2011. január 24., hétfő

Joghurtos sárgaborsó főzelék.





Szeretem a sárgaborsó főzeléket, mégis kitudja miért csak nagyon ritkán főzök. Most is egy, a Doctor Pepper által tett megjegyzés mely szerint egy "sárgaborsó főzelékből nehéz lenne bármit is kihozni" (na nem szó szerint írta, de a lényege ez volt) juttatta eszembe ezt a finomságot. Nem is vártam vele tovább, ma bizony eme főzelék volt az ebéd. Na, és hogy azért megcáfoljam a sárgaborsó főzeléket is ellehet készíteni többféleképpen, én pl. joghurttal és mustárral ízesítettem,és nagyon finomra sikerült. Feltétnek pedig egyszerűen csak tükörtojást sütöttem, majd azzal tálaltam. Az ebédünk pedig nem csak egyszerű, de nagyon finom volt.

Mivel úgy látom, hogy a sárgaborsó elégé háttérbe szorult pl. a lencsével szembe, szeretnék megkérni mindenkit, ha tudd valami finom, esetleg különleges receptet, kérem küldje el nekem. Előre is köszönöm!!!





Hozzávalók:


25 dkg sárgaborsó
1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 db húsleveskocka
2 dl natúr joghurt (v. tejföl)
1 ek mustár
1 ek liszt
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
víz






A sárgaborsót hideg vízben, többször mossuk át, hogy főzés közben ne habozzon majd.

Ezután tegyük egy edénybe, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát, majd főzzük puhára.

A joghurtot és a mustárt keverjük simára a liszttel, majd keverjünk hozzá egy kevés főzőlevet is. Ezután csorgassuk a forrásban lévő borsóhoz, keverjük simára, és főzzük még pár percig, hogy a főzelék kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor merjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti feltéttel kínáljuk. Én tükörtojással kínáltam, de jól illik hozzá pl. a sült hús, fasírozott, pörkölt......


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 245 kcal

Fehérje: 16 g

Zsír: 3 g

Szénhidrát: 38 g


12 megjegyzés:

  1. Imádom...sült husival, virslivel, fasírttal, tojással...bárhogyan! Nyamiii :-)))

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük!Joghurtos változatban még nem ettem.A héten egyik nap kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Én is nagyon szeretem, jobban, mint a lencsét! Én citrommal és chilivel ízesítem. A legfinomabb a húsvéti sonka főzőlevéből :)

    VálaszTörlés
  4. Pofátlan leszek és csak kolbászt kérek!

    VálaszTörlés
  5. Juci ,rátapintott a lényegre,de én azért bevállalnám Gizám a főzeléket is:-)Én egyszerűen tejjel szoktam megfőzi,de a tied nagyon jól hangzik szívesen megkóstolnám:-)

    VálaszTörlés
  6. Mézigörl!
    Én is mindenféle változatban.:))

    VálaszTörlés
  7. Nelli!
    Én is most csináltam így először. Kicsit savanykás ízt adott neki a joghurt, de nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Erinacea!
    Már olvasás közben láttam szemeim előtt a te változatodat, isteni lehet. Alig találni receptet, mindenki csak lencsét főz, kitudja miért.

    VálaszTörlés
  9. Juci!
    Rendbe, te csak kolbászt kapsz, majd én megeszem a főzelék részedet.:))

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    Nagyon kíváncsi lennék a te főzelékedre, mert tejjel még nem is halottam. Küldöm a kóstolót.:))

    VálaszTörlés
  11. Bianka!
    Már küldöm is, igaz kicsit megkésve.:)

    VálaszTörlés