A hétvégi ebéd tervezgetése közben, eszembe jutott, hogy van még egy kacsa a fagyasztóba. Így már csak azon agyaltam, milyen formába készítsem el. Szeretjük a hagyományos módon megsütve, viszont most szerettem volna számunkra kicsit különlegesebb módon elkészíteni. Végül a narancsos változat mellett döntöttem, és bizony jól tettem, mert nagyon-nagyon finom lett. Tegnap feldaraboltam a kacsát és a zsírosabb bőrös részét lefejtettem és kisütöttem, majd ezt a kacsazsírt befűszereztem, és azzal pácoltam be a sütésre szánt részeket. Sütés előtt narancslevet csavartam rá, majd édes fehérbor társaságában párolódott. Sütési idő vége felé, mellétettem a feldarabolt narancsot, és így sütöttem készre. A fennmaradó szaftból kiszedtem a megsült húst és a narancsot, majd leszedve a tetejéről a zsírt, a szaftot kicsit besűrítettem. Tálaláskor ezzel a szafttal locsoltam meg a húst. Köretként tejszínes sült sárgarépát kínáltam mellé, és bizony az ízek nagyon jól illettek egymáshoz. Mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a narancsos kacsa receptet, ha valami más, különleges ízvilágra vágyik nem pedig a hagyományos kacsasültre.
Hozzávalók:
kacsacomb (kicsi és nagy)
5 db narancs
1-1,5 dl édes fehérbor
kacsazsír
só
rozmaring
kakukkfű
őrölt fehérbors
3 szem borókabogyó
4-5 db szegfűszeg
1 tk keményítő
méz
5 db narancs
1-1,5 dl édes fehérbor
kacsazsír
só
rozmaring
kakukkfű
őrölt fehérbors
3 szem borókabogyó
4-5 db szegfűszeg
1 tk keményítő
méz
Az egész kacsát feldarabolni, majd a zsírosabb bőrös részeket lefejteni és egy serpenyőbe pici vizet aláöntve kisütni. (így finom kacsatöpörtyűt és zsírt kapunk)
A sütésre szánt részeket besózni, majd az elkészített pácba jól beleforgatni és párórát állni hagyni. (én este pácoltam be és egész éjjel a hűtőben pihent)
A kisült zsírt hagyni kihűlni, majd ízlés szerint kakukkfűvel, rozmaringgal, őrölt fehérborssal jól összekeverni.
A besózott húst, jól beleforgatni, majd lefedve párórát pihentetni.
Egy tepsibe egymás mellé helyezni a bepácolt húst, majd rányomni két narancs levét és aláönteni a bort. Beletenni a szegfűszeget és az összenyomott borókabogyót. Ezután a tepsi tetejét alufóliával lefedni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. másfél óra alatt puhára párolni.
Ekkor levenni a fóliát, majd a hús mellé tenni a feldarabolt narancsokat. (a narancsokat éles késsel meghámozni, úgy hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta)
A húst olvasztott mézzel vékonyan megkenni, majd visszahelyezni a sütőbe és szép pirosra sütni.
Amikor a hús már szép piros és a narancs is kellően megpárolódott, kivenni a sütőből és kiszedni a zsíros szaftból. Fóliával lefedni és melegen tartani.
A visszamaradt szaftról óvatosan leszedni a zsírt.
Egy tk keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a szaftot visszatenni a tűzre, beleönteni a keményítőt és állandó kevergetés mellett kicsit besűríteni.
Tálaláskor tányérra helyezni a húst és a narancsot, majd besűrített szafttal meglocsolni. Köretként kínálhatunk mellé krumplipürét, vagy tejszínben sült sárgarépát.
A sütésre szánt részeket besózni, majd az elkészített pácba jól beleforgatni és párórát állni hagyni. (én este pácoltam be és egész éjjel a hűtőben pihent)
Pác készítése:
A kisült zsírt hagyni kihűlni, majd ízlés szerint kakukkfűvel, rozmaringgal, őrölt fehérborssal jól összekeverni.
A besózott húst, jól beleforgatni, majd lefedve párórát pihentetni.
Egy tepsibe egymás mellé helyezni a bepácolt húst, majd rányomni két narancs levét és aláönteni a bort. Beletenni a szegfűszeget és az összenyomott borókabogyót. Ezután a tepsi tetejét alufóliával lefedni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. másfél óra alatt puhára párolni.
