Megint itt a hétvége, így egy egyszerű elkészíthető receptet szeretnék mindenkinek a figyelmébe ajánlani. Mi nagyon szeretjük a hús, és a gyümölcs párosát, és aki esetleg még nem próbálta, lehet éppen e-recept elolvasása közben dönt arról hogy tesz egy próbát, és elkészíti ezt a hússzeletet. Az előzőleg befűszerezett hús, amely nálam sertéstarja volt, tetejére őszibarackbefőtt (v. őszibarack) került, majd egy kevés fehérborban, és befőttlében párolódott. Végül a sütés befejezése előtt reszelt sajttal megszórva sütöttem készre. A párolás után visszamaradó levet pedig besűrítettem, és ezzel az ízes szafttal tálaltam. Köretnek rizs készült, de a krumplipüré is jól illik hozzá. Egyszerűen csak összeállítjuk a többi pedig a sütő dolga.... ezáltal nem kell órákat a konyhába tölteni, ám mégis egy finom ebédet tudunk feltálalni.
Hozzávalók:
6 szelet sertéstarja (v. karaj)
6-8 db felezett őszibarack befőtt (v. őszibarack)
10 dkg reszelt sajt
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk szerecsendió
1 tk majoránna
1 tk kakukkfű
5 dkg vaj
1,5 dl befőttlé
1 dl édes fehérbor
2 tk étkezési keményítő + pici befőttlé
Készítsük elő az őszibarackot. Amennyiben friss őszibarackot használunk akkor vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magot. Ha befőtt őszibarackkal készítjük, akkor szedjük ki a levéből, és csepegtessük le.
A hússzeleteket tenyérrel kicsit lapogassuk el, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. (érdemes a fűszerezés után egy rövid ideig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják a hússzeleteket)
A tepsit kenjük ki a vajjal, majd helyezzük egymásmellé a befűszerezett hússzeleteket.
Ezután mindegyik hússzeletre helyezzünk rá egy-egy felezett őszibarackot, öntsük alá a bort, és a befőttlevet, majd fóliával fedjük le. (ha friss őszibarackból készül, akkor 2 dl édes fehérbort öntsünk alá)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára. (kb. 45 percig pároltam)
Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsünk le a párolóléből, hogy éppen csak annyi maradjon, hogy a hús szépen megsüljön.
Ezután szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.
A visszamaradt levet öntsük bele egy serpenyőbe, majd melegítsük forráspontig. Közben a kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici befőttlével (v. vízzel), majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá, és kevergetve sűrítsük be a szaftot.
Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerinti köretet. Én rizst készítettem, de nagyon jól illik hozzá pl. a krumplipüré is.
Tálaláskor kanalazzuk a szaftot a tényárra, helyezzük rá az őszibarackos-sajtos hússzeletet és a köretet, majd úgy kínáljuk.
Mesésen guszta, isteni hétvégi ajánlat
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük a gyümölcs, hús párost!Szép fotót készítettél róla!:-)
VálaszTörlésNagyon guszta Gizus,finom kis menü:-),jöhet is!:-)
VálaszTörlésnagyon szeretem az ilyen receptjeidet :)
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Bátran ajánlom neked is a következő hétvégére.:)
Nelli!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nálunk nyerő, elárulom neked én még a krumplis tésztát is baracklével öntöm le.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszi, igaz kicsit megkésve, de már küldöm is.:)
Starfi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Elkészült nálunk is! Nagyon szeretjük! :)
VálaszTörlésMesi!
VálaszTörlésKöszi hogy megírtad. Örülök hogy nektek is ízlik.:)