2011. március 12., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Halas-gombás rakottas krumplipüré alatt sütve.



A napokban láttam ezt az alapreceptet a Tv-Paprikán, de már nem is tudom ki készítette el. Viszont annyira megtetszett, hogy gondoltam ma nálunk is ez lesz az ebéd. Így is lett, és bizony nagy sikere volt. Bátran merem ajánlani mindenkinek a hétvégi asztalra. Az eredeti receptben, ha jól emlékszem tengeri halból készült, én viszont a harcsát választottam hozzá. Természetesen mindenki ízlésének megfelelő hallal készítheti el. Szerintem jól illik hozzá még a lazac, vagy éppen a pangasius filé is. A hal a gombás-tejszínes szósszal leöntve, majd az elkészített krumplipürét rákanalazva, került be a sütőbe, így külön köretről már nem kellett gondolkodni. A végeredmény pedig mint, látványra, mint ízre, magáért beszélt.





70 dk harcsa(v. ízlés szerinti szálkamentes hal)
40 dk gomba
2 db vöröshagyma

őrölt bors
ételízesítő
kakukkfű
1 tk dijoni mustár
2 dl fehérbor
5 dk vaj
2 dl tejszín

A halat nagyobb szeletekre felvágni, és enyhén sózni borsozni. A hagymát és a gombát megtisztítani, és vékonyra felszeletelni.

Egy serpenyőbe beletenni a vékonyra felszeletelt hagymát, majd ráhelyezni az enyhén befűszerezett halat. Ezután aláönteni a bort, és 8-10 percig lefedve lassú tűzön párolni. Ha letelt az idő, a halszeleteket kiszedni és egy tepsi tenni. A hagymát tovább párolni, hogy csak éppen egy kevés leve maradjon.

Egy másik serpenyőbe felhevíteni a vajat, majd beletenni a vékonyra felszeletelt gombát, enyhén sózni, borsozni és megszórni ízlés szerinti mennyiségű kakukkfűvel. Addig párolni, még teljesen elpárolog a leve. (nem kell alá folyadékot önteni, mert a gomba enged annyi levet, amiben megpárolódik)

A puhára párolódott hagymát felönteni a tejszínnel, majd hozzáadni a mustárt. Összekeverni, majd hozzákeverni a megpárolódott gombát is. Ha szükséges, még utána ízesíteni, majd kevergetve besűríteni.
Végül a tepsiben lévő halszeletek tetejére kanalazni. (közben ellehet készíteni a krumplipürét is)





50 dk krumpli
10 dk vaj
1 tojás sárgája
tej

szerecsendió

A krumplit megpucolni, felkockázni és enyhén sós vízben puhára főzni. Ha megfőtt leszűrni a főzőlevet, majd hozzáadni a vajat, a tojás sárgáját, pici szerecsendiót, és ízlés szerint sót, majd robotgéppel simára keverni. Ezután annyi tejet keverni hozzá, hogy ne legyen túl lágy.

A tepsiben lévő halas-gombás rakottas tetejére kanalazni az elkészített krumplipürét, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon, kb. 20-25 perc alatt szép pirosra sütni.

Tálaláskor úgy helyezni a tányérra, hogy minden adag alatt legyen egy halszelet.

15 megjegyzés:

  1. Hú de nagyon guszta lett,nagyon szép a tálalásod,és az a régi típusú szódásüveg,nagyon jó:-)

    VálaszTörlés
  2. Hű, de finom lehet! Egy jó rakottasnak nincs is párja, ahogy az ízek a sütés alatt összeérnek, isteni.

    VálaszTörlés
  3. Ditta!
    Érdemes kipróbálni, nagyon finom!!!:)

    VálaszTörlés
  4. Mónika!
    Nekünk nagyon ízlett, és másfajta hallal is elkészíthető.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én makréla csontmentes hallal készítettem el.. ISTENI!!!!

      Törlés
  5. Citromhab!
    Teljesen egyetértek veled, én is szívesen csinálok rakottas ételeket.:)

    VálaszTörlés
  6. gratulálok!!!! nagyon gusztusosan néz ki.... üdv S.

    VálaszTörlés
  7. Sandra!
    Üdvözöllek itt nálam, és nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  8. Ma, nagycsütörtökön próbáltam ki. a páromat levettem a lábáról! ISTENI :D Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilveszter!
      Én köszönöm, hogy ezt a receptet választottad a mai ebéd elkészítéséhez. Nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt vele!! :)

      Törlés