A mai csodálatosan szép napsütéses idő kedvezett a bográcsban való főzéshez. Így aztán igazi szaftos, ragadós körömpörkölt, egy kis csülökkel megbolondítva készült ebédre. Tudom nem éppen diétás fogás, de mi nagyon szeretjük. Lehet kicsit furcsának tűnik, de a körömpörköltet nem a megszokott módon teszem fel főni. A húsréteg közé kerülnek a hozzávalók, és zsiradékot sem teszek alá. A pirospaprikát pedig még főzési idő vége felé is szórok a tetejére. Sőt még a csülökről a nagyon zsíros részt is lefejtem, így a pörkölt nem lesz zsíros, viszont finom szaftos marad. A körömpörkölthöz (főleg ha bográcsban készül) egyszerűen csak sós vízben főtt krumplit készítek, és azzal tálalom. Persze azért a finom ragacsos szaftot egy-két szelet kenyérrel mindig kitunkoljuk.
1 db csülök
2-3 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
só
Piros Arany
Erős Pista
pirospaprika
pirospaprika
köménymag
majoranna
bazsalikom
szerecsendió
A körmöket alaposan megtisztítani és feldarabolni. A csülökről lefejteni a zsíros részt, és a húst a bőrrel együtt felkockázni.
A vöröshagymát, és a fokhagymát apró kockára felvágni. A paradicsomot és a paprikát vékonyra felkarikázni.
A bogrács aljára helyezni a nagyobb, csontosabb húsokat majd a tetejére tenni a hagymát, fokhagymát, paradicsomot és a paprikát.
Ezután megszórni a fűszerekkel és a paprikakrémmel, majd felönteni annyi vízzel, hogy bőven ellepje. (bőven öntsük fel vízzel, mert sok idő kell a őzésnek)
Ezután feltenni főni, és szép lassan kb. 3 óra alatt jó puhára főzni. Főzés közben kóstolgatni, ha szükséges még utána fűszerezni, és a vizet pótolni. (főzés közben sűrűn rázogassuk, és óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjon, leégjen a hús a bogrács alján)
Ezután feltenni főni, és szép lassan kb. 3 óra alatt jó puhára főzni. Főzés közben kóstolgatni, ha szükséges még utána fűszerezni, és a vizet pótolni. (főzés közben sűrűn rázogassuk, és óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjon, leégjen a hús a bogrács alján)
Nagyon jól néz ki! Ezek után nálunk is hamarosan lesz ilyen, ti. férjem nagyon szereti. Már rég mind mondja, hogy idelye egy ilyet is enni.
VálaszTörlésÉn még nem ettem,mert akárhányszor ráveszem magam a férjem mindig lebeszél róla.De egyszer tutibizti ki fogom próbálni,mert nagyon "izgat":-D.
VálaszTörlésOlyan jól néz ki a tiéd!
Jajj Istenem a gyengém, imádom! Bográcsban még sosem ettem, gondolom még finomabb, mint a hagyományos konyhai ugye?
VálaszTörlésBoldog Névnapot kívánok szeretettel, Isten éltessen sokáig!
Először is boldog névnapot Gizi! :)
VálaszTörlésAhh... veszélyes nálad járni...
Lassan összenyálaztam a monitort. Egyszerűen oda vagyok a körömpörköltért, de olyan ritkán eszek :(.
Annyira guszta, annyira finom lehet, hogy már érzem az illatát! Fantasztikus lehet bográcsban is,
Kérek szépen belőle, légyszi!!!!
Gizike,nagyon boldog névnapot kivánok Neked,itt is.és még sok finom recepttel lepjél meg bennünket!!!!szeretettel Melli.
VálaszTörlésIsten éltessen Gizi névnapod alkalmából!:-))
VálaszTörlésLehet menni tunkolni?
Boldog Névnapot!
VálaszTörlésIsteni kaja, imádom
Imádom a szaftját,krumplival:)(a húst viszont nem,de azt megeszi más:)) :-) )
VálaszTörlésSzannalina!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Nektek is jó bográcsozást kívánok!!:)
Belly!
VálaszTörlésSzerintem nem fogjátok megbánni, ha kipróbáljátok. Én a zsíros részeket mind leszedem, így nem tocsog a zsírba, viszont isteni szaftos lesz. Lehet férjed is megkedveli.:)
Latsia!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a köszöntést!!
Bizony a bográcsban sokkal finomabb, mint amikor a konyhában készül.Én is szoktam bent főzni, de alig várom a kinti bográcsosat.:)
Ami!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy gondoltál rám!!
Már küldök is egy adagot, mert kár lenne a monitorodat összenyálazni érte.:))) Isteni finom, én is odavagyok érte.
Melli!
VálaszTörlésKöszönöm!!! És receptekben nem lesz hiány igérem!!!:)
Andi/cuki!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy felköszöntöttél!!:))
Várlak a tunkolásra, de jut ám húsika is.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm a köszöntést!!:)
andi!
VálaszTörlésÉrdekes hogy a húst nem eszed meg, de szerintem a szaftos krumpli is isteni. Ti is szoktatok bográcsban főzni??