2010. november 6., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Pulykamáj sörtésztában.

 

Pulykamájat, és csirkemájat is elég sokszor készítek ebédre zsemlemorzsás panírban, sütőben sütve. Most viszont szerettem volna kipróbálni, milyen lehet sörtésztában, bő olajban sütve, ha esetleg kicsit zsírosabbra is sikerül. A vastagabb tésztának köszönhetően a máj sütés közben nem pattogott, fröcsögött a forró olajban. A sörnek köszönhetően az olajat sem szívta magába. Nagyon finom szaftos lett a tésztától a máj. Aki esetleg nem szereti a sört, annak is bátran merem ajánlani, mert sütés után az ízén nem lehet érezni. A májat közvetlen a panírozás előtt sóztam meg, így egyáltalán nem lett kemény. Köretként zelleres-almás rösztit sütöttem hozzá, és mondhatom nagyon finom lett. Másik nagy előnye, hogy szintén egy olyan étel, melyet rövid idő alatt elkészíthetünk.....

 

 
Hozzávalók:
 
4-5 db pulykamáj (v. csirkemáj) 
2 dl sör 
 kb. 20 dkg liszt 
2 db tojás
 só (ízlés szerint)
őrölt fehérbors (ízlés szerint)
 5 dl étolaja sütéshez

 
 
A májat mossuk meg, a hártyákat távolítsuk el, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
 
A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgákhoz keverjük hozzá a sót, az őrölt fehérborsot, a sört, és annyi lisztet hogy kicsit sűrűbb palacsintatészta legyen.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd keverjük hozzá a masszához.
 
A májat enyhén sózzuk meg, ezután forgassuk bele lisztbe, majd a sörtésztába.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a sörtésztába forgatott májat, és közepes hőfokon, mindkét oldalát süssük szép pirosra.

Amikor készre sült, alaposan csepegtessük le, majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A meddig a máj sül, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Jól illik hozzá pl. a rizs, a krumplipüré, egy finom saláta.....  Én zelleres-almás rösztivel tálaltam.
 
 
 

16 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi! Véletlenül elkeveredtem hozzád, és valahogy itt ragadtam nálad:)) Ma este nem akartam vacsorázni, de olyan guszta ez a máj....! Azt hiszem, most fel kell oldjam mégis ezt a vacsoranélküliséget. Megyek gyorsan a konyhába és utána hizlalom a szemem (is) nálad:)))

    VálaszTörlés
  2. nagyon klassz a recept! nálad mindig olyan jókat találok :)

    VálaszTörlés
  3. ✿Olá, amiga!
    ✿ܓܓPassei para uma visitinha...amei!!!
    Uma receita apetitosa...
    Amiga... seu blog está muito saboroso!!!
    ✿ܓܓ✿Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Itabira✿ܓܓ✿
    Brasil✿ܓܓ

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lili!
    Köszöntelek itt nálam, és nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek. Jó nézelődést, válogatást, mindig szívesen látlak.
    Jó étvágyat kívánok a vacsorához!!!:)

    VálaszTörlés
  5. starfi!
    Nagyon köszönöm!! Örülök hogy tetszenek a receptek.:)

    VálaszTörlés
  6. Olá ltabira !
    Obrigado pela visita.
    bom fim de semana.
    Beijinho.
    Gizi

    VálaszTörlés
  7. A pulykamájat nagyon szeretjük, el fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  8. Bianka!
    Köszi, és nagyon finom!!:))

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Nem fogod megbánni, finom szaftos lesz így a máj.:)

    VálaszTörlés
  10. Ezt én tuti kipróbálom.Amióta megégettem a kezem májsütés közben azóta nem ettem rántott májat!

    VálaszTörlés
  11. Belly! akkor neked "szerencséd" volt, hogy "csak " a kezed, nálam akkorákat lőtt egyszer a máj, hogy fedezékbe kellett vonulni a családnak és a plafonon hatalmas olajfoltok éktelenkedtek utána. Akkor valahogy egy időre elment a kedvem a rántottmájtól:)

    VálaszTörlés
  12. Andi!
    Én pedig már küldöm is, még ha kicsit késtem is vele.:)

    VálaszTörlés
  13. Belly!
    Én is jártam már úgy, azért sütöttem utána a sütőben. Így viszont már nem nedves és a bunda is elég vastag rajta. Nekem nem volt vele gondom.:)

    VálaszTörlés
  14. Lili!
    Ilyen eset után nem csodálkozom rajta, hogy elment tőle a kedved. Zsemlemorzsás panírba sütésnél, mindig a sütőben sütöm, úgy is nagyon finom. Receptet megtalálod a "csirkemáj"-nál.Olajban sütéshez pedig sok szerencsét kívánok.:)

    VálaszTörlés