Az ősz beköszöntével minden nap megeszek egy almát, de süteménybe, krémekbe is szívesen használom fel. Örök kedvenc nálunk pl. az almás pite, melyet diabetikus változatban is sütöttem már, (receptje erre a linkre kattintva található) de szeretem pl. a szintén cukormentes pudingos-almást is (receptje erre a linkre kattintva található). Így aztán amikor szembe jött velem a "túrós-tejfölös almatorta" receptje a neten, rögtön eldöntöttem hogy megsütöm a cukormentes változatát. A torta elkészült, és alig vártam hogy megkóstolhassam.... nem csalódtam, mert nagyon finom. A tészta omlós, a túrós-tejfölös töltelék a lekvárral lekent sült almával pedig nagyon finom.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg finomliszt
10 dkg vaj (hideg)
8 dkg eritrit
1 db tojás (nagy)
1 tk sütőpor (púpozott)
csipet só
A kétféle lisztet, a sütőport, és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá az eritritet, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdultakkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután egy sütőpapíron nyújtsuk ki akkorára, hogy amikor a formába beletesszük, legalább 2 cm magas pereme legyen, majd a sütőpapírral együtt helyezzük bele a tortaformába, és tegyük be a hűtőbe ameddig elkészül a töltelék.
Töltelék hozzávalói:
25 dkg túró
4 dl tejföl
20 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
2 db tojás (nagy)
3 dkg étkezési keményítő (gluténmentes)
5 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
2-3 db alma
1/2 citrom leve
1-2 ek diabetikus sárgabaracklekvár a lekenéshez
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint szeleteljük fel. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, forgassuk össze, hogy felhasználásig ne barnuljon meg.
A pudingport és 5 dkg eritritet keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék meleg tejhez, és kevergetve kb. egy perc alatt főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.(közben többször keverjük át)
A keverőtálba tegyük bele a túrót, a tejfölt, a maradék eritritet, a vaníliaaromát, az egész tojásokat és keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá az étkezési keményítőt is. (Én a túrót előtte villával kicsit összetörtem.) Ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá.
Ezután két részletben adjuk hozzá az előzőleg sűrűre főzött, majd kihűtött pudingot, és szintén keverjük alaposan össze.
Vegyük ki a hűtőből a tortaformát, majd egyenletesen kanalazzuk a tésztára a tölteléket.
Ezután a töltelékre rakjuk rá a felszeletelt almacikkeket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon, 60 perc alatt süssük készre a tortát. Amennyiben az alma elkezdene nagyon pirulni, helyezzünk rá egy sütőpapírt és úgy süssük tovább. (Én légkeverésnél 170 fokon, 60 percig sütöttem, és nem kellett sütés közben letakarni.)
A sárgabaracklekvárt melegítsük meg, majd a sütőből kivett, forró torta tetejét kenjük meg a lekvárral.
Ezután a tortaformában hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük tortatálra és tegyük be a hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Én amikor langyosra hűlt, lecsatoltam a tortaformát, és az alján hagytam teljesen kihűlni.)
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A tészta omlós, a tejfölös-túrós töltelék a lekvárral lekent sült almával nagyon finom. Ízlés szerint eritrit helyett más édesítőt is használhatunk hozzá.
Igazán nagyszerűen néz ki, az a krémes szelet-fotó.... <3
VálaszTörlésNagyon köszönöm! :) Nemcsak a kinézete jó, de nagyon finom is... nehezen tudtam megállni egy szeletnél, na jó azért egy méretes szelet volt.
TörlésAz ünnepi ebéd megkoronázása nem is sikeredhetett volna jobban! 😊. De jó lenne egy szelet most belőle!
VálaszTörlésKatikám, de sajnálom hogy ilyen messze vagyunk egymástól.... nagyon finom, igaz jó nagy torta, van még belőle bőven. :)
TörlésCsodás a látvány és gondolom nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésDrága Éva, nagyon köszönöm! Nagyon finom, de jó nagy torta, így esszük még 1-2 napig.
TörlésHú, de jól néz ki! Alma is, krém is, csak finom lehet.
VálaszTörlésAni, nagyon köszönöm! Finom volt, csakis ajánlani tudom Neked is.
TörlésGyönyörű, mint mindig! Imádjuk az ilyen sütiket!
VálaszTörlésSylvia, nagyon köszönöm! Süsd meg, nagyon finom..... cukorral és finomliszttel is finom lesz.
Törlés