A napokban Mézigörlnél láttam meg ezt az egyszerű, ám annál finomabb süteményt, melyet az Édesanyja sütött. Akkor rögtön tudtam, hogy hamarosan én is megsütöm, mivel a túrós sütemények a kedvenceink közé tartoznak. Így aztán nem is vártam vele tovább, ma el is készült, sőt szinte már alig van belőle.... igaz csak egy roládot sütöttem. A hozzávalók mennyiségét ugyan kicsit megnöveltem, a tészta azért így is elég vékony lett, de "úgyis a töltelék a lényeg", hogy a férjemet idézzem.... :)
Tészta hozzávalói egy roládhoz:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 ek kakaó (púpozott)
1,5 ek porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojássárgája
2-3 ek tej
csipet só
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 ek kakaó (púpozott)
1,5 ek porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojássárgája
2-3 ek tej
csipet só
Az őzgerinc formát alaposan zsírozzuk ki, majd szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!)
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát és a csipet sót, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukorral összekevert kakaót, adjuk hozzá a tojássárgát, egy evőkanál tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Közben, ha szükséges, adjunk hozzá még tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután nyújtsuk a tésztát akkorára, hogy majd bőven túllógjon a formán, és helyezzük bele a kizsírozott, kilisztezett formába.
Túrós töltelék hozzávalói:
25 dkg túró
2 tojássárga
15 dkg porcukor
3 dkg búzadara (kb. 1,5 ek)
10 dkg mazsola
2 cs vaníliás cukor
3 tojásfehérje
reszelt citromhéj
25 dkg túró
2 tojássárga
15 dkg porcukor
3 dkg búzadara (kb. 1,5 ek)
10 dkg mazsola
2 cs vaníliás cukor
3 tojásfehérje
reszelt citromhéj
A túrót tegyük egy tálba, majd villával nyomkodjuk össze.
Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, a reszelt citromhéjat, a tojássárgát, és keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a mazsolát is. (A mazsolát ízlés szerint ki is hathatjuk.)
A tojásfehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a túrós masszához, és óvatosa keverjük, forgassuk össze, hogy a hab ne nagyon törjön.
Ezután a formában lévő tésztára öntsük rá a túrós tölteléket, majd hajtsuk rá a túllógó tésztarészt.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk a roládot teljesen kihűlni.
Jajj, Gizi! De örülök, hogy megsütötted, és ízlett nektek is! És igenis, csodaszép lett a tiéd is! Azóta már magam is elkészítettem, anyu receptje alapján, felmentve őt a sütés alól. :-)))
VálaszTörlésTényleg a töltelék a lényeg! Isteni finooom!!! Érdemes kipróbálni mazsola helyett meggyel is, úgy is fantasztikus lesz! :))
Nagyszerű egy desszert!Imádni való!
VálaszTörlésYamy... Yamy...
Nagyon guszta, biztos finom!
VálaszTörlésDe finom lehet!:-)
VálaszTörlésIgaza van Mézgörlnek,nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésMost bánom,hogy csak ilyen későn jöttem,van túróm,és nem tudtam,mit is készítsek belőle :(
VálaszTörlésNagyon tetszik :)
Ezt nagyon szeretem, anyukám reszelni szokta a kakaós tésztát hozzá.:-))
VálaszTörlésCsak nyelek nagyokat. Igazán guszta
VálaszTörlésHűűű ez nagyon finom lehet!
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésMég egyszer köszi a receptet, valóban nagyon finom. Anyukádé nagyon szép, de majd még én is próbálkozom egy kicsit. Nagyon jól tetted, hogy te is megsütötted. Megfogom próbálni meggyel is, biztosan úgy még finomabb lesz.:)
Juci!
VálaszTörlésNagyon finom, bátran kipróbálhatod, nem fogsz csalódni benne.:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Ottis!
VálaszTörlésNeked is köszönöm!!:)
Nelli!
VálaszTörlésNagyon finom!!!!:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Andi!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, mert valóban nagyon finom. Én is így voltam a túróval, aztán eszembe jutott, hogy ellopikáltam ezt a receptet.:)
Andi!
VálaszTörlésAkkor ez a reszelt túrós??? Azt már régen sütöttem, de nem is emlékszem milyen volt a tölteléke.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszi, és küldök egy kis kóstolót.:)
Colors in the Kichen!
VálaszTörlésBizony nagyon finom, érdemes megsütni.:)