Elég sokat hallani manapság arról, hogy kevés halat eszünk, pedig a szervezetünkre jótékony hatással van a hal. Csak éppen azt felejtik el hozzátenni, hogy nem is olyan olcsó , legyen az akár hazai, akár tengeri hal. Megfogadtam hogy hallgatok az érvekre, melyek a halfogyasztás mellett szólnak, és ha lehetséges minél többször készítek ezután ebédre. Szeretem a pontyot is, de bevallom a kedvenceim a tengeri halak. Most éppen pangasius szeleteket készítettem ebédre, és köretnek pedig tejszínes párolt zöldséget kínáltam. Nagyon ízletes volt mint a hal, mint pedig a zöldségköret. Egyszerű és gyors az elkészítése, így időhiányában is remek ebédet tudunk feltálalni.
2 db pangasius
só
őrölt színes bors
citrom
halfűszerkeverék
kakukkfű
1 dl olívaolaj
A mexikói zöldségkeveréket egy jénaiba tenni, kicsit megsózni, majd mikróba puhára párolni. Ezután a párolódás közben keletkezett levet leönteni róla.
A hal sütésénél visszamaradt fűszeres olívaolajat felmelegíteni, majd ráönteni a puhára párolt zöldséget. Jól összeforgatni, majd felönteni tejszínnel és kevergetve besűríteni. Ha szükséges még utána ízesíteni.
Tálaláskor a halszeletek mellé kínálni a tejszínes zöldségköretet.
só
őrölt színes bors
citrom
halfűszerkeverék
kakukkfű
1 dl olívaolaj
A halat tetszés szerinti méretűre felvágni, majd sózni, megszórni színes borssal és citromlevet csepegtetni rá. Kicsit állni hagyni.
Az olívaolajat összekeverni a halfűszerkeverékkel, a kakukkfűvel és szintén egy kicsit állni hagyni.
Egy serpenyőbe beleönteni a fűszerezett olívaolajat, majd felhevíteni. Belehelyezni a halszeleteket és mindkét oldalát 3-4 percig sütni. Ezután tálalásig melegen tartani.
Az olívaolajat összekeverni a halfűszerkeverékkel, a kakukkfűvel és szintén egy kicsit állni hagyni.
Egy serpenyőbe beleönteni a fűszerezett olívaolajat, majd felhevíteni. Belehelyezni a halszeleteket és mindkét oldalát 3-4 percig sütni. Ezután tálalásig melegen tartani.
Tejszínes zöldségköret:
mexikói zöldségkeverék
só
tejszín
a hal sütéséből visszamaradt olívaolaj
mexikói zöldségkeverék
só
tejszín
a hal sütéséből visszamaradt olívaolaj
A mexikói zöldségkeveréket egy jénaiba tenni, kicsit megsózni, majd mikróba puhára párolni. Ezután a párolódás közben keletkezett levet leönteni róla.
A hal sütésénél visszamaradt fűszeres olívaolajat felmelegíteni, majd ráönteni a puhára párolt zöldséget. Jól összeforgatni, majd felönteni tejszínnel és kevergetve besűríteni. Ha szükséges még utána ízesíteni.
Tálaláskor a halszeletek mellé kínálni a tejszínes zöldségköretet.
Nagyon guszta. A pengasius nekem is kedvencem. Ha esetleg a blogomra tévedsz, akkor ott találsz röbb receptet is, az utolsót, egy hasonló receptet, tegnap töltöttem fel.
VálaszTörlésEgy apró megjegyzés, a pengasius (cápaharcsa) nem tengeri, hanem édesvizű hal- Ázsiában, főleg Kínában, Koreában, s Vietnamban honos. Újabban mesterségesen tenyésztik, tározókban. A legnagyobb exportőr Korea.
Nagyon jól néz ki egy picit meg is éheztem tényleg guszta=)
VálaszTörlésSzép estét neked Gizi!
Hobbychef!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Szoktam arra feléd nézelődni, igaz a tegnapi receptedet még nem láttam, de feltétlen megnézem.
Igen tudom, hogy ez cápaharcsa. És nemrégiben olvastam róla pl. hogy nem a legjobb körülmények között tartják őket. Vagyis még egymást is megeszik néha, és főleg haltáppal etetik.:))
Viszont én annak ellenére hogy ezt sütöttem, kimondottan a tengeri halakat tartom előnyben.
Réka!
VálaszTörlésKöszi, és szívesen küldök neked egy kis kóstolót!!!
Szép estét kívánok nektek. Puszi
A lánykámnak biztosan ízlene, a többiek nem nagyon szeretik a halat sajnos nálunk.
VálaszTörlésTudom ezen változtatnunk kellene.
Most nekilátnék, olyan guszta!
VálaszTörlésNagyon szeretem így elkészítve, és a sali egészen ünnepélyessé teszi!!
Gizuci,a nyálelválasztás el is indult:-)),nagyon imádom,és Te istenien elkészítetted!:-)
VálaszTörlésSzeretjük, szeretjük :) nyami!
VálaszTörlésNagyon finom
VálaszTörlésNelli!
VálaszTörlésLánykádat is meglepheted vele, pillanatok alatt elkészül.:))
Nálunk szerencsére nagy kedvenc a hal.
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm!! Eddig csak megpároltam a zöldséget, de most nagyon jót tett neki a fűszeres olaj és a tejszín.:)
Ditta!
VálaszTörlésEz nagyon tetszik.:))) Szívesen küldöm holnap ebédre!!!
Ami!
VálaszTörlésMi is!!! Mi is!!:))
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Nálam évtizedekig rengeteg hal volt az asztalon, de egyszer annó,,,,,,,,,,,,,, - na nem is melésem el. Lényeg az, hogy kb 2 éve rászoktunk (nagyon megerőszakoltam magam) a pangasiusra. Azóta viszont hal néven, csak ő úszhat be a konyhába.
VálaszTörlésNagyon gusztusosan készítetted el.
Viki!
VálaszTörlésÉvekig mi is alig ettünk halat, viszont amikor először nekimertem fogni a harcsapaprikásnak ennek vége szakadt. Nálunk a harcsa és főleg a lazac a nyerő, de szívesen készítem én is a pangasiust. A sógorom viszont nagy pecás, így pontyot is elég sűrűn eszünk.