Nagyon szeretem a habos-krémes tortákat, melyekbe azért jó ha egy kis gyümölcs is kerül. Ez a torta most éppen ilyen, habos-krémes, és mivel éppen érik az eper, így most az került a krémbe. A piskótát tönkölyliszttel sütöttem, és természetesen a cukrot lecseréltem a tésztában, és a krémben is eritritre, de természetesen ízlés szerint másfajta édesítőt is használhatunk hozzá. Az elkészült torta nagyon finom, és ettem volna egyik szeletet a másik után, de cukorbetegként azért a mértéket be kell hogy tartsam.....
Piskóta hozzávalói 2 db 22 cm-es tortaformához:
12 dkg tönkölybúza finomliszt
12 dkg eritrit
3 db tojás (nagy)
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Két 22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd osszuk el a masszát a tortaformákban. (ha szilikonos a forma, akkor zsírozzuk és lisztezzük ki, mielőtt beleöntenénk a tésztát)
Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre a piskótát.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki a tésztalapokat mielőtt megtöltenénk.
Tipp:
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi) Amikor a piskóta megsült, egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből
kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a
sütőpapírt, majd hűtsük ki. A kihűlt tésztából pedig vágjunk ki 2 db 22 cm-es kör alakú tésztalapot. A maradék tésztából, pedig készíthetünk pl. kókuszgolyót.
Epres krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
kb. 15 dkg eritrit
2 tk vaníliaaroma
3 dl Milli habtejszín
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
30-40 dkg eper
A mascarponéhoz adjuk hozzá az eritritet és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, papírtörlővel töröljük át, hogy ne legyen vizes, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
A vizet melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük hogy teljesen feloldódjon, és éppen csak langyos legyen.
Ezután öntsük a mascarponekrémhez, és alaposan keverjük össze.
Ezután apránként, keverjük hozzá a keményre felvert tejszínhabot, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret, és óvatosan keverjük össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele az egyik piskótalapot, majd egyenletesen kanalazzuk rá az epres krémet.
Ezután helyezzük rá a másik piskótalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe pár órára (vagy egész éjszakára) hogy a krém megdermedjen, és szépen tudjuk majd szeletelni.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, és díszítsük eperrel. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A piskóta a tönkölyliszttel könnyű és finom, melyhez jól illik az epres-habos krém.
Csodás tortát készítettél és nagyon finom lehetett! Váljon egészségetekre!
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Nagyon finom torta, már úgy vágytam egy krémes finomságra....
TörlésNagyon, nagyon, nagyon szép lett. Szinte érzem, hogy ízre is finom.
VálaszTörlésKedves Ani, nagyon köszönöm! Nagyon finom, és nehéz megállni egy szeletnél...
TörlésGyönyörű lett a tortád, most szívesen elfogadnék belőle egy szeletet 😊.
VálaszTörlésKatikám, nagyon köszönöm! Szívesen megvendégelnélek, csak ne lennénk ilyen messze egymástól.
TörlésEz már a 2. gyönyörű epres torta, amit ma megcsodálok, nagyon szép! <3
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Nagyon finom, és természetesen cukorral és búza finomliszttel is meglehet sütni.
TörlésHű. de gyönyörű ez a torta! (Mondhatni a szokásos!) Szuper a piskóta is, soha meg nem mondanám, hogy tk lisztből készült.
VálaszTörlésDrága Sylvia, nagyon köszönöm! A piskótán nem lehetett érezni hogy tönkölyliszttel készült, ezért szeretem azt használni. Viszont piskótatekercsnek feltekerni nem lehet, mert törik.
Törlés