A nyaralásból hazaindulva, még utoljára jól belaktunk fügével, és egy nagy dobozzal hoztunk is. Így a mai desszert természetesen fügével készült, és sajnos ezzel vége is a nassolásnak, mert várnunk kell a jövőévi termésre. Ezt a receptet a neten találtam, és kicsit módosítottam rajta, de nekünk nagyon ízlett. Akinek még most érik a füge, nyugodtan próbálja ki, nem fog csalódni benne. Egy igen omlós, vékony tészta, és a rajta lévő töltelék remek délutáni csemege lesz.
Tészta hozzávalói:
10 dkg liszt
5 dkg darált dió
5 dkg margarin
2 ek cukor
csipet só
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz
10 dkg liszt
5 dkg darált dió
5 dkg margarin
2 ek cukor
csipet só
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz
A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot, darált diót, a tojássárgáját, és ha szükség van rá ahhoz hogy összeálljon a tészta, akkor apránként a vizet. Fóliába csomagolni és 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
3 tojássárgája
5 dkg darált dió
2 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
3 ek édes fehérbor(én Tokajit adtam hozzá)
1 ek méz
1 citrom leve
3 tojássárgája
5 dkg darált dió
2 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
3 ek édes fehérbor(én Tokajit adtam hozzá)
1 ek méz
1 citrom leve
Egy tálba habverővel összekeverni ezeket a hozzávalókat, majd gőz fölött addig főzni még besűrűsödik. Ezután állandó keverés mellett kihűteni.
A fügét megmosni, és felszeletelni.
Amikor a tészta már kipihente magát, akkor két fólia között kinyújtani és egy pite formába helyezni úgy, hogy pereme is legyen.
Ezután rákenni a kihűlt diós masszát, majd a tetejére egymásmellé helyezni a szeletelt fügét.
A mézet felolvasztani és jól elkeverni a citrom levével, majd a fügét megkenni vele.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-35 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve a formában hagyni kihűlni.
Tálalás előtt kivenni a tortát a formából, majd felszeletelve kínálni. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk a tetejét.
A fügét megmosni, és felszeletelni.
Amikor a tészta már kipihente magát, akkor két fólia között kinyújtani és egy pite formába helyezni úgy, hogy pereme is legyen.
Ezután rákenni a kihűlt diós masszát, majd a tetejére egymásmellé helyezni a szeletelt fügét.
A mézet felolvasztani és jól elkeverni a citrom levével, majd a fügét megkenni vele.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-35 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve a formában hagyni kihűlni.
Tálalás előtt kivenni a tortát a formából, majd felszeletelve kínálni. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk a tetejét.
Kedves Gizike!Nem is tudom hogy írjam le,mennyire csodás a blogod!Ezek a képek,és leírások valami csodásak!Tiszta szívből kívánom hogy a továbbiakban legyen még több időd arra,hogy megosszad velünk finomságaidat!Jó egészséget,és vidám napokat Kívánok.Zsuzsa.
VálaszTörlésKedves Zsuzsa, nagyon köszönöm, és örülök hogy tetszik a blogom. Az ilyen kedves szavakért cserébe, érdemes annyi munkát belefektetnem a receptek elkészítésébe, és megosztásába. Annak meg külön örülök, ha másoknak is megtetszik egy-egy recept, és el is készíti azt. Természetesen a továbbiakban is szívesen, és örömmel osztom meg a receptjeimet, és a tapasztalataimat.
TörlésTovábbi jó sütést-főzést, és nézelődést kívánok a receptjeim között.
Üdvözlettel: Gizi