A lekváros bukta az egyik kelt tésztás kedvencem, de amióta cukorbeteg lettem, le kellett hogy mondjak róla. A napokban szóba jött hogy milyen jó lenne egy kis bukta, így gondoltam hogy miért is ne sütnék teljes kiőrlésű liszttel, édesítővel, és diabetikus lekvárral magamnak is pár darabot. Mindkét tésztát bedagasztottam, és megformázva egyszerre kerültek a tepsibe, majd a sütőbe. A teljes kiőrlésű liszttel készült tészta is szépen megkelt, és a Tangzhong-nak, amely egy tejes-lisztes pudingszerű massza, köszönhetően nagyon könnyű, és puha buktát kaptam.
Tangzhong hozzávalói:
Tészta hozzávalói 6 db buktához:
15 dkg tönkölybúza finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
kb. 1,5 dl tej
1 db tojássárga (nagy)
1,5 ek eritrit
1 kk vaníliaaroma
csipet só
3 dkg vaj
1,5 dkg élesztő
1 tk cukor
az előzőleg elkészített, és kihűtött Tangzhong
Kell még pár ek ízlés szerinti diabetikus lekvár.
A képen 6 db teljes kiőrlésű liszttel, és 6 db finomliszttel készült bukta látható.
A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A kétféle lisztet és a sót keverjük össze.
A puha vajhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, és a tojássárgát, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, keverjük kicsit össze, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és a teljesen kihűtött Tangzhongot, és dagasszuk meg a tésztát. (Ízlés szerint kézzel, vagy robotgéppel is megdagaszthatjuk)
A kelesztőtálat szórjuk meg liszttel, tegyük bele a megdagasztott tésztát és szórjuk meg liszttel, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, és úgy kínáljuk. Egy laktató leves mellé pl. remek második fogás..... A Tangzhontól a tészta nagyon könnyű és puha lesz, és még másnap is olyan mintha akkor sült volna ki.
Egyforma szép lett mindkét tésztából!
VálaszTörlésÖrülök, hogy megoldást találtál, hogy buktát ehessél! :-)
Kicsit azért formátlanok, de legalább szépen megkelt a teljes kiőrlésű liszttel is. Ízre nagyon finom, és észre sem venni, hogy nem finomliszttel készült.
TörlésFinom lehetett, szinte nincs is különbség a két sor bukta között. Örülök, hogy te is tudsz enni ebből a finomságból, ügyesen megoldottad!
VálaszTörlésNagyon finom volt a teljes kiőrlésű liszttel is, hát egynél meg sem tudtam állni..... Legközelebb a túrós batyu kerül sorra, már azt is nagyon régen ettem. :)
TörlésIgen, jó a tk tönköly liszttel a kelt tészta. Nagyon jól néznek ki a tieid.
VálaszTörlésKedves Ani, nagyon köszönöm! Kelt kalácsot már sütöttem tk liszttel, de buktát most először, és nagyon finomra sikerült. Alig tudtam abbahagyni az evést!
TörlésNagyon guszta buktákat készítettél, finom lehetett! Szeretem a kelt tésztákat, most találtam egy olyan bukta receptre amibe ha teszünk krumplit még puhább akár másnap is .Bár sokfélét sütöttem már de ezzel a krumplis változattal teszek egy próbát kis adagból!
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Egyre jobban sikerülnek a próbálkozásaim a teljes kiőrlésű liszttel, ez a bukta is finom volt. Nekem kelt csiga receptem van amibe krumpli is kell, és valóban még másnap is olyan puha mintha akkor sült volna ki. Kíváncsian várom a Te általad kipróbált receptet.
Törlés