Sajttortát már többször, és különböző variációban sütöttem , de sütőtökkel megbolondítva még eddig nem. Tökös receptek után kutatva találtam rá erre a receptre és rögtön megtetszett. Kicsit azért változtattam rajta az én ízlésemnek megfelelően, de ez gondolom nem vált a torta kárára, mert nagyon finom lett. Megint vízfürdőbe sütöttem, ugyanis nekem nagyon bejött ez a fajta sütési mód. A teljes kihűlés érdekében, délután sütöttem meg, majd a másnapi tálalásig a hűtőben pihentettem. Ezalatt az ízek jól összeértek és szépen szeletelhető lett a torta. Ezután már csak bekellet zsebelnem az érte járó dicsérő szavakat. Halloween közeledtével, mindenkinek a figyelmébe ajánlanám, aki szereti a sütőtökkel készült tortákat.
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
10 dk babapiskóta
10 dk kakaós keksz
10 dk margarin
10 dk babapiskóta
10 dk kakaós keksz
10 dk margarin
A babapiskótát és a kekszet ledarálni, majd a margarint felforrósítani és ráönteni. Jól összekeverni.(még így is kicsit morzsalékos marad)
A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni és kézzel egyenletesen ellapogatni a morzsalékos keveréket.
30 percre hűtőbe tenni.(ha tovább a hűtőbe marad az sem gond)
A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni és kézzel egyenletesen ellapogatni a morzsalékos keveréket.
30 percre hűtőbe tenni.(ha tovább a hűtőbe marad az sem gond)
Töltelék:
15 dk barna cukor
30 dk mascarpone
10 dk tejföl
3 nagy tojás
20 dk sütőtökpüré
csipet só
2 tk mézes fűszerkeverék
1 tk fahéj
2 cs vaníliás cukor
15 dk barna cukor
30 dk mascarpone
10 dk tejföl
3 nagy tojás
20 dk sütőtökpüré
csipet só
2 tk mézes fűszerkeverék
1 tk fahéj
2 cs vaníliás cukor
A cukrot összekeverni a fűszerekkel, a sóval és a vaníliás cukorral. A sütőtököt megsütni, majd teljesen kihűteni.
A mascarponét és a tejfölt egy tálba tenni, majd robotgéppel elkezdeni keverni. Ha már sima az állaga, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadni a cukros keveréket.
Ezután egyesével hozzákeverni az egész tojásokat.(közben a tál faláról kanállal leszedni a rárakódott masszát)
Végül kanalanként, állandó keverés mellett, belekeverni a sütőtökpürét.
A hűtőből kivenni a tortaformát majd ráönteni a krémes masszát.
A tortaforma külsejét alufóliával bevonni, hogy sütés közben ne tudjon belefolyni a víz.
A sütőt előmelegíteni közepes hőmérsékletűre(180 fokra) majd egy tepsibe forróvizet önteni, és behelyezni. Végül a vízzel kb. félig töltött tepsibe óvatosan belehelyezni a tortaformát.
Kb. 30 percig így sütni, majd a hőmérsékletet mérsékelni(160 fokra) és még 15-20 percig így sütni tovább. (sütés közben, ha a teteje már kezd szép színt kapni, sütőpapírral lefedve sütni tovább)
A mascarponét és a tejfölt egy tálba tenni, majd robotgéppel elkezdeni keverni. Ha már sima az állaga, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadni a cukros keveréket.
Ezután egyesével hozzákeverni az egész tojásokat.(közben a tál faláról kanállal leszedni a rárakódott masszát)
Végül kanalanként, állandó keverés mellett, belekeverni a sütőtökpürét.
A hűtőből kivenni a tortaformát majd ráönteni a krémes masszát.
A tortaforma külsejét alufóliával bevonni, hogy sütés közben ne tudjon belefolyni a víz.
A sütőt előmelegíteni közepes hőmérsékletűre(180 fokra) majd egy tepsibe forróvizet önteni, és behelyezni. Végül a vízzel kb. félig töltött tepsibe óvatosan belehelyezni a tortaformát.
Kb. 30 percig így sütni, majd a hőmérsékletet mérsékelni(160 fokra) és még 15-20 percig így sütni tovább. (sütés közben, ha a teteje már kezd szép színt kapni, sütőpapírral lefedve sütni tovább)
Tejfölös krém a tetejére:
250 ml tejföl
2 cs vaníliás cukor
5 dk porcukor
250 ml tejföl
2 cs vaníliás cukor
5 dk porcukor
A tejfölt a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverni.
A tortát a sütés végén kivenni a sütőből, majd óvatosan a tetejére önteni a cukros-tejfölt és egyenletesen elsimítani.
Visszahelyezni a sütőbe, majd 8-10 percig még tovább sütni.
Végül a gázt elzárva a nyitott ajtajú sütőben langyosra hűteni.(így nem esik össze a torta)
Ezután kivenni a sütőből, kihűteni, majd tálalásig a hűtőben pihentetni.
A tortát a sütés végén kivenni a sütőből, majd óvatosan a tetejére önteni a cukros-tejfölt és egyenletesen elsimítani.
Visszahelyezni a sütőbe, majd 8-10 percig még tovább sütni.
Végül a gázt elzárva a nyitott ajtajú sütőben langyosra hűteni.(így nem esik össze a torta)
Ezután kivenni a sütőből, kihűteni, majd tálalásig a hűtőben pihentetni.
Eszméletlen jó
VálaszTörlésmit ki nem találsz Te Gizi!!:) klassz!
VálaszTörlésNagyon jó!:))
VálaszTörlésJaj de finom lehet, kéérek szépen egy szeletkét!
VálaszTörlésOlyan jó dolog ez a sütőtök, gyerekkoromban - pár éve?:-))- csak sütőben sütöttük, kis cukorral és már ettük is...
Most meg mennyi minden finomságot készítünk belőle!!!
Nagyon szép!!!
VálaszTörlésCsak ámulok és bámulok! Eszméletlen jó receptek teszel fel mostanában!
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Doctor Pepper!
VálaszTörlés:))Köszönöm!!
Réka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Küldök egy szeletkét, nyissad az ablakot.:)
Latsia!
VálaszTörlésMár küldöm is a finom szeletkét!!!
Az én gyerekkoromba is télen imádtuk a sülő tök illatát, de mást soha nem készítettünk. Sőt faragtuk a töklápát, pedig a Halloweenről akkor még sehol nem hallottunk. Jó néha visszaemlékezni a régi dolgokra, a sok tökös finomság majszolása mellett.:)
Melli!
VálaszTörlésKöszönöm!! Időhiánnyal küszködöm, de hamarosan válaszolok a leveledre.:)puszi
Dia!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)