Még konyhai pályafutásom legelején (kb. 30 évvel ezelőtt) kaptam ezt a receptet a szomszéd nénitől. Lehet azóta már más néven vált ismerté, de nekem mindig ez marad. Nem mondom, hogy rögtön sikerült, mert volt amikor a barna tészta olyan kemény lett, hogy szinte elrágni sem tudtuk, de mára állíthatom a legfinomabb, legpuhább, és a legkedveltebb sütemény szerepét tölti be nálunk. (ebből is látszik, fejlődőképes vagyok):))) Azóta is mindent az eredeti leírás szerint készítek, a krém pl. lisztes-főzött krém, ezzel is igazolván, hogy volt élet a pudingporral készült krémek előtt is. Sőt, szerintem még sokkal finomabb, és selymesebb is így, de kitudja miért, én is előszeretettel használom a pudingport. (pedig teljesen felesleges) Lehet kicsit hosszadalmasnak tűnik az elkészítése, de mivel lapokat kell sütni, így akár előre is dolgozhatunk és előzőnap a lapok megsüthetőek. A krémmel való megtöltés, és csokoládéval való bevonás után, azért pár órát várni kell a szeleteléssel, hogy jó puha legyen. Én előző nap teljesen elkészítem, és csak másnap szeletelem. Így van ideje megpuhulni és az ízeknek összeérni. Pár napig (már ha marad) eltartható.
Barna tészta:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg margarin
1 ek kakaó
4-5 ek tej
1 tk sütőpor
A margarint a liszttel elmorzsolni, majd hozzáadni a sütőport, a cukrot, a kakaót, a tojássárgáját és kanalanként a tejet. (lehet nem kell bele ennyi tej)
Gyors mozdulatokkal összegyúrni, (ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta) majd ketté osztani a tésztát és két lapot sütni belőle.
Egész vékonyra kell kinyújtani, majd egy tepsi hátulján, melyet előtte zsírral meg kell kenni és liszttel meg kell szórni, külön sütni meg a két lapot. (pár perc alatt elkészül, nem szabad túlsütni, mert különben kemény marad a tészta)
Előmelegített sütőben, közepes lángon világos színűre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon, pár percig sütöttem)
A lapokat teljesen kihűteni töltés előtt!!!!
Sága tészta:
3 db tojás
3 ek porcukor
3 ek liszt
1 tk sütőpor
A tojások sárgáját habosra keverni a porcukorral.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni.
Ezután a habosra kevert tojássárgájára rákanalazni a kemény habbá vert fehérjét és rászitálni a sütőporos lisztet, majd óvatosan összekeverni.
Akkora lapot sütni belőle, mint a barna lapok.(én ugyanazt a tepsit szoktam kizsírozni, kilisztezni és abba önteni a masszát)
Előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütni. (mivel vékony a tészta, így pár perc sütés elég neki)
Krém:
6 ek liszt
3,5 dl tej
2 cs vaníliás cukor
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
A maradék tejet a vaníliás cukorral feltenni forrni, majd állandó keverés mellett hozzáönteni a lisztes keveréket. Jó sűrűre főzni, majd teljesen kihűteni.
Összeállítás:
Az alsó lapnak barna tésztát tenni, majd rákenni a fele mennyiségű krémet.
Tetejére helyezni a sárga piskótalapot és rákenni a maradék krémet.
Erre a rétegre ráhelyezni a barna lapot.
Egy tábla tortabevonó csokoládét felolvasztani, majd bevonni vele a süteményt.
Pár óráig pihentetni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak és a csokoládé megdermedjen a tetején. Legjobb előző nap megsütni.
Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelni.
Szeretem az ilyen jellegű sütiket enni, sütni kevésbé. :)
VálaszTörlésPedig tényleg erénye, hogy előre lehet dolgozni, és napokig hűtőben, tortadobozban fincsi marad.
A televízióban látott reklám jutott az eszembe: a "régi dolgokról" nosztalgiázik az öregúr... Te aztán tudod mit jelent ez! 30 éves recept! Biztosan nagyon finom volt! A nejem is őriz régi recepteket, Ő a nagymamájától. Különleges varázsa van a régi dolgoknak, ugye?
VálaszTörlésCsodás a sütid , mint mindig!
VálaszTörlésThrini!
VálaszTörlésÉn is nehezen szánom rá magam, de nem a ráfordított idő miatt, hanem azért mert nem tudok neki ellenállni.:)))
Én még a fagyasztóba is teszek belőle és ha nincs kedvem sütni, gyorsan előkapom. Akkor talán még finomabb is, jól összeérnek az ízek.
Szia Sándor!
VálaszTörlésItt most egy öreglány nosztalgiázik.:))Sajnos az ilyen régi recepteket lassan elfelejtjük, pedig milyen finomak. A nagymamától nekem is van egy süteményes füzetem és szeretek sütni belőle. A feleséged is biztosan nagyon finom süteményeket készít a nagymamája recepteséből. Van esetleg valami olyan sütemény receptje mellyel mostanában már nem lehet találkozni?
Juci!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!
Nálunk ez cseh krémes néven fut :)
VálaszTörlésgalanir!
VálaszTörlésKöszönöm hogy megírtad. Nagyon finom az a lényeg. Lehet már többféle elnevezést is kapott.:)
Csodásan néznek ki, igazi finomság
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!