A hétvégén a piacon szép, zsenge zöldbabot sikerült venni, így a feléből egy finom levest főztem. Mivel a hűtőben meglapult egy darab jó húsos füstölt oldalas, így gondoltam azt is belefőzöm, elrontani biztosan nem fogja. (A sógornőm tudott nagyon finom füstölt húsos zöldbablevest főzni, még mindig a számban érzem az ízét.) A leves elkészült, és bizony a füstölt hús igencsak jót tett neki, nagyon finom volt. Persze kerültek bele még zöldségek is, és a tejfölt sem sajnáltam ki.....
Hozzávalók:
30-40 dkg füstölt hús (pl. húsosabb oldalas, füstölt csülök...)
50 dkg zöldbab
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor zeller és petrezselyemzöld vegyesen
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
2 tk pirospaprika
2 dl tejföl
1/2 ek liszt
3 ek étolaj
1,5-2 l víz
A füstölt húst vágjuk fel ízlés szerinti darabokra. (Én kisebb kockákra vágtam fel.)
A zöldbabot ha friss, akkor daraboljuk fel, amennyiben fagyasztott akkor hagyjuk felengedni.
A zöldségeket pucoljuk meg, majd vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát, és a fokhagymát szintén pucoljuk meg. A zeller és petrezselyemzöldet mossuk meg, és kössük össze, így a főzés végén könnyen kitudjuk venni a levesből.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott zöldségeket, és pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt füstölt húst, keverjük alaposan össze, és pároljuk még pár percig.
Ezután szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel.
Ezután tegyük bele a vöröshagymát, a fokhagymát, az összekötött zöldeket, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és főzzük a füstölt húst félpuhára.
Amikor a hús félpuhára főtt, tegyük bele a zöldbabot, és a tejfölt, melyet előtte egy kevés levessel keverjünk simára. (Én a tejfölös levest átszűrve öntöttem bele.)
Amikor a hús is, és a zöldbab is puhára főtt, zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.
Nagyon guszta finom tartalmas levest főztél. Váljon egészségetekre !
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm!
TörlésÍgy még nem próbáltam megfőzni a zöldbabot, de nagyon finom lehetett! A füstölt hús csak jót tehet mindennek.
VálaszTörlésKatikám próbáld ki, nagyon finom lett a füstölt hússal. A sógornőm tudott nagyon finom füstölt húsos zöldbablevest főzni, azóta sem ettem olyan finomat.
TörlésAzon gondolkodom, hogy én még sosem főztem füstölt húst zöldbabbal. Szárazzal igen, lencsével, sárgaborsóval is. Milyen finom lehetett zöldbabbal is!
VálaszTörlésA sógornőm főzte mindig füstölt hússal a zöldbablevest, nagyon finom volt, így néha én is teszek bele. Próbáld ki Ani, meglátod ízlik majd nektek is.
Törlés