2011. március 2., szerda

Sajtgolyó szezámmagos panírban.



A tegnap készített zöldséges saláta mellé, szezámmagos panírban sütött sajtgolyókat kínáltam. Ezt a receptet a napokban láttam, Rachel Allen készítette el a TV-Paprikán. Szeretem az Ő receptjeit, mivel a szemem láttára készülnek, így biztos lehetek benne, hogy azt kapom amit a recepttől elvárok. Sajtot idáig is szoktam panírban rántani, de így még nem készítettem. Nagyon finom lett, gyorsan összeállítható, viszont sütés előtt a hűtőbe kell pihentetni. Így reggel összeállítottam, majd begolyóztam, ebéd előtt pedig kb. 5 perc alatt kisütöttem. Sütés után kívül ropogós, belül krémes golyókat kaptam. Nagyon jól illet a salátához, persze mindenki saját ötlet alapján készíthet hozzá köretet.




14 db golyó hozzávalói:

5 dk liszt
5 dk margarin
2,5 dl tej
10-15 dk sajt

őrölt bors
szerecsendió

A panírozáshoz:

liszt
tojás
zsemlemorzsa
szezámmag
Floriol olaj a sütéshez


A margarint egy serpenyőbe tenni, majd felolvasztani. Ha már kellően felmelegedett, hozzákeverni a lisztet, majd kevergetve 1-2 percig pirítani.
Ezután állandó keverés mellett, apránként hozzáönteni a tejet, majd jó sűrűre főzni.
Végül a tűzről levéve, sóval, őrölt borssal és szerecsendióval ízesíteni, majd belekeverni a reszelt sajtot is.
A masszát kb. egy órára a hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen.

A hűtőből kivéve kisebb golyókat formázni, majd lisztbe-tojásba-szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába bepanírozni.
Tálcára helyezni, majd legalább egy órára a fagyasztóba tenni sütés előtt. (a műsorban panírozás után rögtön ki lett sütve, én viszont a sajtot sütés előtt mindig beteszem a fagyasztóba, akkor nem folyik ki)

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd beletenni a fagyasztóból kivett golyókat. (az olaj jó forró legyen)
Addig sütni, hogy a panír szép aranybarna legyen. Közeben kanállal kicsit átforgatni, de vigyázni ne sérüljenek meg a golyók, mert különben kifolyik a sajt a panírból.

Ízlés szerinti körettel tálalni. Én salátát kínáltam hozzá.

13 megjegyzés:

  1. Annyira, de annyira jól néz ki.Biztos finom is nagyon!:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi a receptet, ma el is készítem.

    VálaszTörlés
  3. Gizi, egy gondolatolvasó vagy :)) Rántott husit és rántott sajtot terveztem a hétvégére, de a sima sajtot lecserélem erre a szenzációs kis golyóbisra! Nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés
  4. Gizus nagyon fincsi lehet,kiváló így egyben az egész,könnyű,és mégis laktató,lenne,ha adnál belőle:-)

    VálaszTörlés
  5. Imádom, nagyon szépek lettek

    VálaszTörlés
  6. Most bekapnék egy párat, csak úgy üresen! Yamyyy!!

    VálaszTörlés
  7. Családi tűzhely!
    Kíváncsian várom, hogy neked ízlik-e ebben a változatban.:)

    VálaszTörlés
  8. Nelli!
    Köszi, és valóban nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  9. Csongi!
    Örülök hogy tetszik a recept!!! Jó étvágyat hozzá.:)

    VálaszTörlés
  10. Zsiri!
    :)))) örülök hogy sikerült kitalálnom a gondolataidat. Szerintem van olyan finom mint a rántott sajt, nekünk legalábbis nagyon ízlett. Majd megyek meglesem nálad, ha esetleg felteszed. Viszont vasárnap szívesen ebédelnék nálatok.:)

    VálaszTörlés
  11. Ditta!
    Valóban nagyon laktató volt, saláta éppen elég hozzá. Szívesen gurítok egypár golyócskát.:))

    VálaszTörlés
  12. Juci!
    Csak nyugodtan kóstolgassad. Üresen is jóllehet lakni vele.:) Kívül ropogós, belül pedig olyan krémes.

    VálaszTörlés