Egész évben rengeteg süteményt sütök (igen, sajnos ezt be kell látnom:)), minden receptet ami elsőre megtetszik ki is próbálok. Viszont így ünnepek előtt, ragaszkodom a jól bevált családi receptekhez, mint például ez a mézes krémes is. Ilyenkor eszembe jutnak a gyerekkori sütögetések, amikor még inkább csak lábatlankodtam és kóstolgattam. Eszembe jutnak azok a finom illatok melyek belengték az egész konyhát, és azok az isteni ízek. Az én süteményeim is finomak, de olyanok mint a nagymamáé soha nem lesznek. Ez a sütemény is az ő receptje után készült, így mint az eredeti receptben szerepelt a tésztájába én is mindig zsírt teszek. Persze aki ettől óckodik, az nyugodtan helyettesítheti vajjal, a tészta úgyis finom lesz. A tetejét szintén saját készítésű csokoládéval öntöttem le, igaz most nem lett olyan szép, na de ez az ízén mit sem változtat. Még nem késő nekilátni a megsütésének, mivel a tésztának puhulnia kell, így az ünnepekre pont a megfelelő állagú lesz, és az ízek is jól összeérnek.
4 db lap hozzávalói:
55 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek zsír
4 ek méz
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
1 dl tej
fahéj
A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a porcukrot, a szódabikarbónát, az ízlés szerinti mennyiségű fahajat, majd kézzel jól összekeverni.
A zsírt és a mézet felolvasztani, majd a liszt közepébe önteni. Hozzáadni a kissé felvert egész tojást, a tejet és elkezdeni összegyúrni. Jól nyújtható tésztát kell kapni. (ha túl kemény lenne, még tejet kell hozzáadni, de csak kanalanként!!!!)
A tésztát négy egyenlő részre osztani, majd egyesével tepsi hátlapján, előmelegített sütőben, közepes lángon párperc alatt kisütni. (addig kell sütni, hogy szép zsemleszínű legyen)
Én 22 x 32 cm-es tepsi hátlapján sütőpapíron sütöm!!!!!
Letépni két tepsi méretű sütőpapírt, majd mindegyiken kinyújtani egy adag tésztát. Így tenni a tepsi hátlapjára és egyesével megsütni a tésztákat. A sütőből kivéve, lehúzni a tepsiről és rögtön ráhelyezni a másik sütőpapíron kinyújtott tésztát, és már mehet is a sütőbe.
Közben a kisült lapot lehúzni a papírról és hűlni hagyni. A papíron pedig már lehet is nyújtani a következő tésztát.
Végül hagyni teljesen kihűlni a lapokat, és csak azután tölteni meg a krémmel.
A zsírt és a mézet felolvasztani, majd a liszt közepébe önteni. Hozzáadni a kissé felvert egész tojást, a tejet és elkezdeni összegyúrni. Jól nyújtható tésztát kell kapni. (ha túl kemény lenne, még tejet kell hozzáadni, de csak kanalanként!!!!)
A tésztát négy egyenlő részre osztani, majd egyesével tepsi hátlapján, előmelegített sütőben, közepes lángon párperc alatt kisütni. (addig kell sütni, hogy szép zsemleszínű legyen)
Én 22 x 32 cm-es tepsi hátlapján sütőpapíron sütöm!!!!!
Letépni két tepsi méretű sütőpapírt, majd mindegyiken kinyújtani egy adag tésztát. Így tenni a tepsi hátlapjára és egyesével megsütni a tésztákat. A sütőből kivéve, lehúzni a tepsiről és rögtön ráhelyezni a másik sütőpapíron kinyújtott tésztát, és már mehet is a sütőbe.
Közben a kisült lapot lehúzni a papírról és hűlni hagyni. A papíron pedig már lehet is nyújtani a következő tésztát.
Végül hagyni teljesen kihűlni a lapokat, és csak azután tölteni meg a krémmel.
Krém:
5 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
rum
5 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
rum
A tejet feltenni melegedni, majd ha már elkezd forrni, lassan hozzáönteni a búzadarát. Kevergetve addig főzni még teljesen besűrűsödik. Ezután teljesen kihűteni.
A margarint habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti rummal.(arra vigyázni, nehogy sok rum kerüljön bele, mert akkor híg lesz a krém)
Végül a kihűlt búzadarát állandó keverés mellett, apránként a margarinos krémhez adagolni, majd jó habosra kikeverni.
Tálcára helyezni egy lapot, majd rákenni a fele mennyiségű krémet, majd ráhelyezni a következő lapot.
Ezt a lapot megkenni ízlés szerinti lekvárral,(én sárgabaracklekvárral kentem meg) majd ráhelyezni a következő lapot.
Erre a lapra rákenni a maradék krémet, majd befedni az utolsó lappal.
Tetejét olvasztott csokoládéval leönteni, majd legalább egy napot állni hagyni, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak.
A margarint habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti rummal.(arra vigyázni, nehogy sok rum kerüljön bele, mert akkor híg lesz a krém)
Végül a kihűlt búzadarát állandó keverés mellett, apránként a margarinos krémhez adagolni, majd jó habosra kikeverni.
Tálcára helyezni egy lapot, majd rákenni a fele mennyiségű krémet, majd ráhelyezni a következő lapot.
Ezt a lapot megkenni ízlés szerinti lekvárral,(én sárgabaracklekvárral kentem meg) majd ráhelyezni a következő lapot.
