Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy teljesen meghülyültem egy magyarázattal tartozom hogyan is született meg ez a leves. Mely mellesleg istenien finom lett, és én biztosan többször elfogom még készíteni különböző gyümölcsökkel. Tehát az úgy kezdődött, hogy naponta benézek a Mindmegette oldalára, mert elejétől fogva nyomon követem, Mirza és Pistuc blogjait. Ez a PISTUC híres a mákimádatáról és egyszer tett egy olyan kijelentést, hogy ő bizony máklevest fog főzni. Én és még sokan mások azóta is várjuk a mi Pistucunk híres levesét, de sajnos nem akar elkészülni. Én most úgy döntöttem nem várok rá tovább, megfőzöm a saját elgondolásom szerint. Nem is voltak fenntartásaim, hogy esetleg nem lesz jó, mivel a mákot süteményben, fagylaltba igen csak szeretem. Mivel pedig éppen érik az eper, így gondoltam eperdarabokkal tálalom a levest. Mondhatom nagyon, de nagyon finom volt. Pistuc, ha netán erre járnál bátran merem ajánlani neked is, nem fogsz csalódni benne.
Hozzávalók 2 tányér leveshez:
5 dkg mák (egész mák)
4 dl tej
2 dl tejszín
2 ek méz
2 cs vaníliás cukor
2 tk vaníliás pudingpor (főzős)
1/2 citrom reszelt héja
diónyi vaj
csipet só
eper
Egy edénybe felolvasztani a mézet, majd hozzákeverni a diónyi vajat. Addig keverni, még a vaj teljesen felolvad. Ezután felönteni a tejjel, majd hozzáadni az egész mákot, a vaníliás cukrot, a csipet sót és a reszelt citromhéjat. Felforralni és kb. 10 percig főzni. Közben többször megkeverni, és szükséges még cukorral ízesíteni.
A főzős pudingport a tejszínnel simára keverni, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni.
Jól kiforralni és még 2-3 percig kevergetve főzni, majd levenni a tűzről és langyosra hűteni.
Tálaláskor a levest tányérba szedni, majd ízlés szerint félbevágott eperrel kínálni. Eper helyett kínálhatjuk pl. meggyel, málnával...., de megszórhatjuk még pörkölt mandulával is.
Nagyon jól hangzik, isteni lehet!!!
VálaszTörlésDe szívesen megkóstolnám.:-))
Lennék a vendéged egy tányérka kóstolóra!!:) szeretem a mákot,epret,rossz már nem lehet:)!
VálaszTörlésJövök én is kóstolni. puszi
VálaszTörlésHú...nem semmi vagy.... :-)
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnám.
Gizi, Te miket találsz ki!!! Ilyet aztán tényleg nem készített még senki, szerintem. Nincs eladó ház a környéketeken? :)))
VálaszTörlésNagyon jó ötlet, én is mákrjongó vagyok!Biztos finom volt!!!
VálaszTörlésSzia:)
VálaszTörlésElnézést hogy csak most értem ide, de sok minden összejött...
Remélem hamarosan tudunk majd beszélni!!nagyon szép estét kívánok neked puszi.:)
Nagyon- nagyon jól néz ki!Biztos finom is volt!
VálaszTörlésEgyszer csináltam mákos vaníliapudingot. Mégsem jutott eszembe, hogy lehetne egyszerűen leves is. Nagyon tetszik, remek ötlet! :)))
VálaszTörléshttp://bodzablog.freeblog.hu
Liza!
VálaszTörlésNagyon finom, krémes leves lett. Szívesen küldök belőle.:)
andi!
VálaszTörlésSzívesen látlak, és megkínállak vele.Egy próbát megér.:)
Erika!
VálaszTörlésVárlak, repülj gyorsan haza.:)
Andi!
VálaszTörlésKöszi!! Gyere jut még neked is.:)
Yasmine!
VálaszTörlésUgye milyen pihentagyú vagyok!!:))) Bizony hogy van eladó ház, méghozzá velem szembe. Jó is lenne ha ideköltöznél.:)
Ottis!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy benéztél hozzám.
Akkor neked is biztosan nagyon ízlene, ha mákrajongó vagy. :)
Szia Réka!
VálaszTörlésÖrülök hogy itt vagy és nagyon várom, hogy tudjunk beszélni. Holnap keresni foglak.
puszi
szannalina!
VálaszTörlésKöszönöm!!! :)
MissRed!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Eddig én se gondoltam rá, csak a Pistucnál olvastam, hogy sokszor számon kérik tőle, mikor készíti már el. Nem bántam meg, hogy elkészítettem, mert isteni finom.:)
Gizike!!!!!!!!!!
VálaszTörlésGratulálok,nem semmi amit főztél.Mákleves,eperrel!!!!!!!!!!!puszi.
Gizike,
VálaszTörléshogy ez mekkora ötlet!! Gratulálok!!! "mindmegenném" :))))
izgalmas, még nem ettem nem is hallottam róla. Viszont nagyon finom lehet, meg is kóstolnám :)
VálaszTörlésMelli!
VálaszTörlésKöszönöm!! Ugye milyen guszta, és még milyen finom!!:)
trinity!
VálaszTörlésKöszi!! Én meg szívesen mindet neked adnám.:))
Bianka!
VálaszTörlésMég én sem hallottam ilyen receptről. Saját ötlet alapján született meg, de megérte mert isteni finom. Neked is csak ajánlani tudnám, ha szereted a mákot.:)
Köszönöm a receptet! Én elkészítettem (mivel egy belvárosi étteremben 1x ettem és azóta is arról álmodtam :)), szóval nagyon-nagyon finom lett. Most (másodszorra) már rögtön tripla adagot csinálok :)
VálaszTörlésÜdvözlettel: Zsófi
Zsófi!
VálaszTörlésKissé megkésve vettem észre a hozzászólásodat, viszont nagy örömmel olvastam, hogy neked is ízlett ez a leves.:)
Két kérdésem van:
VálaszTörlés1.) darált mák vagy szemes mák?
2.) Hidegen köző pudingpor vagy főzős?
Előre is köszönöm a választ.
Kedves Titán! Teljesen jogosak a kérdéseid, sajnálom hogy a recept írásánál ilyenekre nem gondoltam. Javítom a receptet!!
Törlés1.) szemes mák
2.) főzős pudingpor
Nagyon köszönöm hogy felhívtad a hibákra a figyelmemet. További szép hétvégét kívánok!