Az elmaradhatatlan korhelyleves, melyet minden évben e recept alapján megfőzök, és nagyon szeretjük. A szilveszteri mulatozás, a finom ételek elfogyasztása, és persze pár pohár itóka után biztosan jólesik majd ezt a savanykás korhelylevest elkanalazgatni..... így csakis ajánlani tudom mindenkinek. A savanyú káposzta mellett, bőségesen van benne virsli és császárszalonna is, így nemcsak nyugtatólag hat a gyomrunkra, de még laktató is. Elkanalazgathatjuk csak így magában, de egy szelet kenyér is remekül illik hozzá.
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
4 pár füstölt virsli (v. debreceni)
10 dkg füstölt császárszalonna
10 dkg bacon
2 db sárgarépa
2 db zöldség
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt feketebors (ízlés szerint)
2-3 db babérlevél
köménymag (ízlés szerint)
1 kk Erős Pista (v. erős paprikakrém)
2 tk pirospaprika
2 dl tejföl
1/2 ek liszt
A füstölt szalonnát, a bacont, a vöröshagymát, és a fokhagymát vágjuk
fel apró kockára. A zöldségeket pucoljuk meg és ízlés szerint
daraboljuk fel. A káposztát kicsit nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl
savanyú, majd szintén vágjuk fel apróbbra.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a felkockázott bacont, és pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, és adjuk hozzá a savanyú káposztát is.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és adjuk hozzá a babérlevelet, ízlés szerint erős paprikakrémet (el is hagyhatjuk), majd főzzük puhára a káposztát, és a zöldségeket.
Amikor a zöldségek és a káposzta puhára főltek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit is.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanál levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez. Ezután főzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint tálaláskor még egy kevés ecettel is savanyíthatjuk a levest.
Nagyon guszta, finom lehet! Én is főztem már, de eddig csak egyszer! 😀
VálaszTörlésMost már jöhet az év vége, lehet korhelykedni 😀
Nagyon köszönöm! Én is általában csak év végén szoktam megfőzni, pedig nagyon finom leves. Boldog Új Évet Kívánok Nektek!
Törlés