Erre a lapra rákenni a maradék krémet, majd befedni az utolsó lappal.
Tetejét olvasztott csokoládéval leönteni, majd legalább egy napot állni hagyni, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak.
Csokoládémáz:
20 dkg porcukor
2 ek kakaó
4-5 ek forró víz
2 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 ek kakaó
4-5 ek forró víz
2 dkg margarin
A porcukrot összekeverni a kakaóval, majd a közepébe egy mélyedést csinálni. Abba tenni a margarint, majd állandó keverés mellett hozzákeverni a forró vizet.
Addig keverni, hogy egy sűrű, de sima állagú massza legyen belőle.(a vizet apránként adni hozzá, mert lehet nem kell bele mind)
Ezt a csokoládémasszát a sütemény tetejére csorgatni, majd szépen egyenletesen elsimítani.
Hagyni teljesen megdermedni, majd ízlés szerinti méretűre felszeletelni.
Addig keverni, hogy egy sűrű, de sima állagú massza legyen belőle.(a vizet apránként adni hozzá, mert lehet nem kell bele mind)
Ezt a csokoládémasszát a sütemény tetejére csorgatni, majd szépen egyenletesen elsimítani.
Hagyni teljesen megdermedni, majd ízlés szerinti méretűre felszeletelni.
Imádom és micsoda szép szeleteid vannak :)
VálaszTörlésCsodálatos!
VálaszTörlésYamy! Yamy! Nagyon guszta!
GIZIKE!
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!
Nagyon szeretem én is ! Azt gondolom megsütöm karácsonyra. Nagyon szép!
VálaszTörlésÉn is ezt tervezem sütni, remélem sikerül ilyen szépre mint a Tiéd!
VálaszTörlésÖrülök, hogy felraktad a receptet, mert az enyém elveszett!
Imádom, imádom, imádom! Gyönyörű lett és nagyon guszta! :-DDD
VálaszTörlésKellemes ünnepeket kívánok én is Neked és a családodnak! :-DDD
Gizi
VálaszTörlésez az a sütemény, amit gyerekkorom óta ismerek(édesanyám sütötte) de a másnap reggelt nem mindig érte meg(nem tudod miért?)
Ez mindig jobban levesz a lábamról, mint az alkohol, mivel nem tudok vele betelni,(de most már vettem vércukor mérőt)A képek alapján, már mérem is.
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Sajnos én is imádom, így nagyon gyorsan fogy. :))
Juci!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!
Terike!
VálaszTörlésKöszönöm!! Olyan igazi ünnepi sütemény. Még szerencse, hogy elrejtettem pár darabot, mert kezdhetném újra a sütést.:)
Liza!
VálaszTörlésBiztosan a tied is nagyon szépre sikerül sőt...Nekem most a tetején a csokoládé nem lett valami szép, de így is kapós.:)) Már ezért megérte feltenni a receptet.:)
Mézigörl!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Küldöm a kóstolót.:)
Iván!
VálaszTörlésLátom egy cipőben járunk, mert bizony én is imádtam amit a mama sütött. Szerintem éjszakánként manók jártak nálatok.:))
Sajnálom, hogy a cukrod miatt esetleg kevesebbet szabad kóstolgatnod, és ez diabetikus változatban nem készíthető. Azért néhány szeletet küldök, csak nemfog megártani. Te mit sütsz idén???(vagy a tavalyi kiflit gondolod újra???:))
Nagyon guszta! Nekem is a gyerekkor jut eszembe róla :)
VálaszTörlésJujj de guszta. Befalnám mindet :)
VálaszTörlésÉs nagyon szépen köszönöm a képeslapot, nagyon aranyos vagy ^___^
Neked is Békék Boldog Karácsonyt kívánok. És persze az egész családnak is :)
hi-hi! épp megcsináltam a mézes tésztát, ami pihen egy kicsit a hütöben - addig gondoltam nézegetek blogokat. És mi az elsö? a Te mézesed!!! Csoda szép!!! :)
VálaszTörlésNagyon guszta,és mennyei sütemény:-)
VálaszTörlésColors in the Kitchen!
VálaszTörlésKöszönöm!! Látom mindenki nosztalgiázik egy kicsit a süti kapcsán, de ez nagyon jó.:)
Araniel!
VálaszTörlésNyugodtan faljad csak be, majd sütök másikat.:)))
Ancsika!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Gondolom a te mézesed is isteni finom és csodaszép lett.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Kedves Gizi! Úgy látom remekelsz ismét a finom süteményeiddel!
VálaszTörlésNagyon Boldog karácsonyt kívánok az egész családodnak! Legyen sok ajándék a fa alatt, töltsd szeretetben, békességben szeretteiddel az Ünnepeket!
Sándor
Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!
VálaszTörlésCsudafinom lehet!
VálaszTörlésBoldog, békés Karácsonyt kívánok Nektek!:-))
Kedves Sándor!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!
Ottis!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Andi!
VálaszTörlésNagyon finom!!:))
Köszönöm!!!
Nagy kedvencem!!!!!
VálaszTörlésVicuska, nekem is!!:)
TörlésAz imént sütöttem meg. Tökéletes! Végre egy jól működő csokimáz receptet is kaptam! :)
TörlésKedves Ágnes, nagyon örülök hogy nálad is bevált ez a recept, és tökéletes lett a süteményed. A csokimázat is régóta így készítem, az is jól bevált recept. :)
Törlés