Ekkor levenni a fóliát, majd a hús mellé tenni a feldarabolt narancsokat. (a narancsokat éles késsel meghámozni, úgy hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta)
A húst olvasztott mézzel vékonyan megkenni, majd visszahelyezni a sütőbe és szép pirosra sütni.
Amikor a hús már szép piros és a narancs is kellően megpárolódott, kivenni a sütőből és kiszedni a zsíros szaftból. Fóliával lefedni és melegen tartani.
A visszamaradt szaftról óvatosan leszedni a zsírt.
Egy tk keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a szaftot visszatenni a tűzre, beleönteni a keményítőt és állandó kevergetés mellett kicsit besűríteni.
Tálaláskor tányérra helyezni a húst és a narancsot, majd besűrített szafttal meglocsolni. Köretként kínálhatunk mellé krumplipürét, vagy tejszínben sült sárgarépát.
Gizus,ez valami mennyei lehetett,az a szaft rajta ahogy megnéztem,meg az a comb,hmmmm,nem semmi,na legközelebb ha készítek kacsát így fogom elkészíteni az már biztos!:-)
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésÉn azt mondtam többet nem sütök kacsát, mert a felére sül össze:-)
Én is gondolkodtam valami hasonlón, köszi az ötletet!
VálaszTörlésNagyon guszta! Biztos nagyon finom.
VálaszTörlésDe fincsi!
VálaszTörlésKacsa narancssárga néz ki!
VálaszTörlésÜdvözletét és csókok,
Maya
Nagyon szép - és biztos nagyon fincsi is - a kacsád. És tetszik a "felhívásod" is a "szavakat a díjak helyett"! Lehet, (sőt biztos), hogy néhány kedves szó legalább akkora - ha nem nagyobb - dicséret, mint egy díj. És az ember úgy örülhet neki, hogy nincs vele annyi "feladat". (Nekem napokba telt, mire a továbbítást meg tudtam csinálni, bár lehet, hogy csak én vagyok nagyon ügyetlen!) A kacsára visszatérve: ez megint nagyon jó recept!! Csak gratulálni tudok, hogy ilyen fantasztikus dolgokat találsz ki! Üdv.: Mari
VálaszTörlésFél olvasásnál abba kellett, hogy hagyjam. Összefutott a nyál a számban. Elő kell szednem a sült kacsacombokat a zsírból s kicsit átformálni narancsosra :)
VálaszTörlésJaj! nagyon gyönyörűűűűűű !!!!! Gizus Te leszel az oka, ha az éjjel korgógyomorral fogok aludni :))
Hű de guszta! Jó kis ünnepi recept lehet ez mai vacsira :)
VálaszTörlésMost ezt muszáj volt elkövetni, csorog a nyálam :)))
VálaszTörlésGuszti guszti guszti! :)
VálaszTörlésDitta!
VálaszTörlésBizony mennyei volt, legalábbis nekünk nagyon ízlett. Érdemes kipróbálni, kicsit feldobja a megszokott sült kacsát. Kíváncsian várom, neked is ízlik-e majd.:)
Gesztenye!
VálaszTörlésKöszönöm!! Bizony jól összetud menni a sütés közben, de néha azért csak-csak rászánom magam én is. Viszont így feldarabolva, talán kevésbé esett össze a hús.:)
Kati!
VálaszTörlésne gondolkodj tovább, inkább cselekedj!! Meglátod megéri.:)
Terike!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Valóban nagyon finom.:)
Mónika!
VálaszTörlésBizony az volt, fincsi!!:)
Danke Maya!
VálaszTörlésVielen Dank, daß du vorbeischauen.
Grüße und küsse!!!
Gizi
Mária!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a kedves szavaidat. Látod az ilyen visszajelzésekért már megérte elkezdeni a blogírást. A kacsa isteni finom, bátran merem ajánlani.
Tudod nekem is napokba telik mire a végére érek egy-egy küldözgetésnek. Lassan már teljesen értelmét vesztik ezek a játékok, díjak. Egy komment szerintem többet ér, és abból látni hogy kik járnak hozzánk rendszeresen, és nemcsak éppen akkor kukkantanak be.:)
Viki!
VálaszTörlésCsakis reménykedni tudok benne, hogy gyomorkorgás nélkül telt az éjszakád!!!:))
Kíváncsian várom, neked ízlett-e így a kacsacomb.
Colors in...!!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Bianka!
VálaszTörlésMuszájnak nem volt muszáj, de olyan finom volt. Tessék megcsinálni, és akkor majd én megyek epekedni hozzád.:))))
Ami!
VálaszTörlésKöszi!! Köszi!! Köszi!!:)