2010. január 29., péntek

Gombás szelet




Ezt az egyszerű receptet inkább csak egy hétvégi ötletnek szánom.....mert gondolom gombás szeletett már mindenki készített. Sokszor van úgy, hogy én is gondolkodóba esem, mi is legyen az ebéd, és az ilyen egyszerű receptek nem is jutnak az eszembe. Most is így történt, de mivel a hozzávalók adottak voltak, nem is agyaltam sokat, inkább gyorsan nekiláttam az elkészítéséhez. Rizzsel tálaltam, és bizony lehet annak köszönhető, hogy már régen készült gombás szelet, így gyorsan el is fogyott.



Hozzávalók:

4 szelet sertéskaraj
50 dkg gomba
1 db vöröshagyma
 2 dl tejföl
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
2 tk pirospaprika
1 kk majoránna
1 kk bazsalikom
2 ek olívaolaj (v. étolaj)
2 dkg vaj



A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, ízlés szerint sózzuk, hagyjuk kicsit állni, majd az olajon hirtelen süssük pirosra mindkét oldalát. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre, míg elkészül a gomba.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és a gombát is vágjuk fel ízlés szerint.

Egy serpenyőbe az olajat és a vajat hevítsük fel, majd kezdjük el párolni az apróra vágott vöröshagymát.

Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük, majd pároljuk tovább.

Amikor már teljesen megpárolódott a gomba, szórjuk meg a pirospaprikával és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tejfölt, alaposan keverjük össze, majd főzzük még pár percig.

Végül helyezzük bele az elősütött hússzeleteket, és főzzük tovább, hogy a hús jó puha legyen, és az ízek jól összefőjenek.

Közben ízlés szerint készíthetünk hozzá köretet.

Én rizzsel tálaltam, de jól illik hozzá a nokedli, a tarhonya, vagy éppen a krumplipüré is.

12 megjegyzés:

  1. Én kicsit másképp szoktam főzni, de ez is nagyon finom lehet. Ki fogom próbálni. Tejfölös, gombás, csak finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Micsoda színe van!!! Én így szoktam csinálni, nagyjából! Fini lehetett, és nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Én a tejfölös gombapörköltet csak úgy simán szoktam, de milyen jó ötlet karajjal! :)

    VálaszTörlés
  4. Ani!
    Nagyon finom volt, nem fogod megbánni ha kipróbálod!!:)

    VálaszTörlés
  5. Andi!
    Köszönöm!!! Nagyon szép pirospaprikát sikerült vennem, attól ilyen szép.:)

    VálaszTörlés
  6. Gasztroboszi!
    Én is szoktam csak simán gombarörit is csinálni, de így még sokkal finomabb.(és persze apa szerint csak az jó amiben hús is van!!!):))

    VálaszTörlés
  7. hűűűűűűűűűű,
    ez igazán gusztán néz ki,gondolom már mind el is fogyott olyan finom lett igaz? nagyon szép estét és jó pihenést kívánok.puszi:)

    VálaszTörlés
  8. Szia Réka!
    Bizony már mind elfogyott!!! Nagyon finom volt.
    Szép estét neked is!!puszi:)

    VálaszTörlés
  9. szia!:) ez alapján készítem el a mai ebédet itthonra, még fő, de nagyon jónak tűnik, biztos átfogom még bogarászni az oldalad!:) köszi szépen:)

    VálaszTörlés
  10. Sziszi!
    Én köszönöm hogy megírtad!! Mindig szívesen látlak.:)

    VálaszTörlés
  11. A rizst azt hogyan készítetted hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én előfőzött zacskós rizst főztem hozzá, mert csak kevés kellett.
      Leírom azért hogy hogyan készítem a rizst.

      A rizst megfuttatom egy kevés olajon, majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Sózom, és van hogy megszórom egy pici őrölt borssal is. Ezután beteszem a sütőbe (v. a mikróba) és alacsony hőmérsékleten (100 fok körül)kb. 30 perc alatt magába szívja a folyadékot, és elkészül.

      Törlés