A császárzsemle receptet először Yasminenál láttam és akkor még elképzelni sem tudtam, hogy valaha én is megpróbálkozom a sütésével. Amikor megint megláttam, mert igen sokan megsütötték, én továbbra is epedeztem utána. Most viszont úgy döntöttem nem várok tovább és megpróbálkozom vele. Először áttanulmányoztam Yasminnenál, majd jól szemügyre vettem Limaránál is. A hozzávalókon kicsit változtattam, de csak éppen annyit, amennyit az ő leírásaikból kiolvastam. A formázástól féltem a legjobban, de tőlem csak ennyire tellett, lehettek volna sokkal szebbek is. Igaz, most sütöttem először. Mindkét blogban, szerencsére lépésről-lépésre haladva nyomon követhető a folyamat. Egy biztos, most sütöttem először, de nem utoljára mivel nagy sikere volt.
Hozzávalók:
70 dkg liszt( BL 80-as)
2 tk só
250 ml víz
220 ml tej
5 dkg vaj
1 tk cukor
2 dkg élesztő
1 ek ecet
A keverőtálba tenni a lisztet, sót, az apró kockára vágott vajat, a cukros tejben felfuttatott élesztő, az ecetet és a hideg vizet.
Robotgép dagasztó programon, vagy a kenyérsütő dagasztó programján 20-25 perc alatt közepes kemény tésztát dagasztani.
Ezután áttenni egy kelesztőtálba és kb. egy óra alatt a duplájára keleszteni.
A kelesztés után kicsit átgyúrni, majd 14 egyforma darabba felvágni. Minden darabból kis gombócot gömbölyíteni, majd 10 percig pihentetni.
Ezután kb. 40 cm-esre kisodorni.
Elkezdeni formázni a tésztát. Először egy laza csomót kötni rá, majd a jobb oldali tésztát áthúzni és középre bebújtatni. Utána a másik oldalon lelógó tésztával is így járni el.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a zsemléket, majd szintén megkeleszteni. Sütőbe helyezés előtt a tetejét vízzel megspriccelni és szezámmaggal megszórni.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütni.
A sütőből kivéve rácsra szedni a megsült zsemléket, majd teljesen kihűteni.
Robotgép dagasztó programon, vagy a kenyérsütő dagasztó programján 20-25 perc alatt közepes kemény tésztát dagasztani.
Ezután áttenni egy kelesztőtálba és kb. egy óra alatt a duplájára keleszteni.
A kelesztés után kicsit átgyúrni, majd 14 egyforma darabba felvágni. Minden darabból kis gombócot gömbölyíteni, majd 10 percig pihentetni.
Ezután kb. 40 cm-esre kisodorni.
Elkezdeni formázni a tésztát. Először egy laza csomót kötni rá, majd a jobb oldali tésztát áthúzni és középre bebújtatni. Utána a másik oldalon lelógó tésztával is így járni el.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a zsemléket, majd szintén megkeleszteni. Sütőbe helyezés előtt a tetejét vízzel megspriccelni és szezámmaggal megszórni.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütni.
A sütőből kivéve rácsra szedni a megsült zsemléket, majd teljesen kihűteni.
Nagyon szépségsek
VálaszTörlésDe jó, hogy elkészítetted, nagyon szép lett!:-))
VálaszTörlésHolnapra rendelnék 4db-ot...Mikor tudják kiszállítani:)))
VálaszTörlésCsak vicc volt...:)))Tényleg csodássak:)))
A tiedid is gyönyörűek lettek, gratulálok!
VálaszTörlésHalló, ezek gyönyörűek!!! Hozok is mindjárt valami kencét hozzá :-)
VálaszTörlésSzia Gizi.
VálaszTörlésRemélem hogy jól vagy! ugye?
A zsemléket imádom sőt csak is azt ehetek, de ez van na a lényeg nagyon ügyes vagy gratulálok. puszi
Én vacsorára kérnék szépen, elég lesz 2 db is, mert ma még egy falatot sem ettem!
VálaszTörlésGizi! ez valami fantasztikusan jól néz ki. Én is régóta szemezek már a recepttel, de látom, már meg is kell csinálnom.
Csodásak lettek, csak gratulálni tudok! Nagyon szépen sikerültek :))
VálaszTörlésNagyon belejöttél a kenyérfélék sütögetésébe, gratula! :)
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Andi/cuki!
Köszönöm!! Nem bírtam tovább, muszáj volt megsütnöm.:))
Niki!
Rendelés felvéve, kiszállítás reggeli időben, egy pohár kakaóval.:)) Köszönöm!!
Kata!
Köszönöm!!! Még azért szépülhetnének egy kicsit.:)
Viki!
Köszönöm!! Alig várom, hogy ideérj a kencével. Van hozzá finom bodzaszörpöm.:))
Réka!
Köszönöm!! Én jól vagyok, csak rengeteg a kinti munka. Te hogy vagy, már régen találkoztunk.:)
Viki!
Köszönöm! Akár többet is vehetsz belőle. Feltétlen süssed meg, nagyon finom lett, pedig kicsit féltem hozzáfogni.:)
Yasmine!
Köszönöm!! Hol vannak ezek a tieidhez képest!! Na de még próbálkozom majd.:))
Thrini!
Köszönöm!! Ritkán eszünk olyasmit amihez kenyérféle kell, de ezután mindig sütni fogom. Remélem idővel én is beletanulok.:))
Nagyon szépek lettek, ügyes vagy!
VálaszTörlésAzt hiszem most már nekem is meg kellene tanulnom ilyen péksüteményeket készíteni, mert frissen isteni lehet!:-)
De kis guszták :). Szívesen ennék belőle
VálaszTörlésMeseszépek!
VálaszTörlésLiza!
VálaszTörlésKöszönöm!! Isteni finom lett, igaz én nagyon ritkán eszem pékárút, de többet nem veszek az biztos. Ne halogassad te se tovább, meglátod milyen sikere lesz nálatok is.:)
Ami!
VálaszTörlésKöszi!!:) Szívesen küldök neked.:)
Andi!
VálaszTörlésKöszönöm!! Azért a meseszéptől még messze van.:))