A napokban láttam ezt a receptet a Tv-Paprika egyik új műsorában, melyben Serényi Zsolt cukorbetegek, lisztérzékenyek és diétázók részére ajánl különböző ételeket. Szívesen nézem az Ő műsorait, mert nagyon jó recepteket mutat be, melyek nemcsak egészségesek, de nagyon finomak is. Már több ételt elkészítettem, így bátran kimerem jelenteni, hogy finomak. Nagyon megtetszett ez a zöldségekkel készült fasírt, és mivel már elég régen sütöttem, így nem is volt kétséges hogy elkészítem. Én sertéscombból készítettem, de csirkemellel, vagy pulykamellel is biztosan nagyon finom. Ugyan Ő bő olajban sütötte ki a fasírtotokat, én viszont a jól bevált sütőben való sütéshez ragaszkodtam. Így is elég szaftos lett, és a lakás sem telt meg az olajszaggal. Köretnek, mivel a húsba tettem gombát és még maradt ki, így gombás-rizst készítettem. Persze a köret ízlés szerint készíthető hozzá. Mindenkinek bátran merem ajánlani, mert nagyon finom!!!
50 dk darálthús (sertés, pulyka v. csirkemell)
1-2 marék zöldborsó
1 db vöröshagyma
15 dk gomba
1 sárgarépa (nagyobb)
só
őröltbors
szerecsendió
2 tojássárgája
2-3 ek zsemlemorzsa
olívaolaj
1-2 marék zöldborsó
1 db vöröshagyma
15 dk gomba
1 sárgarépa (nagyobb)
só
őröltbors
szerecsendió
2 tojássárgája
2-3 ek zsemlemorzsa
olívaolaj
A vöröshagymát és a gombát apróra felvágni.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni, majd megpárolni a hagymát. Ezután kiszedni és kihűteni.
Szintén egy pici olajat önteni a serpenyőbe, majd beletenni az apróra vágott gombát és addig párolni még teljesen zsírjára sül. Ezután kiszedni és kihűteni.
A zöldborsót enyhén sós vízbe 2-3 percig főzni, majd leszűrni és szintén teljesen kihűteni.
A sárgarépát megpucolni és nagy lyukú reszelőn lereszelni.
Egy tálba tenni a darálthúst és hozzáadni a teljesen kihűlt hagymát, gombát, zöldborsót és a lereszelt sárgarépát.
Ízlés szerint fűszerezni, majd jól összekeverni.
Rászórni a zsemlemorzsát, hozzáadni a két tojássárgáját, majd jól összegyúrni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd megspriccelni olívaolajjal.
Vizes kézzel a masszából egyforma méretű gombócokat formálni, majd zsemlemorzsába meghempergetni, végül pedig a sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni.
Minden gombóc tetejét szintén megspriccelni egy kevés olívaolajjal.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálaláskor ízlés szerinti körettel tálalni. Én gombás-rizst kínáltam hozzá.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni, majd megpárolni a hagymát. Ezután kiszedni és kihűteni.
Szintén egy pici olajat önteni a serpenyőbe, majd beletenni az apróra vágott gombát és addig párolni még teljesen zsírjára sül. Ezután kiszedni és kihűteni.
A zöldborsót enyhén sós vízbe 2-3 percig főzni, majd leszűrni és szintén teljesen kihűteni.
A sárgarépát megpucolni és nagy lyukú reszelőn lereszelni.
Egy tálba tenni a darálthúst és hozzáadni a teljesen kihűlt hagymát, gombát, zöldborsót és a lereszelt sárgarépát.
Ízlés szerint fűszerezni, majd jól összekeverni.
Rászórni a zsemlemorzsát, hozzáadni a két tojássárgáját, majd jól összegyúrni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd megspriccelni olívaolajjal.
Vizes kézzel a masszából egyforma méretű gombócokat formálni, majd zsemlemorzsába meghempergetni, végül pedig a sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni.
Minden gombóc tetejét szintén megspriccelni egy kevés olívaolajjal.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálaláskor ízlés szerinti körettel tálalni. Én gombás-rizst kínáltam hozzá.
Nagyon jó párosítás! Hogy neked milyen jó ötleteid vannak!
VálaszTörlésElőször azt hittem csak zöldségekből van, de így még finomabb lehet!:-)
VálaszTörlésAtya gatya ez isteni lehet
VálaszTörlésÉn is szoktam ilyet Giza,imádjuk,ide vele,nagyon tetszik:-)
VálaszTörlésSzia Gizi
VálaszTörlésNem tüntem el,csak egy kis "pihit" tartottam.Az ünnepek alatt egy kissé "szedtem" magamra, úgyhogy óvatosan nézegetem a gasztros dolgokat (nyáron le szoktam adni a kilókat)
Ui: ha már nem tudsz mit kezdeni az időddel,kukkants be hozzám
Ez nálunk a gyerekek kedvence, jkó kis házi majonézzel.
VálaszTörlésJuci!
VálaszTörlésKöszönöm, érdemes így együtt kipróbálni, nagyon finom.:)
Nelli!
VálaszTörlésEhhez most húst is tettem, mert tudod a pasik húsevők!! Így is szuper, de csináltam már sárgarépából és gombából is fasírtot azok is finomak.:)
Bianka!
VálaszTörlés:)))) bizony finom volt, ezt biztosan többször megfogom csinálni, csak esetleg más köretet találok ki hozzá.
Ditta!
VálaszTörlésMár küldöm is, nyissad az ablakot!!:))
Szia Iván!
VálaszTörlésÉppen a napokba gondoltam rád, mert már régen láttalak. Na a kilók engem is sikeresen meglátogattak, de erőteljesen küzdök ellenük. Főznöm kell, de sütni sajnos csak ritkán sütök.(pedig öröké süteményt ennék:)))
Megyek és bekukkantok hozzád, de remélem valami finomság, esetleg egy szórakoztató történet vár.:)
Mónika!
VálaszTörlésJó ötlet majonézzel enni, legközelebb én is azzal eszem majd.:)