2010. október 21., csütörtök

Kukoricás-sajtos muffin.




A tegnap készített zöldséges lazac mellé, mint az eredeti receptben Vágó Piros is muffint tálalt fel köretként, én is így tettem. Lehet kicsit furán hangzik ez az összeállítás, de valóban kellett ez a kis kiegészítő a hal mellé. Kicsit előpároltam a kukoricát, mert szerintem különben kissé kemény maradt volna, és a liszt mennyiségét felezve, került bele kukoricaliszt is. Sajtot mindenki az ízlésének megfelelőt választhat , én Edami-t tettem bele. A végeredmény pedig egy nagyon finom, könnyű muffin lett. Köretnek is kitűnő, viszont ebben a sós változatban akár reggeliként, vagy éppen egy esti baráti borozgatás alkalmával is megállja a helyét.






Hozzávalók 12 db muffinhoz:

10 dkg sima liszt
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg kukorica
1 db vöröshagyma
5 dkg sajt
1 db tojás
1 dl olaj
2 dl tejszín
2 tk sütőpor
1 mk szódabikarbona

őrölt fehér bors
vaj


A kukoricát egy jénaiba tenni, tetejét lefedni, majd a mikroba párperc alatt puhára párolni.
A hagymát nagyon apróra felvágni, majd egy serpenyőbe kevés vajat hevíteni és elkezdeni párolni. Ha már üveges, hozzáadni az előpárolt kukoricát, ízlés szerint sózni, borsozni és 1-2 percig még együtt párolni. Végül teljesen kihűteni.

Egy tálba tenni a kétféle lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, ízlés szerinti mennyiségű sót és jól összekeverni.

Egy másik tálba tenni a tojásokat, a tejszínt, az olajat és kézi habverővel jól kikever.
Ezután a lisztes keverékhez önteni és jól összekeverni.
Végül hozzáadni a megpárolt hagymás-kukoricát és belereszelni a sajtot. Így is összekeverni, majd papírral bélelt muffin formába kanalazni.(én szilikonos formában sütöttem, abba nem kell papír)

Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

Köretként még melegen tálalni, de hidegen is nagyon finom.
A hallal és a zöldségekkel együtt tálalva itt megtalálható.


10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták ezek a muffinok. Sós változatban eddig csak kolbászosat készítettem, de ezt is ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  2. Eddig Én is csak kolbászosat készítettem, de ki fogom próbálni ezt is.

    VálaszTörlés
  3. Igazán guszta, nagyon finomak lehetnek

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, és biztos, hogy ugyanolyan finom is.

    VálaszTörlés
  5. Zsiri!
    Köszönöm!! Nem fogod megbánni, ha kipróbálod, sőt még kolbászt is tehetsz bele.:)

    VálaszTörlés
  6. Nelli!
    Neked is csak ajánlani tudom, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  7. Szemirámisz!
    Köszi, szerintem olyan liszttel is sikerül, amilyent te használhatsz.:)

    VálaszTörlés
  8. Így simán és köretként is szívesen megenném :)

    VálaszTörlés
  9. Araniel!
    Mindkettőnek kitűnő!! Szerintem ne hagyd ki, mert isteni.:)

    VálaszTörlés