A sütőtökből már tavaly is készítettem többféle finomságot, hát így lesz ez idén is. Szinte mindennap megsütök egy szép példányt, jól megkenve mézzel, isteni finom. Ma viszont szerettem volna süteményt készíteni, amiben a sütőtök is szerephez jut. Keresgélés közben találtam rá erre a remek receptre, és első látásra tudtam ezt fogom megsütni. A recept nem bonyolult, ám annál finomabb. Először tartottam attól, hogy nehéz lesz feltekerni, de végül simán ment a dolog. Igaz egyik fele kicsit szétnyílt, de ez cseppet sem zavart, megtöltés után a leeső diószemekkel befedtem. Mascarponés krémmel töltöttem meg. Nagyon finom lett a tészta, nem száradt ki. A krém, na meg a tetején kicsit megpirult dió remek párosítás volt. Hamarosan itt a Halloween, melyre mindenkinek csakis ajánlani tudom, ha szereti a sütőtököt. Én biztosan megfogom sütni.
Tészta 20 x 30 cm-es tepsihez:
10 dk keksz
3 db tojás
10 dk porcukor
15 dk előzőleg megsütött sütőtök
2 tk mézes fűszerkeverék
1 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
5 dk dió
10 dk keksz
3 db tojás
10 dk porcukor
15 dk előzőleg megsütött sütőtök
2 tk mézes fűszerkeverék
1 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
5 dk dió
Az egész tojásokat robotgéppel elkezdeni keverni, majd párperc után kanalanként hozzáadni a porcukrot és a vaníliás cukrot. Addig keverni, hogy jó habos massza legyen.
Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött tököt kanalanként, állandó keverés mellett a cukros-tojásos masszához keverni.
A kekszet(én sima háztartási kekszet használtam) ledarálni, majd hozzáadni a mézes fűszerkeveréket, a fahajat és jól összekeverni.
Ezt a keveréket szintén állandó keverés mellett a tökös masszához keverni.
A diót apró darabokra vágni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, egyenletesen elsimítani a tetejét, majd megszórni az aprított dióval.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél, 150 fokon 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve egy enyhén nedves konyharuhára ráfordítani, majd a sütőpapírt óvatosan lehúzni róla. (ízlés szerint porcukrozott konyharuhát is használhatunk)
A konyharuha segítségével feltekerni. Majd így a konyharuhába betekerve, rácsra tenni és langyosra hűteni. Ha már csak langyos, szépen kitekerni, levenni a konyharuháról és úgy tekerni vissza. Hagyni teljesen kihűlni, majd megkenni a mascarponés krémmel.
Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött tököt kanalanként, állandó keverés mellett a cukros-tojásos masszához keverni.
A kekszet(én sima háztartási kekszet használtam) ledarálni, majd hozzáadni a mézes fűszerkeveréket, a fahajat és jól összekeverni.
Ezt a keveréket szintén állandó keverés mellett a tökös masszához keverni.
A diót apró darabokra vágni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, egyenletesen elsimítani a tetejét, majd megszórni az aprított dióval.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél, 150 fokon 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve egy enyhén nedves konyharuhára ráfordítani, majd a sütőpapírt óvatosan lehúzni róla. (ízlés szerint porcukrozott konyharuhát is használhatunk)
A konyharuha segítségével feltekerni. Majd így a konyharuhába betekerve, rácsra tenni és langyosra hűteni. Ha már csak langyos, szépen kitekerni, levenni a konyharuháról és úgy tekerni vissza. Hagyni teljesen kihűlni, majd megkenni a mascarponés krémmel.
Krém:
15 dk mascarpone
1 cs vaníliás cukor
porcukor
15 dk mascarpone
1 cs vaníliás cukor
porcukor
A mascarponét simára keverni a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A tésztát kitekerni, majd egyenletesen elkenni rajta a krémet. Óvatosan megint feltekerni, majd porcukorral megszórni.
Tálaláskor egyforma szeletekre felvágni.
A tésztát kitekerni, majd egyenletesen elkenni rajta a krémet. Óvatosan megint feltekerni, majd porcukorral megszórni.
Tálaláskor egyforma szeletekre felvágni.
Nagyon tetszik.Szeretem a sütőtököt magában is meg sütiként is,csak levesnek nem ettem még.
VálaszTörlésFenségesen guszta, én még sütiként sem ettem
VálaszTörlésBiztos finom,sőt,nagyon,mert én szeretem a sütőtököt,főleg ha jó édes.
VálaszTörlésNagyon finom lehetett!A sütőtököt mikor elkezded sütni már akkor megkened mézzel?
VálaszTörlésBelly!
VálaszTörlésNagyon finom, biztosan neked is ízleni fog ha megsütöd. Feltétlen próbáld ki a levesként is, nagyon finom!!!:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Ha szereted a sütőtököt akkor itt az ideje, hogy süssél vele süteményt.:)
Melli!
VálaszTörlésHa nem találod elég édesnek, akkor kicsivel cukor kell bele. Nagyon finom, érdemes megsütni.:)
Nelli!
VálaszTörlésIgen amikor a tepsire ráteszem, rögtön megkenem mézzel és úgy megy a sütőbe. Teszek alá fóliát, mert van hogy kicsit lefolyik róla,ez attól függ mennyire folyós a méz. Nagyon finom ízt ad a töknek. A süti isteni finom, bátran merem ajánlani.:)
Biztos nagyon finom, sütőtökből már készítettünk sütiket és nagyon szeretjük!
VálaszTörlésLiza!
VálaszTörlésTudom te is szereted a mascarponés sütiket, hát ezzel a krémmel nagyon finom.:)
Jujj, sütőtök ^_^ Én ma krémlevest csináltam. Imádom ^_^ Ha nem tudom majd mit csináljak abból a rengeteg sütőtökből, ami a kertben van, csak el kell látogatnom hozzád :)
VálaszTörlésAraniel!
VálaszTörlésÉn is csináltam már belőle levest, de kíváncsi lennék a te változatodra is. Jó neked mert saját termésből főzhetsz:)
Blogomban megtalálod. Isteni fini :)
VálaszTörlésAraniel!
VálaszTörlésKöszi, már megyek is megnézni.:)