Ezzel a tortarecepttel a TV-Paprika egyik műsorában találkoztam, nem is egyszer. Rachel Allen sütötte már többször is.(na jó tudom csak egyszer, de többszöri ismétlését láttam már:))) Rögtön az első alkalommal elhatároztam, hogy ezt nekem is meg kell sütnöm. Aztán szépen feledésbe merült, de mivel azóta ismét és ismét megnéztem, hát már nem halogattam tovább. Elkészült végre az én máktortám is. Bizony csak most bánom igazán, hogy eddig halogattam. A tésztája szaftos, a ropogó mákszemtől és a főzött krémtől pedig nagyon finom. Minden mákimádó figyelmébe ajánlanám, és persze mindenkit az elkészítésére biztatnák.
20 cm-es tortaformához:
15 dk vaj
10 dk cukor
10 dk liszt
1 tk sütőpor
7,5 dk mák
3 tojás
15 dk vaj
10 dk cukor
10 dk liszt
1 tk sütőpor
7,5 dk mák
3 tojás
A vajat és a cukrot egy keverőtálba tenni, majd robotgéppel elkezdeni keverni.
Ha már elégé sima az állaga, egyesével hozzákeverni az egész tojásokat.
Ezután beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet és így is jól kikeverni.
Végül beleönteni a mákot és így is jól kikeverni.
Egy 20 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát. Elsimítani, de a közepébe egy kis mélyedést csinálni, így egyenletes magasra jön majd fel a teteje.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb 40 percig sütni.
A nyitott sütőajtónál hagyni párpercig, majd kivéve rácsra tenni és teljesen kihűteni.
Ha teljesen kihűlt a sütőpapírt óvatosan lehúzni róla.
Ezután kettévágni, majd a közben elkészített krémmel megkenni.
Ha már elégé sima az állaga, egyesével hozzákeverni az egész tojásokat.
Ezután beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet és így is jól kikeverni.
Végül beleönteni a mákot és így is jól kikeverni.
Egy 20 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát. Elsimítani, de a közepébe egy kis mélyedést csinálni, így egyenletes magasra jön majd fel a teteje.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb 40 percig sütni.
A nyitott sütőajtónál hagyni párpercig, majd kivéve rácsra tenni és teljesen kihűteni.
Ha teljesen kihűlt a sütőpapírt óvatosan lehúzni róla.
Ezután kettévágni, majd a közben elkészített krémmel megkenni.
Krém:
2 tojássárgája
10 dk porcukor
2 dl tej
1 tk vaníliaaroma
15 dk vaj
10 dk porcukor
2 dl tej
1 tk vaníliaaroma
15 dk vaj
A tojássárgákat egy tálba tenni és jól kikeverni.
A tejet és a cukrot egy edénybe önteni és kevergetve, hogy a cukor teljesen feloldódjon jól felmelegíteni.
Ezután állandó keverés mellett a tojássárgához keverni, majd visszatenni a tűzre és mérsékelt lángon, lassan kevergetve 10 perc alatt sűrűre főzni. (besűrűsödik, de még lefolyik a kanálról)
A tűzről levéve kihűteni.
A vajat és a vaníliaaromát jól kikeverni, majd kanalanként hozzákeverni a kihűtött masszát.
A kettévágott tortának az alját megkenni a krémmel, majd ráhelyezni a tetejét és kívül is bevonni a maradék krémmel.
Tetejét mákszemekkel díszíteni.
Tálalás előtt, 1-2 órát állni hagyni hogy az ízek jól összeérjenek.
A tejet és a cukrot egy edénybe önteni és kevergetve, hogy a cukor teljesen feloldódjon jól felmelegíteni.
Ezután állandó keverés mellett a tojássárgához keverni, majd visszatenni a tűzre és mérsékelt lángon, lassan kevergetve 10 perc alatt sűrűre főzni. (besűrűsödik, de még lefolyik a kanálról)
A tűzről levéve kihűteni.
A vajat és a vaníliaaromát jól kikeverni, majd kanalanként hozzákeverni a kihűtött masszát.
A kettévágott tortának az alját megkenni a krémmel, majd ráhelyezni a tetejét és kívül is bevonni a maradék krémmel.
Tetejét mákszemekkel díszíteni.
Tálalás előtt, 1-2 órát állni hagyni hogy az ízek jól összeérjenek.
Hú Gizi ez valami csúcs lehet,ez az íz együtt,meg ahogy kinéz,gyönyörű lett, nagyon megkívántam:-)),feltétlenül elfogom készíteni,köszönjük a receptet!
VálaszTörlésGizike ez nagyon fincsiii lehet!
VálaszTörlésNagyon szép és finom is lehet, jó párosítás.
VálaszTörlésGratulálok!
Nagyon tetszik, recept mentve:)
VálaszTörlésFantasztikusan jól néz ki! El is mentem magamnak, ezt muszáj lesz férjnek megsütnöm!
VálaszTörlésImádja a mákot is , és a vaníliás dolgokat is. A kettő kombinációja csak jó lehet! :))
Én is szoktam ilyen máktortát készíteni. Egyszerűen imádom.
VálaszTörlésFincsi lehet és csodaszép!
VálaszTörlésDitta!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Nagyon finom lett, mindenképpen süssed meg te is. Bánom hogy eddig vártam vele.
Küldök egy szeletkét.:))
@ndre@!
VálaszTörlésTényleg finom, bátran merem ajánlani.:)
Gesztenye!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Családi tűzhely!
VálaszTörlésKöszi, és ne várakoztassad sokáig, mert igen finom.:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésAkkor ez pont a férjednek való torta, isteni finom!!! Az én férjem is burkolta befelé rendesen.:))
Marika!
VálaszTörlésNem is csodálom, hogy imádod, mert olyan finom. Mostantól már én is imádom.:))
Colors in...!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Nagyon finom!!:)
Finom lehet a vanília, mák párosítás!:-)
VálaszTörlésJaj, nagyon bejön ez a torta! Az a jó sok mák a tésztában! Le is mentettem gyorsan!
VálaszTörlésEzek az igazi jó házi torták,imádom:)
VálaszTörlésEszméletlen jól néz ki, azt hiszem az íze is vetekszik a csodás külsővel :)
VálaszTörlésVan számodra egy meglepim ,nézz be hozzám kérlek:)
VálaszTörlésGiza nekem is van egy meglepetésem szeretném ha meglátogatnál:-)
VálaszTörlésMinden mákos süteményt imádok!!!
VálaszTörlésKöszönöm ezt a receptet, a hétvégén ki fogom próbálni.
Viszont... jól látom, hogy a mákot nem kell ledarálni?
Nelli!
VálaszTörlésNagyon finom, főleg ez a krém ízlik nekem.:)
Erinacea!
VálaszTörlésElőször azt hittem sok lesz bele a mák, de nem szerettem volna a recepttől eltérni, és jól tettem, mert kell bele ennyi.:)
Cakeni!
VálaszTörlésÉn is imádok minden tortát, süteményt, sajnos ez a vesztem.:)
Köszönöm a meglepit, már megyek is.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Le sem tudom írni milyen finom, inkább azt javasolom süssed meg te is.:)
Ditta!
VálaszTörlésNeked is köszönöm a meglepit, már megyek is.:)
Marcsimami!
VálaszTörlésÉn köszönöm, hogy elkészíted. Kérlek írjad majd meg, hogy neked ízlett-e.
Igen jól látod, egészben van benne a mák. Oda is írom a receptbe, köszönöm hogy rákérdeztél.