Mostanság elég ritkán sütök, és bevallom bizony nagyon hiányzik a sütemény. Néha persze egy-egy receptet olvasgatva, bizony elcsábulok és gyorsan hozzálátok a sütkérezéshez. Ezt a receptet egy újságban láttam meg, és bizony nem tudtam ellenállni a kísértésnek, olyan guszta volt a recept mellé csatolt kép. A zöldségesnél ebben az időszakban még lehet válogatni a többféle körte kínálatból, így aztán semmi akadálya nem volt annak, hogy elkészüljön ez a finomság. Természetesen egy kicsit változtattam a recepten és borban pároltam meg a körtét víz helyett, na de ettől csak finomabb lett. Végül pedig a pároláskor visszamaradt bort, barna cukorral sűrű karamellé főztem, majd ezt csorgattam tálaláskor a torta tetejére. A hétvégi ebéd mellé desszertnek, bátran merem ajánlani mindenkinek.
24 cm-es tortaformához:
12,5 dk vaj
25 dk liszt
6 dk cukor
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárgája
csipet só
12,5 dk vaj
25 dk liszt
6 dk cukor
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárgája
csipet só
A vajat elmorzsolni a liszttel, majd hozzáadni a reszelt citromhéjat, a sót, a cukrot és a tojássárgáját, majd jól összegyúrni.
A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a tésztát belenyomkodni úgy hogy kb. 2-3 cm-es pereme legyen. (én tenyérrel nyomkodtam el a formába a tésztát)
A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a tésztát belenyomkodni úgy hogy kb. 2-3 cm-es pereme legyen. (én tenyérrel nyomkodtam el a formába a tésztát)
Töltelék:
4-5 db körte
1 citrom leve
3 dl édes fehérbor
2 db tojás
20 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl tejszín
mandula
4-5 db körte
1 citrom leve
3 dl édes fehérbor
2 db tojás
20 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl tejszín
mandula
A körtéket meghámozni, majd félbevágni és a magházat kivájni. Ezután felszeletelni.
Egy serpenyőbe beleönteni a bort, belefacsarni a citromlevet és 2 ek barna cukrot adni hozzá, majd beletenni a körteszeleteket. Lassú tűzön, lefedve párperc alatt puhára párolni.(3-4 perc elég a pároláshoz, nehogy túl puha legyen a körte és szétmálljon)
Végül szűrőkanállal óvatosan kiszedni, lecsepegtetni és kihűteni.
Az egész tojásokat elkezdeni kikeverni a tejszínnel, majd hozzákeverni a cukrot, és a vaníliás cukrot is.
A tortaformában lévő tésztán szépen elrendezni a megpárolódott, kihűtött, körtecikkeket, majd óvatosan ráönteni a tojásos-tejszínes-cukros masszát. Tetejét mandulaforgáccsal jól megszórni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve a formában hagyni kihűlni, majd utána fellehet szeletelni.
A pároláskor visszamaradt borba, két evőkanál barna cukrot tenni, majd állandó keverés mellett megkaramellizálni, besűríteni.
Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni, majd a tortaszelet tetejére csorgatni a karamellt.
Egy serpenyőbe beleönteni a bort, belefacsarni a citromlevet és 2 ek barna cukrot adni hozzá, majd beletenni a körteszeleteket. Lassú tűzön, lefedve párperc alatt puhára párolni.(3-4 perc elég a pároláshoz, nehogy túl puha legyen a körte és szétmálljon)
Végül szűrőkanállal óvatosan kiszedni, lecsepegtetni és kihűteni.
Az egész tojásokat elkezdeni kikeverni a tejszínnel, majd hozzákeverni a cukrot, és a vaníliás cukrot is.
A tortaformában lévő tésztán szépen elrendezni a megpárolódott, kihűtött, körtecikkeket, majd óvatosan ráönteni a tojásos-tejszínes-cukros masszát. Tetejét mandulaforgáccsal jól megszórni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve a formában hagyni kihűlni, majd utána fellehet szeletelni.
A pároláskor visszamaradt borba, két evőkanál barna cukrot tenni, majd állandó keverés mellett megkaramellizálni, besűríteni.
Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni, majd a tortaszelet tetejére csorgatni a karamellt.
Nagyon fincsi! :D
VálaszTörlésHát nem csak téged ragadott meg az újságban az a kép, hanem a tied is engem, máris megkóstolnám.
VálaszTörlésÉn ezt most úúúgy megenném! Imádom a körtetortát! :-DD
VálaszTörlésCsatlakozom Mézihez,én is kérek:-)nagyon guszta lett Gizus:-)
VálaszTörlésHát ez isteni lehetett! Nagyon jó ötlet volt a borban párolás, és mellé a karamell.
VálaszTörlésKaramell és körte... azt hiszem, én is elcsábultam!
VálaszTörlésNagyon szép és láthatólag finom gyümölcsös süti!:)Szépen elkészítetted!:)
VálaszTörlésGizi a torták, desszertek, királynője!
VálaszTörlésMontam, ha ide jövök, minden bajom elmúlik!
Nagyon, nagyon guszta. Imádom a körtét
VálaszTörlésJajj, hogy ez milyen guszta. Pont az ilyen sütiket szeretem, már ránézésre is látszik, hogy nem száraz. Nekem való...kaphatok belőle? :)
VálaszTörlésHa hagytak belőle a lányok előttem, akkor én is nagyon enném, szuper jól néz ki!
VálaszTörlésHa nem hagytak, sajnos újra kell sütnöd!:-)))
Réka!
VálaszTörlésBizony finom, neked is ajánlani tudom.:)
Kati!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Szívesen küldök neked egy kis kóstolót.:)
Mézigörl!
VálaszTörlésNyugodtan egyed csak meg, nagyon finom biztosan ízlene neked is.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszi!!Oké, neked is jut egy szelet!!!:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésNagyon finom lett, így a karamellel és a körtének is jó ízt adott a borban párolás.
Erinacea!
VálaszTörlésNeked is küldöm a kóstolót, igaz jobban jársz ha megsütöd, mert nagyon finom.:)
Maryenne!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm neked, de ez azért egy kicsit túlzás, de nagyon jólesik.
Én is szívesen nézelődök nálad.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Klárikám szívesen sütök én neked bármikor!!!! Csak írd meg mikor látogatsz el hozzám!!:)
VálaszTörlésAeaniel!
VálaszTörlésPersze hogy kaphatsz belőle!!! Azért sütöttem ilyen nagy tortát, hogy téged is vendégül tudjalak látni.:)