Nagy kedvencünk a bakonyi sertésszelet, de most éppen felkockázva volt a fagyasztóban a hús, így sertéstokány készült belőle. Így elkészítve kevesebb időt kell a főzéssel tölteni, nem kell annyira odafigyelni rá, és mégis ízben is éppen azt kapjuk, mint az eredeti sertésszeletnél. Ameddig a hús szépen fődögélt, addig elkészült a köretként tálalt galuska, és még egy kis ebéd utáni nassolni valót (mákos-meggyes és túrós rétest) is sikerült sütni.
Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb
50 dkg gomba
20 dkg füstölt császárszalonna
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db sárgapaprika
1 db paradicsom
1-1,5 dl tejszín
3 dl tejföl
1 tk liszt
só
csípős paprikakrém (Erős Pista)
2 tk pirospaprika
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
1/2 ek zsír
A tejfölt és a tejszínt keverjük simára a liszttel, majd öntsük hozzá a húshoz, és keverjük alaposan össze. Ezután főzzük még pár percig, hogy a szaft kissé besűrűsödjön, és ízesítsünk utána, ha szükséges.
Ameddig a hús fő, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én nokedlit főztem hozzá.
Tálaláskor a köretre (nokedlire) kanalazzuk rá a szaftos húst, majd ízlés szerint savanyúsággal kínáljuk.
50 dkg gomba
20 dkg füstölt császárszalonna
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db sárgapaprika
1 db paradicsom
1-1,5 dl tejszín
3 dl tejföl
1 tk liszt
só
csípős paprikakrém (Erős Pista)
2 tk pirospaprika
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
1/2 ek zsír
A húst, és a császárszalonnát ízlés szerint kockázzuk fel. (én kisebb kockákra vágtam) A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel. A gombát vágjuk vékony csíkokra.
A felkockázott szalonnához adjuk hozzá a zsírt, majd süssük pár percig, hogy kapjon egy kis színt.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és addig pároljuk, még a hagyma üveges lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát, és pároljuk tovább egy-két percig.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott húst, és addig pároljuk míg a hús kifehéredik, majd szórjuk meg a pirospaprikával, és a fűszerekkel, sózzuk, keverjük alaposan össze.
Ezután keverjük hozzá a felcsíkozott gombát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és résnyire lefedve az edényt, főzzük puhára.
A tejfölt és a tejszínt keverjük simára a liszttel, majd öntsük hozzá a húshoz, és keverjük alaposan össze. Ezután főzzük még pár percig, hogy a szaft kissé besűrűsödjön, és ízesítsünk utána, ha szükséges.
Ameddig a hús fő, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én nokedlit főztem hozzá.
Tálaláskor a köretre (nokedlire) kanalazzuk rá a szaftos húst, majd ízlés szerint savanyúsággal kínáljuk.
Ámulok mindig,hogy mennyi energiát van minden nap ilyen finomságokat készíteni!:)
VálaszTörlésEnnél hol spóroltál időt?? Én a nagyimtól így tanultam... :)
VálaszTörlésesetleg ott, hogy nem egyben van a szelet husi, hanem felszeletelve??
sztem annyi a különbség, h az egyik a bakonyi sertés szelet, a másik pedig a bakonyi sertés tokány :)
gabanyu!
VálaszTörlésHa főzésről van szó, tele vagyok energiával!! Sokszor megfogadom, hogy ma nem főzök, de a végén nem tudom megállni.:))
Jákli!
VálaszTörlésÉn eddig szeletben elősütöttem a húst, és szerintem úgy macerásabb volt az elkészítése!!! Neked könnyű, ha ilyen nagyid van aki megtanította neked.:))
Nagyon fincsi étel!Galuskával nagyon finom.
VálaszTörlésHát én mindig 2 napra főzök.
VálaszTörlésGabika mellett nekem nincs energiám minden nap főtt ételt készíteni,majd,ha nagyobb lesz talán:)
Hű még egy isteni hétvégi fogás
VálaszTörlésKöszi!!!Tegnap este itt álltam egy szép darab husi felett.Kérdés mi is legyen a holnapi menü.Akkor ide lapoztam hátha ihletet kapok.Kaptam egy isteni receptet.Igy ma ez lett az ebéd.Gizikém a családom megnyalta 10 ujját.
VálaszTörlésNelli!
VálaszTörlésKöszi, mi is nagyon szeretjük.:)
gabanyu!
VálaszTörlésMennyi idős a kis Gabika? Főzhetsz még kedvedre és ő majd jókat falatozik belőle.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!:))
nyanyus!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Már ezért érdemes volt feltennem a receptet. Váljék egészségetekre!!!! Üdv az egész családnak.:)
Ezer éve hogy készítettem,így kicsit felfrissítettem az emlékeimet ezzel a csodás recepttel.Holnap lesz a napja hogy elkészítem a családnak ezt az igazán ízletes ételt!:-)
VálaszTörlésEzer éve készítettem ezt a remek ételt,így nagyon megörültem a csodás receptednek!:-)Holnap lesz a napja hogy elkészítem a családomnak!Remélem sikerem lesz.
VálaszTörlés