Ennek a tortának az alapötletét a barackos csokoládétortám receptje adta. Nagyon finom volt, már többször megsütöttem, most viszont szerettem volna almával is kipróbálni. Igaz kicsit féltem attól hogy nem fog megpuhulni az alma a sütési idő alatt, így egy kicsit átvariáltam a receptet, és fehérboros-barna cukros szirupban megpároltam az almaszeleteket. Ettől nagyon finom ízt kapott, és így már biztos voltam benne, hogy sütés után nem lesz gond az állagával sem. A fennmaradó szirupot pedig beforraltam, majd tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgattam. A szaftos kakaós tészta, a borban párolt alma, és a karamelles szirup remekül kiegészítette egymást.
Tészta 26 cm-es tortaformához:
13 dkg liszt
12 dkg porcukor
2 ek kakaó
0,5 cs sütőpor
1 mk szódabikarbóna
15 dkg Rama margarin (v. vaj)
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
1 dl tejszín
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, z egész tojásokat, az olvasztott, de visszahűtött margarint, majd keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, keverjük először hozzá a kakaót, majd a sütőporral és szódabikarbónával előzőleg összekevert lisztet is kanalazzuk hozzá, állandó keverés mellett.
Ezután csorgassuk hozzá a tejszínt, majd addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.
Párolt alma hozzávalói:
3-4 db alma
5 dkg Rama margarin (v. vaj)
3-4 ek barna cukor
2 dl fehérbor
őrölt fahéj (ízlés szerint)
1 ek víz
Az almát héjastól vágjuk fel vékony szeletekre.
A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, adjuk hozzá a vizet, majd olvasszuk fel. Amikor már kezd folyós lenni, adjuk hozzá a margarint, szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd kevergetve karamellizáljuk 1-2 percig.
Ezután öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az almaszeleteket, lefedve pároljuk pár percig, hogy az alma még roppanós maradjon.
Végül hűtsük langyosra, mielőtt a tortaformába helyeznénk.
3-4 db alma
5 dkg Rama margarin (v. vaj)
3-4 ek barna cukor
2 dl fehérbor
őrölt fahéj (ízlés szerint)
1 ek víz
Az almát héjastól vágjuk fel vékony szeletekre.
A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, adjuk hozzá a vizet, majd olvasszuk fel. Amikor már kezd folyós lenni, adjuk hozzá a margarint, szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd kevergetve karamellizáljuk 1-2 percig.
Ezután öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az almaszeleteket, lefedve pároljuk pár percig, hogy az alma még roppanós maradjon.
Végül hűtsük langyosra, mielőtt a tortaformába helyeznénk.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a lecsepegtetett almaszeleteket.
Ezután óvatosan, egyenletesen öntsük rá a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára, húzzuk le a sütőpapírt, és úgy hűtsük ki egészen. (én ráteszem a forma tetejére a tálcát, átfordítom, majd lecsatolom a formát)
A visszamaradt karamellhez adjuk még 1-2 evőkanál barna cukrot, majd állandó keverés mellett, addig főzzük, hogy besűrűsödjön.
Tálaláskor a tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd csorgassuk meg a karamellel, és úgy kínáljuk.
Isteni finomság
VálaszTörlésHát azt elhiszem,hogy nem csalódnék, ez mennyei lehet!
VálaszTörlésA barackosat nyáron leteszteltük, iszonyatosan finom volt, élt kb. 10 percet :-DDD
VálaszTörlésEz a boros-almás méltó párja, nagyon úgy látom! Szuper ötlet Gizike!!!
Ui: Tök jó ez a fejléc :-)
Gizi ez nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésDe szívesen megkóstolnám! Mostanában mindig édességet ennék.
Nézz be hozzám légyszíves!
VálaszTörlésSzép lett az új ruhád!
VálaszTörlésBekukkantanál majd hozzám?
Na, az ilyenek miatt nem kezdek bele a fogyókúrába. :-))))) Nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésGizike! Megint finomsággal kápráztatsz!!
VálaszTörlésDíjaztalak, fogadd sok szeretettel!!!
Bianka!
VálaszTörlésKöszi, valóban isteni volt.:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésSzerintem se csalódnál és a férjed tutira imádná.:))
Köszönöm a díjat és a dicséretet.:)
anyááám, de durván néz ki!! klassz!
VálaszTörlésViki!
VálaszTörlésÁllítom ez az almás sokkal finomabb!!! Az önteten először totóztam hogy kell-e hozzá, de most már tudom, kár lett volna kihagyni.
Köszönöm, sokat válogattam a fejlécek között, de ez nekem is tetszik.:)
Anikó!
VálaszTörlésKöszönöm!! Kismamának szabad kívánósnak lenni és sok édességet enni.Szívesen küldök egy kis kóstolót.:)
Belly!
VálaszTörlésBenéztem, és köszönöm hogy gondoltál rám.:)
Gabriella!
VálaszTörlésKöszönöm!! Én is nehezen tudom visszatartani magam attól hogy sokat egyek belőle.:))
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm a dicséretet és a díjat is!!
Neked is ajánlani tudom, nagyon finom biztosan neked is ízlik majd.:)
Doctor Pepper!
VálaszTörlésKöszönöm!!!!:)))
Kedves Gizi! Csak ámulok és bámulok, hogy mennyi csudajó dolgot alkottál eddig! Ezzel a tortával pedig levettél a lábamról! Nagyon finom lehet...viszem is a recepted!:):)
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, én csak irulok és pirulok, de bevallom nagyon jólesnek a szavaid.Nem fogod megbánni ha elkészíted mert nagyon finom. Neked is van blogod?? mert nem találom.
Nagyon jól néz ki..meg is kívántam :)
VálaszTörlésJutka!
VálaszTörlésköszönöm!! Szívesen küldök egy kis kóstolót.:)
Jahhhajjjajjjj...de guszta *____*
VálaszTörlésElkészítettem, nagyon ízletes sütemény! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÉn köszönöm, hogy elkészítetted, és nagyon örülök hogy ízlett!!
Törlés