2025. augusztus 21., csütörtök

Bakonyi vadmalactokány.

 

 

A napokban kaptam egy szép darab vadmalachúst és azon gondolkodtam, hogy mit is készítsek belőle. Aztán eszembe jutott, hogy egyik kedvencünk a bakonyi sertéstokány, hát miért is ne készülhetne most ebből a szép darab húsból is tokány, és már hozzá is láttam a főzéshez. Mivel malachúsról volt szó, így a főzési idő sem volt hosszabb mintha sertéshúsból készült volna. Az elkészült tokány ízre nagyon finom volt, és a hús vajpuhára főt. Köretnek nokedlit, és bulgurt készítettem hozzá, majd savanyított pepperoni paprikával kínáltam.



Hozzávalók:

70 dkg vadmalachús (pl. karaj, tarja...)
50 dkg gomba
20 dkg füstölt császárszalonna
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
3 dl tejföl
1 tk liszt
só (ízlés szerint)
1 tk csípős paprikakrém (Erős Pista)
1 ek pirospaprika
1 tk majoranna
1 tk kakukkfű
1/2 ek zsír



 
A húst, és a császárszalonnát ízlés szerint kockázzuk fel. (én kisebb kockákra vágtam) A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot, és a paprikát vékonyan szeleteljük fel. A gombát vágjuk vékony csíkokra.

A felkockázott szalonnához adjuk hozzá a zsírt, majd süssük pár percig, hogy kapjon egy kis színt.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és addig pároljuk míg a hagyma üveges lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát, és pároljuk tovább pár percig.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott húst, és addig pároljuk míg a hús kifehéredik, majd szórjuk meg a pirospaprikával, a fűszerekkel, sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá a felcsíkozott gombát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és résnyire lefedve az edényt, főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd öntsük hozzá a húshoz, és keverjük alaposan össze. Ezután főzzük még pár percig, hogy a szaft kissé besűrűsödjön, és ízesítsünk utána, ha szükséges.



Ameddig a tokány fől, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én pl. a cukrom miatt bulgurt készítettem hozzá, de nokedlivel az igazi. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá savanyúságot, uborkasalátát.....


8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, sertéshússal is kitünő étel, de vadmalaccal biztos még ízletesebb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most főztem először vadhússal, de nagyon finom volt.... Sertéshússal nagy kedvencünk, sokszor készítem ebédre.

      Törlés
  2. Nagyon guszta finomságot készítettél ! Váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Most készült először vadhússal, de nagyon ízlett.

      Törlés
  3. Megkordult a gyomrom a gusztusos látványtól 🤤, nagyon finom lehetett ☺️
    Üdv. : Ria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ria, nagyon köszönöm! Vadmalachússal most készült először, de nagyon finom volt.

      Törlés
  4. Köszönet az ötletért, nálunk mindig akad vadhús, de nem mindig van ihlet. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés vagy hogy mindig "akad" nálatok vadhús..... én csak ritkán jutok hozzá. Viszont így elkészítve nagyon finom volt, biztosan nektek is ízlene..... próbáld ki.

      Törlés