is legyen belőle. Aztán kiötlöttem ezt a tésztát, és ezzel bevégeztetett a húsvéti maradék tarja, na meg az ebéd is megoldódott. A kissé megpirított tarja, a kukoricával és a tejszínes fűszeres raguval, remekül kiegészítették egymást. Színes durum tésztát választottam hozzá, így nemcsak finom, de szerintem igen mutatós is lett. Tálalás előtt a tetejére mozzarellát csipkedtem, mely kissé ráolvadt a meleg tésztára. Nálunk nagy sikere volt, így mindenkit csakis biztatni tudok a maradék sonka eme hasznosítására. A fűszerezést pedig mindenki a saját ízlésének megfelelően állíthatja össze.





főtt füstölt tarja (v. sonka)
vöröshagyma
kukorica
tejszín

őrölt bors
curry
színes tészta(durum)
olívaolaj
mozzarella

A kukoricát, ha fagyasztott akkor enyhén sós, forró vízbe 2-3 perc alatt roppanósra főzni, majd leszűrni és félretenni.
Amennyiben konzerv kukorica kerül bele, akkor szűrőbe önteni és jól lecsepegtetni a levét.

A tésztát enyhén sós vízbe ízlés szerint, puhára főzni, majd leszűrni és a közben elkészített raguhoz keverni.

A vöröshagymát nagyon apróra felvágni, a tarját (v. sonkát) ízlés szerinti méretűre felkockázni.

Egy serpenyőbe olívaolajat hevíteni, majd hozzáadni az apróra felaprított hagymát és elkezdeni párolni. Ha már üveges, hozzáadni a tarját, és párpercig együtt pirítani. Ezután sózni, borsozni, megszórni a curryvel, majd hozzáadni az előzőleg megfőzött kukoricát és felönteni a tejszínnel. Kevergetve addig főzni, hogy kicsit besűrűsödjön. Közben megkóstolni, és ha szükséges még utána ízesíteni.

Végül az elkészült raguhoz keverni a kifőzött, lecsepegtetett tésztát és jól összeforgatni.

Forrón tálalni, és a tetejére mozzarellát csipkedni, így az szépen ráolvad a meleg tésztára.

16 megjegyzés:

  1. Ide vele,de gyorsan...:oPPPPPPP

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, és jól hangzik,csak az a bökkenő hogy a kukoricát csak én eszem meg.

    VálaszTörlés
  3. Gizus!
    Micsoda ötlet,nagyon ügyesen hasznosítottad a sonkát(tarját),nekünk is így kellett volna!:-)Csodásan néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Hú, ez nagyon a kedvemre való étel! Igazán finom lehetett, a fűszerezése is tetszik.
    Ezt a tésztát én is szivesen használom, tényleg nagyon feldobja az ételt. :)

    VálaszTörlés
  5. Nyam- nyammm!
    Ezt ki kell hogy próbáljam...nagyon guszta =)
    puszi neked!

    VálaszTörlés
  6. Ez egy finom tavaszi étek!:-)

    VálaszTörlés
  7. Niki!
    A gyorsaságról már lekéstem, de azonnal küldöm!!!:))

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Szerintem kukorica helyett borsóval is megtudod csinálni. Én is gondolkodtam rajta, de végül nem azt választottam. Na persze, csakis ha azt szereti a család.:)

    VálaszTörlés
  9. Ditta!
    Köszönöm!!! Maradék sonka hasznosítás nélkül is elkészíthető, és akár borsóval is. Én hamarosan újra készítem, mert nagyon ízlett.:)

    VálaszTörlés
  10. Szemirámisz!
    Bátran merem ajánlani!!! Először gondolkodtam, hogy a curryvel milyen is lesz, de végül nem bántam meg, mert nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  11. Szia Réka!
    Régen találkoztunk már, hiába itt a jó idő és keveset jutok gépközelbe. Nagyon finom, biztosan neked is ízlik majd.:)
    Puszi

    VálaszTörlés
  12. Bianka!
    Köszönöm!!! Nekem is nagyon tetszett ilyen tarka-barkán.:))

    VálaszTörlés
  13. Nelli!
    Már alig várom, hogy friss borsóval tudjam megcsinálni.:)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon finom lett! Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy elkészítetted a receptem alapján!!! Örülök, hogy Neked is ízlett.
      További jó nézelődést, és receptválogatást kívánok.

      Törlés