Gyermekkoromra visszaemlékezve, bizony sokszor készült nálunk kolbászos krumplileves. Nagyon finom volt, főleg a saját házi készítésű füstölt kolbásszal. Ezzel meg is volt mindkét fogás, mivel a kolbász nem felkarikázva, hanem nagyobb darabokra felvágva került a levesbe. Amikor a leves elkészülte kiszedtük egy tányérra a főtt kolbászt, majd második fogásként, tormával és friss kenyérrel ettük meg. Bevallom, azóta nem is ettem olyan finomat, sőt már nem is emlékszem, én magam mikor főztem utoljára. Most is teljesen véletlenül jutott az eszembe, mivel volt egy félpohár joghurtom fokhagymával elkeverve, és azt szerettem volna elhasználni. Igaz annak idején joghurt nem került bele, de én most egy kicsit változtattam a recepten és belefőztem. Sőt a kolbász is felkarikázva került bele, és így pogácsát kínáltam mellé. Tálaláskor még külön tejfölt is lehet ízlés szerint tenni bele. Igen egyszerű, ám ízletes leves, így mindenkinek csakis ajánlani tudom.
Hozzávalók:
füstölt kolbász (ízlés szerint)
3-4 db krumpli
2 db sárgarépa
1 db zöldség (v. paszternák)
1 db vöröshagyma
1/2 zeller
2 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
só
5-6 db szemes fekete bors
2-3 db borókabogyó
2 db babérlevél
köménymag (ízlés szerint)
Erős Pista (ízlés szerint)
1 tk pirospaprika
1 ek Floriol étolaj
A zöldségeket és a krumplit megpucolni és ízlés szerint feldarabolni. A füstölt kolbászt karikára vágni.
Egy edénybe olajat önteni, majd elkezdeni párolni a zöldségeket. Pár perc után hozzáadni a felkarikázott kolbászt, jól összeforgatni és egy kicsit együtt párolni.
Ezután levenni a tűzről és hozzákeverni a pirospaprikát, majd felengedni vízzel. Ízlés szerint sózni, majd beletenni a szemes borsot, babérlevelet, köménymagot és 2-3 szem kicsit összenyomott borókabogyót.(én a fűszereket egy teatojásba teszem, és így kerülnek a levesbe)
Amikor már félpuhára főttek a zöldségek, hozzáadni a felkockázott krumplit és így főzni tovább.
Végül a joghurtba belenyomni a fokhagymát és állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Pár percig még főzni, majd elzárni a gázt és kicsit hűlni hagyni.
Egy edénybe olajat önteni, majd elkezdeni párolni a zöldségeket. Pár perc után hozzáadni a felkarikázott kolbászt, jól összeforgatni és egy kicsit együtt párolni.
Ezután levenni a tűzről és hozzákeverni a pirospaprikát, majd felengedni vízzel. Ízlés szerint sózni, majd beletenni a szemes borsot, babérlevelet, köménymagot és 2-3 szem kicsit összenyomott borókabogyót.(én a fűszereket egy teatojásba teszem, és így kerülnek a levesbe)
Amikor már félpuhára főttek a zöldségek, hozzáadni a felkockázott krumplit és így főzni tovább.
Végül a joghurtba belenyomni a fokhagymát és állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Pár percig még főzni, majd elzárni a gázt és kicsit hűlni hagyni.
Friss kenyérrel, esetleg pogácsával, és tejföllel tálalni.
Húúú, de megenném.
VálaszTörlésEgy kis csere bonbonnal?:-))
Giziiii, ez istenien néz ki!!! Én is kérek! Ja, nálam is van cserébe bonbon, vagyis most tallér :))
VálaszTörlésGizus,fantasztikusan néz ki,de szívesen megenném én is,a tálalásod is gyönyörű!:-)
VálaszTörlésMég szerencse ,hogy benéztem hozzád ma este.
VálaszTörlésMár tudom mi lesz a holnapi leves. Van valami jó füstölt kolbász is a jégszekrényemben!
Köszi az ötletet!
Hú, de nagyon guszta!
VálaszTörlésKedves Gizi van egy meglepim a számodra,kérlek nézz be hozzám:)
VálaszTörlésMicsoda étvágygerjesztő fotók! Na már indulok is hozzátok levest enni :)
VálaszTörlésNagyon guszta, most ebédeltem, de biztos hogy tudnék még eből is enni!
VálaszTörlésNagyon szép lett a fotó és a leves is jöhet:)
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésÉn is!!!:))
Gesztenye!
VálaszTörlésOké, én benne vagyok a cserében, mert a bonbonjaidnak nem tudnák ellenállni.:)
Erinacea!
VálaszTörlésKöszönöm, és veled is szívesen cserélnék azokra a fincsi tallérokra.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszi, szívesen megvendégellek téged is.:)
Juci!
VálaszTörlésÖrülök hogy tetszik ez a leves, és biztosan nem fogsz csalódni benne.:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Cakeni!
VálaszTörlésKöszönöm a meghívást, már megyek is hozzád.:)
Ami!
VálaszTörlésKöszönöm!! Már alig várom, hogy vendégül láthassalak, gyere gyorsan.:)
Éva!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Szerintem is lenne még helye ennek a kis leveskének.:) Érdemes megfőzni, mert tényleg egyszerű, és finom.
Családi tűzhely!
VálaszTörlésKöszönöm, és küldöm a levest!!:)
Nagymamám szokott hasonlót főzni, köszönöm a receptet, finom lett!
VálaszTörlésNagyon örülök hogy megcsináltad. Én is a nagymamától, és az anyutól örököltem meg a receptet, és csak kicsit változtattam rajta.
TörlésKedves Blogger!
VálaszTörlésUtólagos engedelmével felhasználtuk a magyaros krumplileves ételfotóját:
https://www.facebook.com/platebudaors/photos/pb.1641139829506593.-2207520000.1480615721./1833580980262476/?type=3&theater
Kérem jelezze,ha szeretne valamilyen kompenzációt,megoldjuk.
Köszönettel és üdvözlettel
Mosberger Csilla
tulajdonos
PLATE étterem Budaörs
Kedves Mosberger Csilla!
TörlésNem is tudom, mit is írhatnék így utólagosan....... Ha, Ön úgy gondolja hogy kompenzálni szeretne a felhasznált ételfotómért, biztosan megtalálja majd a módját. Az e-mail címemen bármikor el tudd érni.
Üdvözlettel:
Éva(Gizi)